Συνέντευξη τύπου Τόσκα – Τζανακόπουλου για τις φωτιές

Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και των Αρχηγών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

«Οι προσπάθειες των Αρχών για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών που οδήγησαν στον άδικο χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας συνεχίζεται.

Η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και ο Ελληνικός Στρατός καθώς και όλες οι άλλες διοικητικές αρχές εξακολουθούν να δίνουν τη δύσκολη αυτή μάχη με αμείωτη ένταση.

Παράλληλη όμως υποχρέωση της πολιτείας και της κυβέρνησης αλλά και όλων των υπολοίπων αρμοδίων είναι να διερευνήσουνε ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας αλλά και να ενημερώνουν του πολίτες για την πορεία των ερευνών.

Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να διερευνηθούν ταχύτατα αλλά και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μη μείνει τίποτα αναπάντητο. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από λίγο συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα στοιχεία που συνέλεξαν όλες οι αρμόδιες αρχές για τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών μετά τις σχετικές εντολές που είχε δώσει.

Ειδικότερα ο Πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον Υπουργό ‘Άμυνας, ο οποίος επικοινώνησε με σύμμαχες χώρες και ζήτησε στοιχεία τόσο από δορυφόρους όσο και από UAV προκειμένου να εξακριβωθούν τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς τόσο στην Κινέττα όσο και στο Νταού Πεντέλης.

Επίσης είχε δώσει εντολή στον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον ΕΛΔΟ, ο οποίος με τη σειρά του πήρε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα. Κατόπιν συλλογής όλων των πληροφοριών αξιολογήθηκαν τα πρώτα στοιχεία και μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού έλεγξαν τα συγκεκριμένα σημεία.

Τα κλιμάκια επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων καθώς βρήκαν τα ίχνη των εστιών από όπου ξεκίνησαν οι πυρκαγιές, ακριβώς εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων μας έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες. Το προσωπικό της Πυροσβεστικής έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες οι οποίες συνεχίζονται.

Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή να διαβιβαστεί σχετικός φάκελος με τα στοιχεία στις δικαστικές αρχές καθώς και να διεξαχθεί η σημερινή Συνέντευξη Τύπου προκειμένου όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας να τεθούν σε γνώση του ελληνικού λαού.

Θα δώσω το λόγο προκειμένου να σας κάνουν την παρουσίαση των δεδομένων αρχικά από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΛΔΟ, Αντιπλοίαρχο κ. Μαντζούρη, ακολούθως στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Τερζούδη καθώς και τον Αρχηγό της Αστυνομίας κ. Τσουβάλα. Στο τέλος θα δώσω το λόγο στον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Τόσκα, ενώ θα ακολουθήσουν στη συνέχεια οι ερωτήσεις.

Ευχαριστώ πολύ.»

Αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού & Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού Γεώργιος Μαντζούρης:

«Καλησπέρα σας. Καταρχάς να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Ονομάζομαι Γεώργιος Μαντζούρης, είμαι αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού και διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού διαστημικού οργανισμού. Κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εκεί ο εθνικός διαστημικός οργανισμός να συνεισφέρει στην αρχική καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης και στην εξακρίβωση των αρχικών εστιών πυρκαγιάς αξιοποιώντας τη πρόσβαση του στις διεθνείς δορυφορικές βάσεις δεδομένων.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης μέσω της συνεργασίας του ελληνικού διαστημικού οργανισμού με το Ι nternational Charter Space and Major Disasters έκανε αίτημα καταγραφής προς την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος για λήψη όλων των διαθέσιμων δορυφορικών δεδομένων από διάφορους διαστημικούς οργανισμούς προκειμένου να υπάρξει αρχική ανάλυση και πληρέστερη αποτύπωση της καταγραφής των αιτιών των πυρκαγιών. Η Υπηρεσία αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών. Στην προβολή φαίνονται τα τρία σημεία που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές και αφορούν στις πυρκαγιές Κινέττας, Ανατολικής Αττικής και Ζεμενού Κορινθίας.

Η έναρξη πυρκαγιάς στην Κινέττα και σύμφωνα με τα επεξεργασμένα δεδομένα αφορούσε πραγματικές εικόνες ή εικόνες δορυφορικών υπέρυθρων αισθητήρων, όπως ελήφθησαν από τους ευρωπαϊκούς δορυφόρους. Στην περιοχή της Κινέττας 23/07/2018 και ώρα 12.03 μ.μ. εμφανίζεται η αποτύπωση από πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. 12.35 μ.μ. καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς, όπως φαίνονται στην προβολή και με την γραμμική διάταξη που εμφανίζεται κυρίως κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια, βορειοδυτική οι εστίες που καταγράφονται τριάντα λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας προξενούν εύλογα ερωτήματα.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω θερμικά σημεία όπως αποτυπώνονται από την δορυφορική απεικόνιση βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100 μέτρα και επισημαίνεται η χρονικά σχεδόν ταυτόσημη εκδήλωση των θερμικών εστιών. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδοθήκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία. Παράλληλα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής εμφανίζονται θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς, τα οποία παραδόθηκαν στην Πυροσβεστική. Επικρατούσαν άνεμοι δυτικοί, πολύ θυελλώδεις που έφταναν τα 120 χ.λ.μ. την ώρα με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί μέχρι την παραλία σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Στα στίγματα που δώσαμε προς εξέταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντοπίστηκαν πράγματι εστίες έναρξης της πυρκαγιάς, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (οι εστίες φαίνονται στην διαφάνεια που βλέπετε). Ακολουθήθηκε η ίδια διαδικασία παράδοσης των δορυφορικών απεικονίσεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Προς ενημέρωση σας, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχουν αξιοποιηθεί και διασταυρωθεί πληροφορίες από τα κάτωθι δορυφορικά συστήματα: International Charter for “Space and Major Disasters”, μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (κλειστή πηγή), Copernicus Emergency Management Service (κλειστή πηγή), Ευρωπαϊκός Δορυφόρος Sentinel II ( κλειστή πηγή), Fire Management System της ΝΑΣΑ (ανοιχτή πηγή), το Γαλλικό Δορυφορικό Σύστημα Pleiades (κλειστή πηγή).

Στην προβολή φαίνεται μία περιοχή στην οποία εντοπίστηκε εστία πυρκαγιάς. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

«Μετά από την ενημέρωση από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ελληνικού Οργανισμού Διαστήματος, ο οποίος μας ενημέρωσε για τα δορυφορικά στίγματα τα οποία είχαμε για τις ώρες έναρξης της πυρκαγιάς τον λόγο θα πάρει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής για να ενημερώσει για την πορεία των ερευνών σε σχέση με τον έλεγχο που έγινε στα στίγματα που καταφέραμε να πάρουμε από τους Ευρωπαϊκούς και άλλους δορυφόρους.»

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :

«Κι εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων αυτής της τραγικής ιστορίας. Αυτής της τραγικής καταστροφής.

Στις 23.07.2018 ο χάρτης επικινδυνότητας σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είναι 4. Είναι υψηλή επικινδυνότητα. Και σύμφωνα με τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό εκπέμπονται σ’ αυτό το στάδιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας 78 περιπολικά στην Αττική. Παράλληλα γνωρίζουμε ότι επικρατούν στην Αττική θυελλώδεις δυτικοί, βορειοδυτικοί άνεμοι, θυελλώδεις, που οι ριπές τους μπορεί να φτάσουν και φτάνουν τα 100 έως 120 χλμ την ώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, στις 12.03 εκδηλώνεται η πρώτη πυρκαγιά στην Κινέττα στην περιοχή των Μεγάρων, όπου είναι μία κλιμάκωση, επειδή πρόκειται για κωνοφόρα σε πολύ δύσκολο σημείο και μη προσβάσιμο. Έχουμε μια κλιμάκωση προσωπικού και μέσων στις 13.00, 26 υδροφόρα στις 14.00 κλιμακώνεται στα 48, στις 15.15 στα 70 και φτάνουμε στις 19.00 στα 88 πυροσβεστικά οχήματα.

Παράλληλα, για να μην σας κουράζω, το σύνολο σχεδόν του εθνικού εναέριου στόλου και των μισθωμένων εναέριων μέσων συμμετέχει στην πυρκαγιά. Στις 16.49 εκδηλώνεται πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά στην Καλλιτεχνούπολη, και στις 17.15 έχουμε την άφιξη των πρώτων 22 υδροφόρων οχημάτων και επιπλέον πεζοπόρου τμήματος. Στις 18 κλιμακώνεται περεταίρω στα 33 πυροσβεστικά οχήματα και σταδιακά φτάνουμε στα 56.

Τι είναι η πυρκαγιά για την οποία μιλάμε, αυτή η καταστροφική πυρκαγιά; Αυτή η πυρκαγιά από το σημείο που εκδηλώθηκε στο Νταού Πεντέλης, μεταξύ Καλλιτεχνούπολης και N ταού Πεντέλης από κει εντοπίζεται η εστία της πυρκαγιάς, για να φτάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος, απαιτείται κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα. Επιπλέον, εκδηλώνεται στις 18.57 την ίδια μέρα πάντα για τις 23.07 μιλάμε, στον δήμο Ωροπού, στον Κάλαμο πυρκαγιά σε δασική έκταση όπου η κλιμάκωση 19.10 είναι 6 υδροφόρα, κλιμακώθηκε στις 19.20 στα 12 υδροφόρα, για να φτάσουμε στις 20.00 στα 19.

Αυτή είναι η ιστορία στην Αττική των πυρκαγιών όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία που διαθέτει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στο επιχειρησιακό της κέντρο. Από εκεί και ύστερα αντιλαμβάνεστε πόσο μικρό είναι το χρονικό διάστημα από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι την απόληξη της, είναι κάτι λιγότερο από μιάμιση ώρα. Είναι καταστροφική πυρκαγιά, αυτό έχω να πω. »

Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας, Aντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας:

«Εκφράζουμε τη συντριβή και την οδύνη μας ως Ελληνική Αστυνομία για τον τραγικό θάνατο των συνανθρώπων μας. Εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων.

Ως προς την επιχειρησιακή, υποστηρικτική εμπλοκή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην προαναφερθείσα περιοχή, σημειώνονται συνοπτικά τα ακόλουθα:

Καταρχήν οι ειδικές γεωμορφολογικές και λοιπές συνθήκες υπό τις οποίες αναπτύχθηκε η επιχειρησιακή δράση του προσωπικού ήταν αναμφίβολα ακραίες και ιδιαίτερες καθώς και οι θυελλώδεις άνεμοι με φορά προς τις κατοικημένες πευκόφυτες περιοχές, το ευρύ μέτωπο της πυρκαγιάς επί μεγάλου τμήματος 2,5 έως 3 περίπου χιλιομέτρων του βασικού οδικού άξονα της Λ. Μαραθώνα, ο μεγάλος αριθμός ιδίως παραθεριστών και βεβαίως η ταχύτητα μετάδοσης της πυρκαγιάς και η αδυναμία πρόβλεψης από τους πολλούς κατοίκους του επαπειλούμενου κινδύνου επέτειναν, την ούτως η άλλως σε υψηλό βαθμό δυσκολίας και επικινδυνότητας, το επιχειρησιακό έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι βασικοί άξονες της λογικής υπό την οποία αναπτύχθηκαν και λειτούργησαν επιχειρησιακά οι αστυνομικές δυνάμεις που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς ήταν οι ακόλουθες:

Διευκόλυνση των πολιτών για την ασφαλή απομάκρυνση τους από την περιοχή της πυρκαγιάς.
Ενημέρωση, αποτροπή όσων επιχειρούσαν να προσεγγίσουν σε επικίνδυνα ή πιθανώς βάσει των υφισταμένων κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεδομένων, επικίνδυνα για την ζωή τους σημεία.
Συνδρομή σε οχήματα κατάσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος προκειμένου να προσεγγίζουν τις εστίες της πυρκαγιάς.
Συνεργασία, παροχής συνδρομής προς κάθε Υπηρεσία, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικό Σώμα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικά οποιοδήποτε νομικό ή φυσικό πρόσωπο έχριζε βοηθείας.
Ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή για τόνωση του ηθικού των πολιτών. Οι επιχειρησιακές μας δράσεις εκδηλώθηκαν στην περιοχή με μέτρα τροχαίας, με μέτρα τάξης και συνδρομή σε Υπηρεσίες και φορείς.»
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας:

«Κυρίες και κύριοι πρώτα θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη και τα συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό τόσων ανθρώπων.

Με την ευκαιρία της σημερινής ενημέρωσης θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι είναι υποχρέωση όλων μας η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και σε ένα τέτοιο πλαίσιο και μόνο γίνεται η σημερινή ενημέρωση.

Σε ό,τι αφορά τις έρευνες που γίνονται από το Ανακριτικό Τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος σε συνεργασία με υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας θα ήθελα να τονίσω ορισμένα slights, ορισμένες εικόνες που παρουσιάστηκαν πριν στην ενημέρωση και να σας ενημερώσω ότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις, σημαντικά ίχνη για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν εμπρησμό.

Είδατε στην εικόνα την πρώτη που παρουσιάστηκε σε ό,τι αφορά το δυτικό μέτωπο, δυτικό μέτωπο εννοούμε εμείς την περιοχή των Γερανείων που ήταν και οι πρώτες πυρκαγιές, ότι σε πολύ μικρό χρόνο μετά την έναρξη της πυρκαγιάς και μετά την πρώτη εστία παρουσιάστηκαν πολλές άλλες εστίες και πολλές πυρκαγιές σε πολύ μικρό χρόνο.

Αυτό κάθε λογικό άνθρωπο τον προβληματίζει και έχουμε επικεντρώσει τις έρευνές μας σε αυτό το σημείο. Δεύτερον σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή της Νταού Πεντέλης, εκεί βέβαια μας προβληματίζουν αρκετά ζητήματα. Αλλά δεν σας κρύβω ότι υπάρχει εύρημα, το οποίο μας έχει οδηγήσει σε ανακριτικές έρευνες οι οποίες προχωρούν με γρήγορο ρυθμό αλλά δεν θέλω να αναφέρω, να ενημερώσω για στοιχεία που θα εμποδίσουν την ανακριτική έρευνα.

Τέλος, αν θέλετε, μας προβληματίζει και ο τελευταίος εμπρησμός που έγινε χθες το βράδυ, τα μεσάνυχτα στη περιοχή της Νέας Μάκρης με δύο εστίες που απείχαν σχεδόν 300 μέτρα πάνω στον ίδιο δρόμο και αυτό μας προβληματίζει για τις ενέργειες κάποιων στην συγκεκριμένη περιοχή.

Θα ήθελα, και θα σας ενημερώσουν στη συνέχεια οι αρμόδιοι, να τονίσω τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν σε όλη την περιοχή ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής και επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την ιδιαίτερη αυτοθυσία και αυταπάρνηση των πυροσβεστών και των αστυνομικών όπως και των εθελοντών και των απλών πολιτών που βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις για τον περιορισμό των απωλειών.

Στη συνέχεια θα σας ενημερώσουν και οι ειδικοί, οι Υπαρχηγοί και ο Μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι θα μπουν σε λεπτομέρειες πάνω στα ζητήματα αυτά και φυσικά στη συνέχεια θα απαντήσουν στις ερωτήσεις σας. Σας ευχαριστώ. »

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ:

Δημοσιογράφος: Φαντάζομαι ότι μπορούμε να απευθύνουμε ερωτήσεις και στους κ.κ. Αρχηγούς σωστά; Στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος…. Κύριε Αρχηγέ, συγνώμη για τη διευκρινιστική ερώτηση καταρχάς. Την ώρα της πυρκαγιάς ήσασταν στο Συντονιστικό κέντρο και όταν ξέσπασε η φωτιά στη Νέα Μάκρη; Ήσασταν ο έχων το γενικό πρόσταγμα εκείνη την ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων… Μετά από τόσα 24ωρα και μετά από τόσους νεκρούς θέλω να μου πείτε επιχειρησιακά, αν γυρίζατε το χρόνο πίσω τι δεν θα κάνατε απ’ όσα κάνατε στο Κέντρο Επιχειρήσεων και τι θα κάνατε απ’ ότι δεν κάνατε;

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης : Θα σας απαντήσω ευθέως. Δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικό, γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό. Η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων ήταν απόλυτα ενδεδειγμένη. Απλώς όταν μιλάμε για φυσικές καταστροφές ενίοτε ξεπερνάνε και τις δυνατότητες του μηχανισμού.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη; Θεωρεί ότι έγινε το απολύτως δυνατό επιχειρησιακά, για την αντιμετώπιση της καταστροφής αυτής, θα μπορούσε να γίνει κάτι άλλο;

Πολιτικές ευθύνες υπάρχουν, πέρα από τους εμπρησμούς και τα φυσικά φαινόμενα που τα ακούσαμε ούτως ή άλλως ακούσαμε και τον Αρχηγό ότι θεωρεί ότι δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο επιχειρησιακά διαφορετικό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ξέρετε όταν γίνονται επιχειρήσεις σε ιδιαίτερα δύσκολες, αν όχι ακραίες, και θα έλεγα με ακραίες συνθήκες κλιματολογικές, το να ψάχνουμε να βρούμε κάποια λάθη, δεν υπάρχει ενέργεια χωρίς λάθη. Και θα έρθει και η ώρα της απογραφής, και θα έρθει και η ώρα που θα μιλήσουμε για τα λάθη αλλά να λάβουμε υπόψιν μας τις ιδιαίτερα έντονες, τις ακραίες συνθήκες. Όπως εάν ρωτήσετε τον μετεωρολόγο του Π.Σ θα σας εξηγήσει τις ιδιαίτερα ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, μιλάμε για 10 και 11 μποφόρ, συνθήκες που δεν έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια που υπάρχει σύστημα καταγραφής των κλιματολογικών δεδομένων. Δεν έχουν καταγραφεί σε χερσαίο χώρο, απ’ ότι μου έλεγε ο μετεωρολόγος και θα μου επιτρέψει να μπω λίγο στα χωράφια του, στην θάλασσα ίσως συμβαίνουν τέτοιες ακραίες κλιματολογικές συνθήκες με τόσο έντονους ανέμους αλλά δεν είναι καθόλου συνηθισμένο στο χερσαίο χώρο. Δεν είναι καθόλου εύκολο όταν έχεις μία μεγάλη πυρκαγιά όπου έχεις ρίξει το κύριο βάρος και ξαφνικά εμφανίζεται μία άλλη με ιδιαίτερες δυσκολίες με ταχύτατους ανέμους να την αντιμετωπίσεις και αυτή μέσα σε χρόνο ρεκόρ. Όταν έχεις να σώσεις πάρα πολύ κόσμο, γιατί ξέρετε πόσο πυκνοκατοικημένη είναι η περιοχή της Ανατολικής Αττικής τη θερινή περίοδο. Να τα λάβουμε αυτά υπόψιν μας και φυσικά θα υπάρχουν και λάθη. Αλλά γενικά, έγιναν σε επιχειρησιακό επίπεδο σωστές ενέργειες και αποφευχθήκαν οι μεγαλύτερες απώλειες. Νομίζω μιλήσατε και για πολιτικές ευθύνες;

Οι πολιτικές ευθύνες που αφορούν αν θέλετε το Υπουργείο ΠτΠ, αφορούν τον υποφαινόμενο, αλλά ξέρετε αυτές τις ημέρες, να σας μιλήσω ειλικρινά και ανθρώπινα. Προσπαθώ και για λόγους συνειδησιακούς να βρω ποια ήταν τα λάθη που έγιναν, ποιες είναι οι ευθύνες τις οποίες έχουμε και μπορώ να σας πω ότι σε επιχειρησιακό επίπεδο, και σας μιλάω έχοντας εικόνα από πρώτο χέρι γιατί ήμουν όλες αυτές τις ημέρες και είμαι όλες αυτές τις ημέρες στο Κέντρο επιχειρήσεων του Π.Σ, δεν μπορώ να βρω μεγάλα λάθη επιχειρησιακά. Να βάλω κι εγώ τον εαυτό μου μέσα σε όλη αυτήν την κατεύθυνση των επιχειρήσεων.

Φυσικά οι απώλειες είναι μεγάλες, φυσικά μας έχουν συγκλονίσει όλους κι αν θέλετε πάνω απ’ όλα έχουν συγκλονίσει εμάς που διαχειριστήκαμε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου εύκολο να διαχειρίζεσαι μια κατάσταση που έχει τέτοιες δυσκολίες, σε ακραίες συνθήκες αλλά και τόσες απώλειες και να πρέπει να είσαι υποχρεωμένος, γιατί έτσι πρέπει κι έτσι έχουμε μάθει, να συνεχίζουμε τον αγώνα, να συνεχίζουμε τη πάλη για να μειώσουμε τις απώλειες, για να σβήσουν επιτέλους αυτές οι φωτιές.

Και να σας μιλήσω και παραπέρα, γιατί περιμένω την επόμενη ερώτησή σας ή καταλαβαίνω ότι θέλετε και σκεφτόσαστε. Από την επομένη ημέρα της τραγωδίας ζήτησα για λόγους συνειδησιακούς περισσότερο και όχι λόγω λαθών, την παραίτηση τη δική μου από τον Πρωθυπουργό, ο οποίος μου είπε ότι είναι η ώρα της πάλης, η ώρα της μάχης, που οφείλουμε να παλεύουμε για να σώσουμε ότι είναι δυνατό από αυτό το τόπο, από ένα τόπο που έχουν δημιουργηθεί τόσα προβλήματα διαχρονικά και έχω μάθει ότι την ώρα της πάλης παλεύουμε και συνεχίζουμε.

Εγώ όμως έθεσα την παραίτησή μου στον κ. Πρωθυπουργό και δεν την έκανε δεκτή.

Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ μιλήσατε ότι υπάρχουν σαφείς ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Με δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εγκληματική ενέργεια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 83 μέχρι σήμερα ανθρώπους, θέλετε να προσδιορίσετε έστω, αν έχετε φυσικά κάποια ένδειξη, από πού εκπορεύεται αυτή η εγκληματική ενέργεια; Θέλω να πω, μιλάμε για συμφέροντα καταπατητών ή υπάρχει κάποιο ευρύτερο σχέδιο, όπως είχε υπονοηθεί, αρχικά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Κύριε Σουλιώτη έχουμε μιλήσει κατά καιρούς και σας έχουμε ενημερώσει για διάφορα συμφέροντα που εκπορεύονται από καταπατητές ή από άλλους που έχουν άλλους στόχους και αν θέλετε είναι σε εξέλιξη οι έρευνες του Ανακριτικού Τμήματος του Πυροσβεστικού Σώματος για άλλες περιοχές που έχουμε υπόπτους που έκαναν παράνομες πράξεις αλλά για τη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ξέρω τη στόχευση.

Ξέρω όμως ότι υπάρχουν όχι απλώς ενδείξεις, υπάρχει κάτι παραπάνω, υπάρχουν στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια και τα οποία ερευνά το αρμόδιο τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος. Η έρευνα είναι φυσικά αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και δεν πρέπει αυτήν τη στιγμή να πούμε τίποτα παραπάνω.

Δημοσιογράφος : Στον κύριο Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Είπαμε πριν, δώσατε κάποια στοιχεία για τις ώρες που ξέσπασαν οι πυρκαγιές. Θέλω να ρωτήσω το εξής: δεδομένου ότι στην Κινέττα μιλήσαμε ότι μετά την πρώτη πυρκαγιά ξέσπασαν νέες εστίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είδατε και τις καιρικές συνθήκες εκεί.

Θέλω να ρωτήσω στην πυρκαγιά στον Νέο Βουτζά πιστεύετε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει κάτι διαφορετικό έχοντας εικόνα από την Κινέτα και τις καιρικές συνθήκες με στόχο έτσι να έχουν γλυτώσει και οι άνθρωποι; Να έχει γίνει κάποια εκκένωση; Να έχουν προλάβει; Γιατί εκεί καταγγέλλουν ότι για πάρα πολλές ώρες βρίσκονταν μόνοι τους.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :

Καταρχήν πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μιλάμε για ακραίες καιρικές συνθήκες. Από κει και ύστερα είπα ότι ο μηχανισμός έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Αυτές αξιοποιηθήκαν πλήρως. Αρκεί να σας πω ότι διατάχθηκε πανελληνίως μερική επιφυλακή στις 15.30, δηλαδή πότε;

Όταν ήδη υπήρχε μόνο η πρώτη πυρκαγιά στην Κινέτα και γενική επιφυλακή στις 17.30 πανελληνίως, διότι ήδη κατευθύνονταν οχήματα από όλη την Ελλάδα προς την Αττική. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και από τον Κανονισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος περί αμοιβαίας ενίσχυσης και αρωγής.

Από κει κι ύστερα μιλάμε για ακραίες συνθήκες και γι’ αυτό έχουν παρατηρηθεί τέτοια φαινόμενα και στη Αυστραλία και στην Αμερική και κυρίως στην Καλιφόρνια. Είναι ακραίες συνθήκες.

Δημοσιογράφος : Σήμερα διέρρευσε η πληροφορία ότι έχουνε κρατηθεί δύο αλλοδαποί, όπου πήγαν να βάλουν φωτιά, νέες εστίες. Αληθεύει αυτό; Έχουν συλληφθεί δύο αλλοδαποί. Αυτή η πληροφόρηση που είχα εγώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Όχι.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ με όλο το σεβασμό αν γίνεται να επανέλθουμε λίγο στο θέμα στον σχεδιασμό των σχεδιαγραμμάτων. Μπορείτε να μας βοηθήσετε, ακριβώς γιατί πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ακριβώς τι έχει γίνει εδώ πέρα.

Είδαμε κάποιες φωτογραφίες, αναφερθήκατε σε κάποιο εύρημα. Αν αυτό το εύρημα, αν μπορείτε να μας απαντήσετε, γιατί υπάρχει προανάκριση σε εξέλιξη. Αν αυτό το εύρημα είναι κάποιος μηχανισμός; Είδαμε μια φωτογραφία σε ένα σημείο που υπάρχει μία εστία, όχι αυτή τη φωτογραφία, άλλη δείχνει μια εστία με πέτρες και κάτι σαν γυαλιά. Αναφέρεστε σε αυτό; Αν αυτό είναι στον Βουτζά; Αν μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο αν αυτή η φωτογραφία, δεν ξέρω αν το παίρνουν οι κάμερες…. αυτή η φωτογραφία, σε αυτό το εύρημα αναφέρεστε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ναι, μόνο που αυτό το εύρημα δεν είναι απλά ένας σωρός χόρτα καμένος. Συνδυάζεται και με άλλα πράγματα και με κάποιους ανθρώπους. Ναι η περίπτωση Νταού Πεντέλης είναι η περίπτωση που αναφέρατε, δεν είναι μόνο αυτό.

Δημοσιογράφος : Είναι ένα σημείο, ή δύο-τρία σημεία που υπάρχει κάτι ανάλογο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Η περίπτωση της Νταού Πεντέλης είναι ένα σημείο…

Δημοσιογράφος : Ένα σημείο.. και στη Νέα Μάκρη βρέθηκε κάτι παρόμοιο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Με συγχωρείτε, στη Νέα Μάκρη χθες τα μεσάνυχτα, έγινε προσπάθεια εμπρησμού σε ένα δρόμο, σε δύο διαφορετικά σημεία που απείχαν γύρω στα 300μ το ένα σημείο απ το άλλο.

Δημοσιογράφος : Και είναι η φωτογραφία που είδαμε με τα χόρτα, τους θάμνους κ.λπ., όχι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Είναι η φωτογραφία με τα δέντρα…

Δημοσιογράφος : Για την Κινέτα ήταν ξεκάθαρο, 13 εστίες φάνηκε ότι είναι σε ευθεία γραμμή. Αν έχετε βρει μηχανισμούς μέχρι τώρα, εκεί υπάρχουν μάλιστα και κάποια συμφέροντα τα οποία είναι πολύ γνωστά, αν υπάρχει κάποια κατεύθυνση στην προανάκριση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Το θέμα ερευνάται εκεί και από κει και πέρα δε θέλω να μπω σε άλλες λεπτομέρειες. Για τα άλλα σας είπα.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού σώματος και λίγο τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Πρώτα από όλα Αρχηγέ, αν είστε ικανοποιημένος ή μάλλον ποιος ήταν ο αριθμός το κρίσιμο χρονικό διάστημα των οχημάτων, που βρίσκονταν στη Λεωφόρο Μαραθώνος όταν η φωτιά κατέβηκε προς το Μάτι, αν είστε ικανοποιημένος από τη δράση τους εκεί; A ν υπήρξε εισήγηση του επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος προς την περιφέρεια ή το δήμο για εκκένωση της περιοχής στο Μάτι;

Και για τη λίστα των αγνοουμένων θα ήθελα λίγο τον Αρχηγό της Αστυνομίας, αν έχουμε κάποιο χρονικό ορίζοντα που θα υπάρξει μια ταυτοποίηση ή μια αξιόπιστη λίστα αγνοουμένων και πότε αυτή θα μπορούσε να πούμε ότι είναι η πιο αντιπροσωπευτική;

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :

Το κρίσιμο χρονικό διάστημα ήταν 40 πυροσβεστικά οχήματα. Η λέξη «ικανοποιημένος» σε αυτή την τραγωδία δεν ταιριάζει, νομίζω ότι είναι άστοχη, είμαι δυστυχισμένος κύριε.

Από εκεί και ύστερα κ. Σπυρόπουλε, είναι δεδομένο ότι μέτωπα πυρκαγιάς, για να γίνει κατανοητό και απλό, με ύψος φλόγας 3 μέτρα, γενικώς η διεθνής βιβλιογραφία λέει ότι είναι αδύνατη η άμεση προσβολή.

Άμεση προσβολή πάει να πει ότι το πυροσβεστικό όχημα και με αυλό νερού προσβάλει τη πυρκαγιά. Εδώ είχαμε 30 και 40 μέτρα ύψος φλόγας. Πέραν αυτού, η μετάδοση της φωτιάς όπως είπε και ο κ. Υπουργός δίπλα μου, ο κ. Τόσκας, είπε ότι μεταδόθηκε και με κάφτρες από πάνω, ανεξάρτητα δηλαδή από τα πυροσβεστικά οχήματα, είναι το λεγόμενο « spotting ».

Κατά συνέπεια όλα αυτά καθιστούσαν αδύνατο το σταμάτημα της πυρκαγιάς. Άλλωστε αν μπορούσαμε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή, εν προκειμένω δασικές πυρκαγιές, να τις σταματάμε με οποιεσδήποτε συνθήκες, θα ήμασταν ευτυχείς. Δεν συμβαίνει αυτό διεθνώς.

Τώρα όσον αφορά τη τελευταία ερώτηση-δε ξέρω αν σας κάλυψα με αυτά-σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών…

Δημοσιογράφος: Υπήρξε εισήγηση του επικεφαλής προς την περιφέρεια ή το δήμο για την εκκένωση στο Μάτι.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :

Μάλιστα, ναι το ερεύνησα και ο επικεφαλής της πυρκαγιάς με διαβεβαίωσε ότι εισηγήθηκε σχετικώς.

Δημοσιογράφος: Τι ώρα έγινε;

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :

Αυτό διερευνάται ακριβώς γιατί το ζήτημα όλης της διάρκειας του συμβάντος ήταν γύρω στη μιάμιση ώρα. Κατά συνέπεια ήταν στο συγκεκριμένο σημείο που ειπώθηκε στον δήμαρχο, ήταν στο Νέο Βουτζά, το μέτωπο της πυρκαγιάς ήταν στο Νέο Βουτζά. Από και ύστερα, ερευνάται. Αλλά θα πρέπει να ήμαστε και ρεαλιστές.

Δημοσιογράφος: Μετά τις 6 δηλαδή; Στο Νέο Βουτζά είπατε, άρα με βάση αυτά που μας είπατε, μετά τις 6 έγινε;

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης :

Πιθανόν το ζήτημα είναι πάρα πολύ απλό. Όλη η διάρκεια του φαινομένου είναι μιάμιση ώρα. Αν πάρετε τις κατευθυντήριες οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας μιλάει για ασφαλή απομάκρυνση εγκαίρως. Τι είναι το εγκαίρως;

Μιλάμε για ένα πολεοδομικό συγκρότημα 15.000 με 20.000 κατοίκους. Κατά συνέπεια πέραν αυτών, πότε θα φύγουν, πώς θα φύγουν κ.λπ. Αυτά δεν είναι αρμοδιότητα του Πυροσβεστικού σώματος αλλά δεν έχει σημασία. Η ουσία είναι να μην αδικούμε κανέναν. Παγκοσμίως δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης της περιοχής σε πολεοδομικά συγκροτήματα με τέτοιο πληθυσμό.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

Αν μου επιτρέπετε να δώσουμε το λόγο στον κ. Αναγνωστάκη, ο οποίος θέλει από τους Υπαρχηγούς, για το ζήτημα της εκκένωσης, πριν δώσουμε τον λόγο στον Αρχηγό της Αστυνομίας για το ζήτημα των αγνοουμένων, επειδή το ζήτημα της εκκένωσης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, το οποίο έχει συζητηθεί. Αν είναι εύκολο, ο κ. Αναγνωστάκης να συμπληρώσει σε σχέση με το συγκεκριμένο να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί πραγματικά συζητείται πολύ τις τελευταίες δύο, τρεις ημέρες.

Υπαρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης: Για το θέμα της εκκένωσης, επειδή ήμουν ο κεντρικός διαχειριστής του σχεδίου διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών ακούστε: η πυρκαγιά όντως κατέκαψε μία περιοχή σε ένα μήκος 4.183 μέτρα σε μία ώρα περίπου, όπως είπε ο κ. Αρχηγός, και 30 λεπτά. Είχαμε νοτιοδυτικούς ανέμους με ριπές 8 και 9 μποφόρ. Για να έχουμε 8 και 9 μποφόρ, έχουμε μία σταθερά πορεία ανέμων από 9 έως 10.

Για το θέμα της Λεωφόρου Μαραθώνος και σε σχέση με την εκκένωση. Η Ελληνική Αστυνομία έκανε μία εξαιρετική δουλειά, αφήνοντας ελεύθερες τις εξόδους διαφυγής από το Μάτι προς την Νέα Μάκρη και προς την Αθήνα. Ταυτόχρονα εμπόδισε τη διαδικασία της εισόδου. Παρατηρείται στο πεδίο ότι τα αυτοκίνητα που έχουν καεί, δεν μιλάω για τα σπίτια, υπάρχει μεγάλη διαφορά: Τα αυτοκίνητα που έχουν καεί, έχουν καεί τα αυτοκίνητα κοντά στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, ήτοι στις δύο παράλληλες γραμμές της παραλίας στο Μάτι. Εκεί υπήρχε πολύ μεγάλος συνωστισμός οχημάτων είτε από παραθεριστές είτε από μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι εάν κάνανε προσπάθεια διαφυγής ακόμα και 30 λεπτά νωρίτερα, πριν έρθει το κύμα και χτυπήσει την παραλία, θα επιτάχυναν κατά 30 λεπτά νωρίτερα την πορεία τους προς την πυρκαγιά.

Οι δρόμοι που κατεβαίνουν προς την παραλία, δηλαδή οι δρόμοι από τον βορά προς το νότο. Η οδός Τρίτωνος, η οδός Κυανής Ακτής, ο λόφος Ζούγκλα από την αρχή της λεωφόρου Μαραθώνος μέχρι και την παραλία έχουν καεί σε όλο το μήκος τα σπίτια και έχουν καεί και τα βρύα πάνω στα βράχια της θάλασσας.

Το θερμικό κύμα ήταν τέτοιο, που θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να καταλάβετε μία τάξη μεγέθους όταν μιλάμε για απομακρύνσεις, οι ζάντες των αυτοκινήτων των οποίων αριθμό δε γνωρίζω, τον ξέρει η Ελληνική Αστυνομία καλύτερα, έχουνε λιώσει όλες. Το αλουμίνιο τήκεται στους 660 βαθμούς κελσίου. Για να κατασκευαστεί μία ζάντα, το βασικό υλικό πρόσμιξης είναι το τιτάνιο, το οποίο τήκεται στους 1666 βαθμούς Κελσίου.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν για τι τάξη μεγέθους θερμοκρασίας μιλάμε. Ήδη σε ένα στρεσαρισμένο περιβάλλον, σε μία περιοχή η οποία επί σειρά ετών, οι πυρκαγιές που είχε, ξεκινούσαν από την ανατολή με δυτική κατεύθυνση και έτσι λοιπόν είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα ασφάλειας ότι η Λεωφόρος Μαραθώνος είναι μία αντιπυρική ζώνη.

Δεν το καλλιέργησε κανένας επίσημος φορέας. Θεωρώ ότι είναι αυταπάτη η οποία δυστυχώς και με πολύ μεγάλη λύπη είναι άσχημο και βαρύ να διαχειρίζεσαι ένα τέτοιο σχέδιο και πρέπει και οφείλεις να το κάνεις με πολύ μεγάλο σεβασμό να συλλέγεις τις σωρούς 64 συνανθρώπων σου. Σωροί οι οποίοι το μεγαλύτερο ποσοστό τους, πλην 27 από αυτούς, κάντε την αφαίρεση, δεν έχουν καν τα χαρακτηριστικά που έχουμε εμείς, του σώματος.

Στην ερώτηση για την εκκένωση. Μια εκκένωση για να γίνει θέλει ένα σχέδιο, όλα τα σχέδια απαιτούν ένα χρόνο. Δεν γίνεται αυτομάτως και τι εννοώ. Θέλουν έναν χρόνο να ‘ρθουν τα λεωφορεία, να πάρουν τον κόσμο, να στηθεί ο μηχανισμός για να απομακρυνθούνε.

Δεν είναι ρεαλιστικό, βεβαίως όπως είπε και ο κ. Αρχηγός και αποτελεί τοποθέτησή του, έγιναν οι απαραίτητες υποδείξεις, προτάσεις από τον επικεφαλής της πυρκαγιάς, είναι υλοποιήσιμο;

Βεβαίως και έγιναν οι προσπάθειες από αυτόν που δέχθηκε αυτήν την οδηγία, τη συμβουλή, την πρόταση, έτσι όπως προβλέπει η διαδικασία. Μπορούσε να το υλοποιήσει; Ρωτάω, μπορούσε;

Εντίμως και ειλικρινώς αναλαμβάνοντας, ακούστε λίγο προσεχτικά. Τι είπατε; Στην Κινέτα θα σας πει ο κ. Ματθαιόπουλος. Ακούστε λίγο 4183μ. αν υποθέσουμε από εδώ που βρισκόμαστε είναι στη διασταύρωση περίπου στην Αττική Οδό. Σε 30 λεπτά μπορείτε να προλάβετε;

Ο μέσος άνθρωπος 90 κιλών με καλή φυσική κατάσταση ή χωρίς να καπνίζει, σε κατάσταση γρήγορου περπατήματος θέλει 11 λεπτά το χιλιόμετρο. Θέλει δηλαδή 44 λεπτά περπατώντας να διανύσει αυτήν την απόσταση.

Σας το λέω από την εμπειρία. Βεβαίως και είναι δύσκολα υλοποιήσιμο. Ευχής έργον να μπορούσε να υλοποιηθεί. Βεβαίως και η Περιφέρεια Αττικής έστειλε 11 λεωφορεία μετά για να μεταφερθεί ο κόσμος ή να παρασχεθούν οι βοήθειες. 01.20 το βράδυ εγώ έδωσα την εντολή αποχώρησής τους, διότι μετά από 10, 12 ώρες αναμονής ουδείς από τους συμπολίτες μας δεν δήλωσε την επιθυμία να απομακρυνθεί.

Είχε επέλθει το συμβάν και καλά έκαναν οι άνθρωποι έπρεπε να μείνουν να φροντίσουν τους οικείους τους και τα σπίτια τους.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

Με συγχωρείτε, επιτρέψτε μου, προσπαθώ να οργανώσω μία συζήτηση.

Υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοί σας, οι οποίοι θέλουν να κάνουν ερωτήσεις και οι οποίοι εν πάση περιπτώσει πρέπει να πάρουν τον λόγο και δεν έχει νόημα να κάνουμε διάλογο.

Εγώ αυτό το οποίο καταλαβαίνω, αν μου επιτρέπει ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός να μπω στα χωράφια τους είναι πως ο ισχυρισμός ανεξαρτήτως του αν έχει ή δεν έχει αρμοδιότητα η Πυροσβεστική, που θέλω να τονίσω δεν έχει αρμοδιότητα η Πυροσβεστική για την εκκένωση. Είναι ζήτημα που αφορά τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να επιρρίπτουμε ο ένας ευθύνες στον άλλον για το έγινε και τι δεν έγινε.

Επιτρέψτε μου, επιτρέψτε μου, δεν έχουμε επιρρίψει ευθύνη σε κανέναν τουλάχιστον από την μεριά της Κυβέρνησης. Λοιπόν επιτρέψτε μου, δεν θέλω να κάνουμε διάλογο.

Αυτό το οποίο νομίζω ότι είναι η συνόψιση αν θέλετε της απάντησης της Πυροσβεστικής είναι ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο, το οποίο ολοκληρώθηκε σε μία ώρα περίπου και είκοσι λεπτά, μιάμιση ώρα και επί της ουσίας προξένησε και αυτούς τους τραγικούς θανάτους των ανθρώπων στην περιοχή ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν θα υπήρχε δυνατότητα εκκένωσης του συγκεκριμένου οικισμού ο οποίος έχει 15.000 με 20.000 κατοίκους.

Μερικές φορές η αντικειμενική πραγματικότητα υπερβαίνει τη βούληση, υπερβαίνει τις δυνατότητες, υπερβαίνει αυτά τα οποία θα θέλαμε να μπορούμε να κάνουμε. Όταν το φαινόμενο κράτησε μιάμιση ώρα και μία πόλη 20.000 ατόμων χρειάζεται ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 5 η 6 ώρες για να εκκενωθεί ίσως και μία ημέρα ολόκληρη να χρειάζεται για να εκκενωθεί μία πόλη 20.000 ανθρώπων καταλαβαίνετε ότι ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να ολοκληρωθεί, ούτε καν να αρχίσει δεν μπορούσε ένα τέτοιο σχέδιο…

Από κει και πέρα αυτή είναι η αντικειμενική πραγματικότητα έτσι όπως περιγράφεται από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν τη συγκεκριμένη εμπειρία να αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις. Είναι δυσάρεστο; Είναι, θα θέλαμε να είναι διαφορετικό; Θα θέλαμε να είναι διαφορετικό.

Ωστόσο με βάση τα στοιχεία και με βάση τον τρόπο με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί όλες αυτές τις ημέρες οι άνθρωποι της Πυροσβεστικής και του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως προκύπτει τουλάχιστον, εγώ προσωπικά είμαι πεισμένος από όσα έχω ακούσει από την Πυροσβεστική, ότι δεν ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει εκκένωση του οικισμού σε ένα διάστημα μιάμισης ώρας.

Δημοσιογράφος: Η εκκένωση των κατασκηνώσεων τι ώρα έγινε;

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος:

Οι κατασκηνώσεις κ. Σπυρόπουλε έχουν μία εντελώς διαφορετική δομή, δεν αποτελούν οικισμούς έχουνε ειδικά σχέδια και το προσωπικό το οποίο απαιτείται για τις εκκενώσεις τους βρίσκεται εντός των κατασκηνώσεων.

Επομένως το να συγκρίνουμε ένα οικισμό 20.000 ανθρώπων με μία κατασκήνωση, η οποία είναι οργανωμένη κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να εκκενωθεί σε πάρα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κατά τη γνώμη μου είναι άστοχο, άκυρο και δεν έχει και κανένα νόημα να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτού του τύπου τις συγκρίσεις.

Η πυροσβεστική έχει δώσει τις απαντήσεις σε σχέση με το αν μπορούσε η δεν μπορούσε να γίνει συγκεκριμένη εκκένωση. Από κει και πέρα, ο κόσμος ακούει βεβαίως, δεν θα μπορέσουμε ποτέ και δεν θέλουμε να εμποδίσουμε τη δημόσια συζήτηση επί του θέματος.

Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί ο καθένας έχει τις απόψεις του και από κει και πέρα ο κόσμος θα κρίνει αν οι πυροσβέστες, οι αρμόδιες αρχές μπορούσαν η δεν μπορούσαν να δράσουν διαφορετικά…

Δημοσιογράφος: Υπήρξαν καταγγελίες από κατοίκους στο Μάτι ότι ουσιαστικά κανείς δεν τους είχε ενημερώσει σε περίπτωση πυρκαγιάς, τι θα πρέπει να κάνουν.

Αρκετοί εξ’ αυτών είπαν ότι όταν προσπάθησαν να κατευθυνθούν προς την λεωφόρο Μαραθώνος υπήρχαν άνθρωποι, συγκεκριμένα αστυνομικοί, οι οποίοι τους υποδείκνυαν να κατευθυνθούν προς τις παραλίες, στις οποίες ουσιαστικά εγκλωβίστηκαν καθώς δεν υπήρχαν εκεί πέρα πλωτά μέσα για να τους απομακρύνουν με ασφάλεια.

Κάποιοι εξ’ αυτών δηλώνουν ότι κατά τη διάρκεια αυτή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους τα οποία στη συνέχεια τα βρήκαν απανθρακωμένα. Εγώ αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής:

Υπήρξε έγκαιρη ενημέρωση των κατοίκων στο τι πρέπει να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις; Κινήθηκαν δηλαδή ουσιαστικά από μόνοι τους και εάν τυχόν υπήρξαν πραγματικά αστυνομικοί, οι οποίοι υποδείκνυαν να κατευθυνθούν προς την παραλία καθώς η Λεωφόρος Μαραθώνος ουσιαστικά είχε κλείσει από τα πολλά αυτοκίνητα, ευχαριστώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Πριν πάρει το λόγο ο κ. Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας θα ήθελα να υπενθυμίσω για όλους τους χρόνους, είναι βασικό στοιχείο ο χρόνος. Η όλη καταστροφή έγινε σε μιάμιση ώρα. Μα δεν υπήρχαν έτοιμα τα πλοιαράκια για να μεταφέρουν τον κόσμο; Είναι δυνατόν να ήταν έτοιμα τα πλοιαράκια;

Πρέπει να κινητοποιηθούν από κάπου να πλεύσουν μέχρι το σημείο της καταστροφής, κάτι που έγινε. Χρειάζονται χρόνο όλες αυτές οι προετοιμασίες και όλες αυτές οι κινητοποιήσεις και όλες αυτές οι μεταφορές. Με αυτόματο τρόπο μακάρι να γίνονταν. Κύριε Αρχηγέ…

Αρχηγός Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας: Ευχαριστώ κ. Υπουργέ, έναρξη της πυρκαγιάς στην περιοχή της Ραφήνας, στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Μάκρης-Ραφήνας είναι η 16:50’, 17:45’ η φωτιά φτάνει στο Λύρειο Ίδρυμα και αρχίζει να φαίνεται από τη μεριά στο Βουτζά και αρχίζει να φαίνεται πλέον από τη περιοχή της Λεωφόρου Μαραθώνος και της παραλιακής ζώνης.

Στις 6.12 ο Ταξίαρχος ο κύριος Βουτσελάς, ο οποίος είναι ο επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στη περιοχή τηλεφωνεί και δίνει την εντολή στο Διοικητή Τροχαίας να κλείσει τη Λεωφόρο Μαραθώνος, στο ύψος της διασταυρώσεως προς Ραφήνα στο κόμβο Φλέμινγκ και στην περιοχή της Νέας Μάκρης στον κόμβο Διονύσου.

Μόνο όμως τα στόμια εισόδου, τα στόμια εξόδου της Λεωφόρου Μαραθώνος παρέμειναν πάντα ανοιχτά και αυτό γιατί; Αυτοί που εκινούντο στο χρόνο αυτό να εξέλθουν με ασφάλεια και να ελευθερωθεί ο δρόμος, αυτοί που επιχειρούσαν από το παράλληλο μέτωπο με τους κάθετους παρόδιους δρόμους να ανεβούν στη Λεωφόρο Μαραθώνος και αυτοί να κινηθούν είτε προς την Νέα Μάκρη είτε προς την Ραφήνα, η είσοδος κυρίως είναι προς την Νέα Μάκρη προς το Διόνυσο αλλά σε πολλές περιπτώσεις η τροχαία έβαλε την κίνηση των αυτοκινήτων αντίθετα στο δρόμο και τους έβγαλε από την περιοχή προς την Ραφήνα.

Ένας τρίτος λόγος βασικός ήταν ότι ο δρόμος έπρεπε να απελευθερωθεί για να διευκολυνθεί η κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων, των βυτιοφόρων, τον ΟΤΑ, των ασθενοφόρων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η εντολή δίνεται για την διακοπή της εισόδου των δύο στομίων στο δρόμο στις 18.13. Στις 18:18.22 και 25 περίπου έχουμε το πρώτο πέρασμα της φωτιάς στη περιοχή, στο Μάτι στη Κυανή Ακτή. Η Λεωφόρος Μαραθώνος ήταν ανοιχτή και στην είσοδο και στην έξοδο μέχρι της 18.13 λεπτά. Διεκόπη οριακά μόνο για δέκα λεπτά οριακά το επαναλαμβάνω και κρίσιμα για να μπορέσει ένας δρόμος, το μέτωπο της φωτιάς ήταν τρία χιλιόμετρα, δυόμιση με τρία χιλιόμετρα.

Έπρεπε να αδειάσουμε ένα δρόμο με δύο κατευθύνσεις μέσα σε δέκα λεπτά τριών χιλιομέτρων που ήταν η φωτιά που έρχονταν, να περάσει το δρόμο, πέραν του γεγονότος ότι έπρεπε να κινηθούν και με ασφάλεια τα αυτοκίνητα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εάν η τροχαία δεν έκανε αυτή την ενέργεια, σήμερα μπορεί να βρισκόμασταν σε μία τραγική εικόνα ενός δρόμου με καμένα 500 έως 1000 αυτοκίνητα. Είμαι περήφανος για τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Έκαναν εξαιρετική δουλειά, αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους οριακά χρόνους, γιατί εάν δεν προλάβαινε να αδειάσει ο δρόμος από τα αυτοκίνητα σήμερα θα ζητούνταν ευθύνες από την Ελληνική Αστυνομία για την πυρκαγιά, για την ολοσχερή καταστροφή των οχημάτων που κινούνταν στην Λ. Μαραθώνος.

Με απόλυτη βεβαιότητα σήμερα η Ελληνική Αστυνομία καταθέτει πως η επέμβαση των Υπηρεσιών της, της Τροχαίας κυρίως, στον κρίσιμο χρόνο, ήταν απολύτως σημαντική και καθοριστική για τη ζωή των συνανθρώπων μας.

Στους κάθετους δρόμους που οδηγούν από το παράλιο μέτωπο του Αγίου Ανδρέα της Νέας Μάκρης, από το Μάτι και προς το μέρος της Ραφήνας δεν υπήρχαν αστυνομικοί, οι οποίοι εμπόδιζαν την κίνηση προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος με σκοπό να φύγουν δεξιά όπως βλέπουν το βουνό, προς την περιοχή της Νέας Μάκρης και του Διονύσου.

Απεναντίας οι αστυνομικοί που εκινούντο με τα περιπολικά επί της λεωφόρου πολλές φορές βοήθησαν τα οχήματα που είχαν επιλέξει στον κρίσιμο χρόνο να φτάσουν στη Λεωφόρο Μαραθώνος, επέλεξαν δηλαδή έγκαιρα να φτάσουν στη Λ. Μαραθώνος, να κινηθούν είτε προς τη Νέα Μάκρη είτε και αντίστροφα στο ρεύμα, ανάποδα στο ρεύμα της Λεωφόρου Μαραθώνος για να βγουν προς τη Ραφήνα.

Δεν υπήρξε κανείς αστυνομικός στη συμβολή των δρόμων ούτε και σε προηγούμενα στάδια των κάθετων παρόδιων οδών που να εμπόδιζε την κίνηση προς αυτή τη κατεύθυνση. Εξάλλου αυτά που γίνονται, ο δρόμος κλείνει 18.13, η φωτιά έχει έναρξη 16.50.

Επιτρέψτε μου πραγματικά να πω πως έφυγαν αν όχι χιλιάδες, εκατοντάδες αυτοκίνητα, πολλές εκατοντάδες αυτοκίνητα, οι οποίοι κινήθηκαν επί των παρόδιων κάθετων οδών από το παράλιο μέτωπο μέσω της Λεωφόρο Μαραθώνος είτε προς τη Ραφήνα είτε προς τη Νέα Μάκρη.

Εξάλλου αυτό είναι αυταπόδεικτο από το γεγονός ότι μια περιοχή στην κρίσιμη καλοκαιρινή παραθεριστική περίοδο, πώς 1500 άνθρωποι μέσω της θαλάσσης σώζονται και οι υπόλοιποι που βρίσκονται; Από πού φεύγουν;

Από τους δρόμους φεύγουν, από τους κάθετους δρόμους που οδηγούν στην Λ. Μαραθώνος και τους οδηγούν οι αστυνομικοί είτε προς τη Νέα Μάκρη είτε προς τη Ραφήνα.

Η Ελληνική Αστυνομία εκτιμά ότι όσοι των εκ των συνανθρώπων μας επέλεξαν πολύ έγκαιρα βλέποντας τη φωτιά να κινηθούν προς τη Λ. Μαραθώνος ήταν πράγματι αυτοί, οι οποίοι κινήθηκαν ελεύθερα ανεμπόδιστα αφού από τις 17.45 μέχρι τις 18.13 που έκλεισε ο δρόμος μόνο για την είσοδο, πότε για την έξοδο επαναλαμβάνω, η κίνηση των συμπολιτών μας στη περιοχή εκείνη ήταν ελεύθερη. Η προσπελασιμότητα των δρόμων ήταν ελεύθερη, δεν παρεμποδίστηκε. Η Αστυνομία παρεμπόδισε τους ανθρώπους να μπουν στο χώρο που εξελισσόταν η πυρκαγιά όχι να αποτρέψει να φύγουν από τον χώρο.

Δημοσιογράφος : Κύριε Τόσκα θέλω να επιμείνω σχετικά με την φωτογραφία την επίμαχη που απαντήσατε και στον Θοδωρή ότι από εκεί ξεκίνησε η πυρκαγιά που σκότωσε μέχρι τώρα 83 άνθρωποι επίσημα, αν έχει αλλάξει και το νούμερο να μας ενημερώσετε.

Ποιο είναι αυτό το εύρημα τελικά που σας βεβαιώνει ότι είναι εμπρησμός, βλέπουμε και στη φωτογραφία ότι δίπλα είναι και σπίτια, αν υπάρχουν μαρτυρίες ατόμων που είδαν κάποια κίνηση, κάποιο άτομο και αν πιστεύετε ότι θα βρεθεί ο άνθρωπος που έβαλε την πυρκαγιά και κάηκαν 83 άνθρωποι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ναι, υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων. Από εκεί και πέρα δεν θέλω να συμπληρώσω τίποτα άλλο. Εννοώ καταθέσεις, επίσημες καταθέσεις…

Δημοσιογράφος : … ότι είδαν κάποιον να βάζει φωτιά…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ακριβώς…

Δημοσιογράφος: Ακραία καιρικά φαινόμενα είχαμε και θα ξανά έχουμε. Την προσπάθεια και τις προσπάθειες όσων συμμετείχαν στη κατάσβεση της φωτιάς, πυροσβεστών και αστυνομικών νομίζω δεν τις αμφισβητεί κανείς. Όμως τα σενάρια δε μπορεί να μην προβλέπουν την άσχημη εξέλιξη μιας υπόθεσης. Μια εκκένωση μπορεί να θέλει 5-6 ώρες, όμως μια εκκένωση θα πρέπει να γίνει σε μιάμιση ώρα. Δεν γίνεται μια επέμβαση. Εγώ συγγνώμη και διορθώστε με αν κάνω λάθος, καταλαβαίνω ότι αν αύριο το πρωί, χτυπάω ξύλο, ξαναγίνει μια παρόμοια φωτιά σε μια άλλη περιοχή σε τέτοιες καταστάσεις , θα έχουμε πάλι 80 νεκρούς. Επειδή είναι ανθρωπίνως αδύνατο. Δε μπορούμε να βγούμε και να το πούμε αυτό στην Ελληνική κοινωνία νομίζω. Και να βάλω και μια άλλη παράμετρο. Η φωτιά ξέσπασε Δευτέρα, αν ήταν Κυριακή που οι παραλίες ήταν γεμάτες τι θα γινόταν; Η πρώτη ερώτησή μου είναι αυτή, αν επιμένετε να λέτε ότι τελικά ο καιρός και οι συνθήκες ήταν αυτές που δεν επέτρεψαν να γίνει εκκένωση. Τα σχέδια τα επιχειρησιακά, τα ακραία σενάρια πρέπει να προβλέπουν. Αν είχατε χρόνο να κάνετε την εκκένωση σε 5, 6, 7, 8, 10 ώρες προφανώς και θα γινόταν και δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα, όμως έπρεπε να γίνει μια εκκένωση σε μιάμιση ώρα. Δεύτερη ερώτηση. Θεωρείτε σωστή την επιλογή της Πυροσβεστικής να δοθεί το νούμερο το 199, ένα νούμερο δηλαδή το οποίο είναι για άμεση ενημέρωση, στις οικογένειες των αγνοουμένων ή σε όποιων ήθελε να δηλώσει έναν αγνοούμενο; Ένας αγνοούμενος παραδείγματος χάριν θα έπαιρνε στο 199 να δηλώσει ένα οποιοδήποτε όνομα προφανώς και είναι απόλυτα λογικό κατά τη γνώμη μου ότι δε θα ήθελε να δώσει ένα όνομα και να κλείσει το τηλέφωνο, θα χρειαζόταν και μια ψυχολογική υποστήριξη. Μα αν το 199 είναι για να παρέχει ψυχολογική υποστήριξη ο δεύτερος πολίτης που θα έπαιρνε να αναγγείλει μια φωτιά θα μπορούσε να το κάνει; Γιατί δεν δόθηκε παραδείγματος χάριν ένας πενταψήφιος αριθμός και να φύγει το βάρος αυτό από την Πυροσβεστική, η οποία όπως είπατε κι εσείς έπρεπε να σβήσει, να διαχειριστεί τον κόσμο της, την κόπωσή της και ενδεχομένως, χτυπάω ξύλο, μια άλλη φωτιά, ένα άλλο μέτωπο, μιας και φαίνεται ότι υπάρχουν διάφοροι που θέλουνε να βάλουνε φωτιές. Ευχαριστώ.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Σε ότι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας που αφορά την εκκένωση και την δυνατότητα, νομίζω είπαμε κάποια πράγματα προηγουμένως. Είτε το θέλουμε, είτε δε το θέλουμε η πραγματικότητα πολλές φορές υπερβαίνει της ανθρώπινης δυνατότητας. Φυσικές καταστροφές γίνονταν, γίνονται και θα εξακολουθήσουν στο μέλλον να γίνονται. Όχι μόνο στην Ελλάδα, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αυτό το οποίο προσπαθούμε να εξηγήσουμε είναι ότι με βάση τα όσα μας έχει ενημερώσει η αρμόδια Αρχή, η Πυροσβεστική και με βάση την εμπειρία της, ήταν τέτοια η ένταση του φαινομένου, ήταν τέτοια η συνδρομή συγκεκριμένων παραγόντων που έδρασαν όλοι μαζί που στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν αδύνατον να γίνει κάτι διαφορετικό.

Και ξαναείπα, επιτρέψτε μου να σας πω, εγώ δε μπορώ να σας απαγορεύσω να έχετε τη γνώμη σας, να κρίνετε με βάση αυτά τα οποία θα σας πει η Πυροσβεστική, εγώ, οποιοσδήποτε άλλος αρμόδιος, κλπ. Αν δεν μπορείτε να πειστείτε από αυτά τα οποία σας λέμε προφανώς θα συνεχίσετε… Εντάξει, σας ευχαριστώ πολύ. Μπορούμε να ρωτήσουμε και τον μετεωρολόγο. Οι άνεμοι οι οποίοι καταγράφηκαν στη περιοχή, Δυτικοί καταβατικοί άνεμοι είναι οι υψηλότερης έντασης. Επιτρέψτε μου κύριε.

Οι υψηλότερης έντασης άνεμοι ήταν η υψηλότερης… Ωραία. Θέλετε να ακούσετε την απάντηση ή θέλετε να κάνετε τοποθέτηση; Θα πάρετε την απάντηση που θέλω να σας δώσω, δε θα πάρετε την απάντηση που θέλετε να ακούσετε. Τι να κάνουμε τώρα, εμένα ρωτάτε, θα μιλήσει. Εντάξει δεν μπορώ να σας απαντήσω αυτό το οποίο θέλετε να ακούσετε.

Σας ξαναλέω λοιπόν ότι και με βάση και τη μετεωρολογική υπηρεσία, κι αν θέλετε μπορούμε να δώσουμε τον λόγο στον μετεωρολόγο, οι συγκεκριμένοι άνεμοι ήταν οι υψηλότερης έντασης άνεμοι που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 8 χρόνια, που γίνεται μάλιστα καταγραφή, διότι πριν από αυτά τα 8 χρόνια δεν γινότανε τέτοιου τύπου καταγραφή, έτσι όπως ενημέρωσε το Αστεροσκοπείο Αθηνών δύο μέρες πριν σε ένα αναλυτικότατο δελτίο τύπου. Αν αυτό δεν σας αρκεί δεν έχω, τουλάχιστον από τη δική μου μεριά, δεν υπάρχει κάποια άλλη απάντηση. Κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Κοιτάξτε. Η κάθε περίπτωση έχει τη μοναδικότητά της. Δεν μπορούμε να γενικεύσουμε ή ίσως και να κατηγοριοποιήσουμε τις διάφορες περιπτώσεις. Πλην όμως, εάν νομίζετε ότι ήταν εύκολη περίπτωση η εκκένωση ή η όλη επιχείρηση σε μια περιοχή που αν πάτε, αν την επισκεφτείτε, θα δείτε ότι δεν είναι τετραγωνισμένη, οι δρόμοι δεν οδηγούν στη θάλασσα, οι δρόμοι οδηγούν πουθενά.

Είναι οφιοειδής, εκεί δηλαδή που δεν έγιναν οι καταπατήσεις, έγιναν δρόμοι, να μιλήσουμε καθαρά, κι όταν φτάσει κάποιος στη θάλασσα γιατί πηγαίνω στη περιοχή από μικρό παιδί, πρέπει να διανύσει μια απόσταση γύρω στα 100 μέτρα για να βρει ένα στενό διαδρομάκι του 1,5 μέτρου πλάτους για να φτάσετε στη θάλασσα που έχει και γκρεμό μετά. Λοιπόν εάν νομίζετε ότι είναι όλα αυτά εύκολα, δεν είναι παντού έτσι αλλά δυστυχώς υπάρχουν στρεβλώσεις διαχρονικές που πρέπει να τις λαμβάνουμε υπόψιν και πρέπει να εξετάζουμε κι αυτή τη περίπτωση σε σχέση με αυτές τις στρεβλώσεις. Αυτό ήθελα να πω. Για τον αριθμό 199, βέβαια είναι θέμα υπηρεσιακό, δούλεψε όμως το σύστημα κι από εκεί και πέρα αν θέλει ο Αρχηγός μπορεί να συμπληρώσει.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης: Δεν υπήρξε πρόβλημα, οπότε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ακριβώς. Δούλεψε το σύστημα. Δεν υπήρξε πρόβλημα, δεν υπήρξε εμπλοκή στην επικοινωνία.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Σας ευχαριστούμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Δούλεψε το σύστημα.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Σας ευχαριστούμε. Υπάρχουν και άλλοι συνάδελφοι σας τους οποίους πρέπει να σεβαστείτε, διότι θέλουν να κάνουν και αυτοί ερωτήσεις.

Δημοσιογράφος : Αρχικά προς τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Κύριε Αρχηγέ είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως αυτή ήταν οι ισχυρότεροι άνεμοι τα τελευταία 8 χρόνια και γνωρίζουμε πως έφτασαν και τα 11 μποφόρ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Πιο πριν δεν καταμετρούνταν, έτσι, για πάρα πολλά χρόνια ισχυρότεροι άνεμοι αλλά επειδή…

Δημοσιογράφος : Υποθέτω ήσασταν ενημερωμένος για αυτούς τους ανέμους που έπνεαν στην περιοχή όταν ξεκίνησε το μέτωπο. Έχουμε ακούσει, υπάρχει πολύ συζήτηση ότι η Πυροσβεστική είχε στραμμένα τα μέσα της στην Κινέτα που ήταν το πρώτο μεγάλο μέτωπο. Αν θεωρείτε ότι με αυτά τα δεδομένα αυτών των ανέμων έγινε μία λάθος εκτίμηση και είχε στρέψει η Πυροσβεστική το ενδιαφέρον της εκεί με αποτέλεσμα να μην αξιολογήσει σωστά το μέτωπο. Ήθελα να σας ρωτήσω κ. Υπουργέ σχετικά με τους ανθρώπους οι οποίοι κατέφυγαν στην παραλία. Πρώτα απ’ όλα αν υπήρξε κάποια ενημέρωση από την Αστυνομία στον κόσμο να κατευθυνθεί προς ένα σημείο ή αν αυθόρμητα κατέβηκαν στην παραλία και κάτι ακόμα, αυτοί οι άνθρωποι κολυμπούσαν και ήταν στην θάλασσα, το φαινόμενο μπορεί να κράτησε 1,5 ώρα, αλλά αυτοί οι άνθρωποι μας λένε στα ρεπορτάζ ότι κολυμπούσαν 4 και 5 και περισσότερες ώρες στη θάλασσα. Πότε πήρατε μία απόφαση να πάτε να τους βοηθήσετε και γιατί έπρεπε να κολυμπήσουνε γέροι άνθρωποι 5 ώρες στην θάλασσα και κάτι τελευταίο, κ. Υπουργέ αναφερθήκατε στις ευθύνες τις διαχρονικές, στη ρυμοτόμηση της περιοχής και στο πρόβλημα που υπάρχει. Τι πρωτοβουλίες θα πάρετε σχετικά με αυτό αφού σε όλες και σε άλλες πολλές περιοχές υπάρχει πρόβλημα. Θα γκρεμίσετε κάτι, θα αλλάξει κάτι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Σε ότι αφορά τον απόλυτο συντονισμό, σε ότι αφορά τα σημεία που έπρεπε να συγκεντρωθούν οι άνθρωποι στις παραλίες και στη συνέχεια την μεταφορά τους με τα όποια πλοιάρια, συγγνώμη έχετε σχεδιάσει ποτέ την μεταφορά με μία βάρκα δύο ανθρώπων; Μιλάμε για κάποιες χιλιάδες ή εκατοντάδες.

Συγγνώμη, ξέρετε πόσο δύσκολο είναι ξαφνικά μέσα σε καταστροφή η οποία διήρκησε μιάμιση ώρα να οδηγηθεί αυτός ο κόσμος όπου οδηγήθηκε ή να κατευθυνθεί και στη συνέχεια να μεταφερθεί;

Οι αυτοματισμοί είναι ωραία πράγματα στο μυαλό μας πλην όμως σε τέτοιες καταστροφές, καταστροφές που έγιναν σε πολύ μικρό χρόνο με τεράστιες ταχύτητες, βάλτε το μυαλό σας να σκεφτεί πόσο δύσκολο είναι και πόσο αν θέλετε προσπάθεια χρειάστηκε αλλά και πόσοι άνθρωποι σώθηκαν και κατασκηνώσεις εκκενώθηκαν παιδικές και άνθρωποι σώθηκαν και δυστυχώς υπήρξαν και αυτές οι απώλειες. Αλλά λάβετε υπόψη σας την τεράστια προσπάθεια που καταβλήθηκε σε πολύ μικρό χρόνο και αν θέλετε τον συντονισμό που χρειάστηκε για να πετύχει αυτή η προσπάθεια στο βαθμό που πέτυχε.

Δημοσιογράφος : Τι ώρα πάρθηκε η απόφαση να πάει ο στρατός; Τι ώρα πάρθηκε η απόφαση ότι υπάρχει κόσμος στην παραλία, πρέπει να πάμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Όταν έγινε φανερό το θέμα της κατεύθυνσης της φωτιάς και της συγκέντρωσης κόσμου στις παραλίες, εκείνη την ώρα έγιναν και οι συντονισμοί και οι μετακινήσεις με ότι πλοιάρια ήταν δυνατό να βρεθούν εκείνη τη στιγμή.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Αν μου επιτρέπετε Υπουργέ. Επίσης το Ναυτικό έχει κάνει αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισε την περιοχή αλλά και για τις δυσκολίες που είχαν τα πολεμικά, τα αρματαγωγά πλοία του ναυτικού να προσεγγίσουνε στην παραλία καθώς όπως ξέρετε είναι ρηχά τα νερά και αυτά τα πλοία τα οποία κινητοποιηθήκαν ούτως ή άλλως δεν είχαν την δυνατότητα να πλησιάσουν στην συγκεκριμένη παραλία.

Επίσης έχει κάνει και το Λιμενικό ανάλογη αναλυτική ενημέρωση και πρέπει να υπενθυμίσω ότι καταφέραμε εκείνη την ημέρα το βράδυ να σώσουμε περίπου 815 ανθρώπους με μεταφορές, οι οποίες ολοκληρώθηκαν από το Λιμενικό. Τώρα σε σχέση με το άλλο τμήμα του ερωτήματος για το τι πρόκειται να κάνουμε με ν συγκεκριμένο οικισμό, εχθές έγινε η ανακοίνωση από την μεριά της Κυβέρνησης ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και ήδη νομίζω ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που νομοθετεί τη λίστα μέτρων που ανακοινώθηκαν χθες οδεύει προς το εθνικό τυπογραφείο, αν δεν έχει ήδη εκδοθεί.

Στο τέλος της παρουσίασης είπαμε ότι η ανοικοδόμηση και η αποκατάσταση των ζημιών της περιοχής αλλά και οι αποζημιώσεις των κατοίκων θα γίνουν στην βάση ενός νέου χωροταξικού, οικιστικού και αντιπυρικού σχεδιασμού. Δηλαδή θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια αξιοποιώντας όλες τις αρμόδιες Αρχές αλλά ακόμα και μελέτες, για παράδειγμα ξέρω ότι σήμερα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει κάνει πρόταση να καταθέσει δωρεάν μελέτη για τον ανασχεδιασμό της περιοχής.

Θα αξιοποιηθούν αυτές οι μελέτες, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν οικισμό ο οποίος δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά τα οποία αυτή τη στιγμή έχει ο οικισμός το Μάτι. Δηλαδή δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης η αποκατάσταση των ζημιών να γίνει χωρίς να ληφθεί υπόψη ακριβώς αυτή η διαχρονική, αυτό το διαχρονικό ρυμοτομικό και χωροταξικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει και αυτή η περιοχή αλλά και πολλές άλλες περιοχές στην Ελλάδα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Παράκληση, ελέγξτε πού βρισκόταν η φρεγάτα, νομίζω ήταν στην περιοχή της Άνδρου, πόσο χρόνο χρειάζεται να πάει ένα πλοίο. Όπως καταλαβαίνετε οι άνθρωποι που κολυμπούν δεν μπορούν να ανέβουν σε μία φρεγάτα, χρειαζόταν να φορτωθούν ελαστικές λέμβοι, να πάρουν αυτόν τον κόσμο. Υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες για να περισυλλεχθεί ο κόσμος που κολυμπάει σε αβαθή ύδατα και στη συνέχεια να φορτωθεί σε μεγάλα πλοία. Σκεφτείτε όλες αυτές τις δυσκολίες. Οι αυτοματισμοί μακάρι να υπήρχαν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις διασώσεων, μαζικών διασώσεων που είναι το μεγάλο πρόβλημα παγκόσμια αλλά δυστυχώς δεν γίνονται μόνο έτσι παρά μόνο στη φαντασία μας.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Θέλετε να επαναλάβετε την ερώτηση στον Αρχηγό;

Δημοσιογράφος: Είναι το σημείο της Πυροσβεστικής, αν θέλετε. Επειδή αναφέρατε ότι ήταν οι ισχυρότεροι άνεμοι τα τελευταία 8 χρόνια, υποθέτω το γνωρίζατε τη στιγμή που ξεκινούσε η εστία της φωτιάς, είδατε φλόγες να κινούνται με 100 χλμ την ώρα προς έναν οικισμό γεμάτο με χιλιάδες ανθρώπους και ήσασταν εκείνη την ώρα σε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο στην Κινέτα, αν έγινε εκείνη την στιγμή μία λάθος εκτίμηση, αν το καταλαβαίνετε τώρα, μετέπειτα ότι ίσως θα έπρεπε να έχει γίνει κάτι πιο γρήγορο από την Πυροσβεστική;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Τέλος πάντων, θα σας απαντήσει μετά ο κ. Αρχηγός για τις λεπτομέρειες. Ένα πράγμα έγινε ταχύτατα και έγινε την πρώτη στιγμή που αναφέρθηκε η πυρκαγιά στην Νταού Πεντέλης. Η μεταφορά των εναέριων μέσων, αυτά μπορεί να μεταφερθούν πολύ γρήγορα, των περισσότερων εναέριων μέσων δηλαδή ουσιαστικά εκτός από ένα ελικόπτερο που έσβηνε εκείνη την ώρα μία φωτιά που ήταν στα διυλιστήρια και καταλαβαίνετε τους κινδύνους εκεί, έγινε ταχύτατη μεταφορά των αεροπορικών μέσων στην περιοχή της Νταού Πεντέλης.

Την ίδια στιγμή, γιατί είπα και πριν ωραία είναι να τα σκεφτόμαστε στο χαρτί αλλά στην πράξη με ανέμους 11 μποφόρ, ξέρετε ότι έκλεισαν τα αεροδρόμια της Ελευσίνας και της Τανάγρας και σκεφτόμασταν που θα προσγειωθούν τα εναέρια μέσα, σκεφτόμασταν το Βενιζέλος προς στιγμήν, αλλά μετά ευτυχώς άνοιξαν τα αεροδρόμια. Τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα πετούσαν και προσπαθούσαν να προσβάλουν το μέτωπο της φωτιάς στην αιχμή του μετώπου όπου υπήρχε τέτοιο σύννεφο καπνού που δεν μπορούσαν να μπουν μπροστά και να σβήσουν τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα και χτυπούσαν και πλευρικά και προσπαθούσαν με χίλιες δυσκολίες με 11 μποφόρ, με ριπές ανέμου 11 μποφόρ εκείνη την ώρα να σταματήσουν αυτό το μέτωπο και δυστυχώς δεν μπόρεσαν. Λάβετε παρακαλώ αυτές τις δυσκολίες και ψάξτε σε πόσο χρόνο, σε λεπτά έγινε αυτή η μεταφορά των εναέριων μέσων από το ένα μέτωπο στο άλλο.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης : Το μόνο που θα ήθελα να πω, θα σας κούραζα αν έλεγα επισήμως εδώ, σχετικά με την δασική πυρκαγιά στον Βουτζά-Καλλιτεχνούπολη, την κλιμάκωση των εναέριων μέσων. 16:49 η έναρξη της πυρκαγιάς, γίνεται εκτροπή στις 16:50 από την Κινέτα προς τον Βουτζά…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκας: Καταγράφετε τον χρόνο;

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης : … δηλαδή ελικόπτερο που ίπταται σε άλλη πυρκαγιά εκτρέπεται και πηγαίνει στον Βουτζά. Ώρα εντολής απογείωσης ενός S 64 από αεροδρόμιο Ελευσίνας 16:50. Αδυναμία απογείωσης λόγω ισχυρών ανέμων. Είναι επισήμως αυτό…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Πλευρικοί άνεμοι στην Ελευσίνα 11 μποφόρ.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης : Ώρα εντολής απογείωσης σε δύο CL 215 από αεροδρόμιο Ανδραβίδας 17:00. Ώρα εντολής απογείωσης σε δύο CL 215 από αεροδρόμιο Σάμου 17:00. Ώρα εντολής απογείωσης σε τρία CL 215 από αεροδρόμιο Τανάγρας 17:20. Ώρα εντολής απογείωσης ενός S 64 από αεροδρόμιο Ελευσίνας νέα εντολή. Επιτέλους πετυχαίνει, ανοίγει το αεροδρόμιο 17:37. Ώρα εντολής απογείωσης ενός S 64 από αεροδρόμιο Ελευσίνας 18:12. Ώρα εκτροπής ενός CL 415 από Μέγαρα σε Νταού Πεντέλης 18:15. Ώρα εντολής απογείωσης ενός CL 215 από αεροδρόμιο Τανάγρας 18:24 και σας κούρασα, έχει και άλλα. Εγώ απλώς θα ήθελα κ. Υπουργέ, επιτρέψτε μου όπως και ο Αρχηγός της Αστυνομίας, είμαι υπερήφανος που προΐσταμαι αυτού του προσωπικού που έδωσε πάρα πολλά, διακινδύνευσε και έκανε πάρα πολλές διασώσεις. Σε αυτή την πυρκαγιά έκανε πάρα πολλές διασώσεις. Είμαι υπερήφανος για αυτούς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Με την έναρξη της πυρκαγιάς στην Νταού Πεντέλης δύο οδηγίες δόθηκαν άμεσα. Η μεταφορά των εναέριων μέσων που σας είπα και η εκκένωση των παιδικών κατασκηνώσεων.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Θα πάρουμε άλλες τρεις ερωτήσεις καθώς βλέπω αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνο τρεις που θέλουν να ρωτήσουν, παρακαλώ..

Δημοσιογράφος: Επιστρέφω στα περί εκκένωσης πως είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εγώ στη Κινέτα είδα με τα μάτια μου τον Δήμαρχο να απευθύνεται προς πυροσβέστες και προς αστυνομικούς ψάχνοντας τους επικεφαλής και ζητώντας τους να εκκενωθούν οι οικισμοί.

Θα ήθελα να ξέρω, η διαδικασία πως έχει; Θα έπρεπε για να δούμε το αντίστοιχο τι έπρεπε να γίνει στην άλλη περίπτωση της Ανατολικής Αττικής, γιατί στα Μέγαρα, στην Κινέττα στο κομμάτι αυτό όλα πήγαν καλά.

Ζητάει, ψάχνει τον επικεφαλής επί τόπου, ζητάει από κάπου, ποια είναι η διαδικασία και αν μπορεί η Πυροσβεστική ή η Αστυνομία κρίνοντας από μόνοι τους πως η κατάσταση το απαιτεί να κάνουν την εκκένωση της περιοχής και

θα ήθελα και μία ερώτηση προς τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής σχετικά με τα αεροπλάνα που πέταξαν.

Η πρώτη ενημέρωση έλεγε 12.30’ ώρα αν δεν κάνω λάθος, τρία αεροσκάφη στα Γεράνεια, 14.00’ ώρα πέντε αεροσκάφη, επειδή οι κάτοικοι της περιοχής το αμφισβητούν να μου το επιβεβαιώσετε και αν δεν ισχύουν τα νούμερα για ποιο λόγο δεν πέταξαν τα αεροπλάνα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Καταρχάς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Η Κινέττα δεν είναι Μάτι. Η κατεύθυνση της πυρκαγιάς προς την Κινέτα δεν γινόταν με τις ταχύτητες που συζητάμε εδώ στην περιοχή της Νταού Πεντέλης και δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες σε ό,τι αφορά και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς και την ταχύτητα της πυρκαγιάς και τις δυνατότητες εκκένωσης. Άρα μη συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

Δημοσιογράφος: Σχετικά με τα αεροπλάνα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Με τα αεροπλάνα οι όποιες πτήσεις γίνονται δεν μπορεί να αμφισβητηθούν, γιατί καταγράφονται από την Πυροσβεστική, στο επίσημο ημερολόγιο, καταγράφονται στο αεροδρόμιο.

Τώρα αν κάποιος κάτοικος δεν βλέπει το αεροπλάνο, γιατί σβήνει παραπέρα έχουν συμβεί τέτοια και αμφισβητεί την πτήση, σας πληροφορώ ότι φέτος οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών είναι πολύ καλύτερες από τα προηγούμενα χρόνια, χάρη των συντηρήσεων που έγιναν και της προσπάθειας που κατεβλήθη στη διάρκεια του χειμώνα.

Δημοσιογράφος: Και αν επιβεβαιώνετε ότι έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα οι εμπλεκόμενοι φορείς, αν υπάρχει σε εξέλιξη κάποια διαδικασία.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ναι.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Αρχηγέ θα κάνετε κάποιο σχόλιο;

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης : Απάντησε επαρκώς, απλώς να διευκρινίσω κ. Υπουργέ ότι δεν καταλαβαίνουν πάρα πολύ, ο κόσμος δεν ξέρει τι είναι κύκλος ρίψης δηλαδή ένα αεροπλάνο, ένα ιπτάμενο μέσο, μπορεί να είναι και ελικόπτερο, πηγαίνει στη πηγή υδροληψίας, παίρνει νερό, πηγαίνει στο σημείο του συμβάντος, κάνει άφεση και επιστρέφει στην πηγή υδροληψίας. Αυτό λέγεται κύκλος ρίψης. Αν λοιπόν ο κάθε κάτοικος σηκώσει το κεφάλι και θέλει να τα βλέπει όλα εκείνη τη στιγμή είναι λανθασμένο και εν πάση περιπτώσει πλανάται.

Δημοσιογράφος: Σε μια από τις πιο φονικές πυρκαγιές που διήρκησε μιάμιση ώρα, χρειαστήκατε 26 λεπτά μας είπατε για να στείλετε τα πρώτα πυροσβεστικά. Δεν ξέρω ο κύριος δεν με ακούει. Θέλετε να το ξαναπώ κ. Υπουργέ;

Λέγομαι Πολλάτος από το «Πρώτο Θέμα». Σε μια από τις πιο φονικές πυρκαγιές λέω που διήρκησε μιάμιση ώρα μας λέτε χρειαστήκατε 26 λεπτά για να στείλετε τα πρώτα πυροσβεστικά…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ποιος το είπε αυτό;

Δημοσιογράφος: Το είπε ο Αρχηγός, έχω σημειώσει τις ώρες 16.49 είπε η έναρξη της φωτιάς, 17.15 τα πρώτα πυροσβεστικά έφτασαν στο σημείο

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Όχι, όχι, όχι δεν σας είπα αυτό το πράγμα. Η εκτροπή…

Δημοσιογράφος: Πόση ώρα χρειάστηκε κ. Υπουργέ για να φτάσουν τα πρώτα πυροσβεστικά;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Μιλάτε για ιπτάμενα μέσα;

Δημοσιογράφος: Τα πρώτα πυροσβεστικά, δεν ξέρω τι είπε. Οχήματα δεν είπε ο κ. Αρχηγός; Οχήματα, νομίζω ότι ο αρχηγός αναφέρθηκε σε οχήματα.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Σωτήριος Τερζούδης: Να σας πω τι είπα; Είπα ότι ώρα έναρξης πυρκαγιάς 16.49, κλιμάκωση πυροσβεστικών οχημάτων έως 17.15, 22 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα και μία μονάδα πεζοπόρου τμήματος, αυτό είπα κλιμάκωση, το πρώτο όχημα ήταν πλησίον και πήγε αλλά η έκταση και η ένταση ήταν τέτοια που δεν μπόρεσε να την αποτρέψει.

Δημοσιογράφος: Ο πληθυσμός επί της ουσίας, από όσα μας λέτε, είναι προφανές ότι αφέθηκε απροστάτευτος. Πραγματικά δεν είναι θλιβερό να δηλώνετε ικανοποιημένοι, να δηλώνετε υπερήφανοι, να δηλώνετε ότι δεν θα άλλαζε τίποτα, ότι δεν θα αλλάζατε τίποτα σε αντίστοιχη περίπτωση;

Πραγματικά προκαλεί κατάπληξη και αν μη τι άλλο θέλω να κάνω ακόμη ένα ερώτημα για τον κ. Υπουργό, για τον κ. Τόσκα που μίλησε για την συνείδηση του. 23 Ιούλιου ημέρα Δευτέρα περίπου στα μεσάνυχτα κάνατε μια ενημέρωση στο συντονιστικό κέντρο, ήταν νομίζω παρών και ο κ. Τζανακόπουλος παρότι δεν καθόταν στο τραπέζι, στον κ. Πρωθυπουργό. Εκεί δεν γνωρίζατε τι έχει συμβεί στο Μάτι ή το αποσιωπήσατε; Θέλετε να μας δώσετε μία εξήγηση; Ευχαριστώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Δεν κατάλαβα τα σχόλια σας…

Δημοσιογράφος: Ερωτήματα είναι κ. Υπουργέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ναι, σχόλια ήταν αλλά δεν αποσιωπήσαμε τίποτα σε καμιά περίπτωση. Κατεβλήθη μια τεράστια προσπάθεια και εδώ δεν ήρθαμε για να πούμε ότι πήγαν όλα καλά, ήρθαμε για να περιγράψουμε αντικειμενικά, σκληρά όπως επιβάλουν οι στιγμές, αν θέλετε, τις καταστάσεις.

Είπα πριν ότι προφανώς θα υπάρχουν και λάθη τα οποία στη συνέχεια μπορεί και πρέπει να εξεταστούν. Σε καμία περίπτωση δεν αποκρύψαμε τίποτα και δεν θα μπορούσαμε εξάλλου γιατί όλα γίνονται στα μάτια όλου του κόσμου.

Από εκεί και πέρα νομίζω ότι πρέπει να αναγνωριστεί η τεράστια προσπάθεια που έγινε και από τους ανθρώπους του Πυροσβεστικού Σώματος, σώθηκε πολύς κόσμος χάρη της αυτοθυσίας των πυροσβεστών, χάρη της αυτοθυσίας των αστυνομικών, χάρη της αυτοθυσίας των εθελοντών, των απλών πολιτών και σε όλους αυτούς του ανθρώπους που βοήθησαν στην μείωση των απωλειών, στην μείωση της καταστροφής, νομίζω ότι οφείλουμε ένα ευχαριστώ.

Δεν σημαίνει ότι επειδή είχαμε αυτές τις τεράστιες, τις τραγικές απώλειες πρέπει να μην αναγνωρίσουμε την προσπάθεια και να μην πούμε ένα ευχαριστώ στον απλό πυροσβέστη που έσωσε τόσο κόσμο, στον απλό αστυνομικό που έσωσε τόσο κόσμο θα είμαστε άδικοι και λαμβάνουμε φυσικά υπ’ όψιν και τις τεράστιες απώλειες.

Δημοσιογράφος: Ερώτημα προς εσάς κ. εκπρόσωπε. Ήθελα να ρωτήσω, ο ειδικός λογαριασμός ενίσχυσης, το ταμείο αυτό που έχει δημιουργηθεί, πως θα διασφαλίστε ότι δεν θα έχει την ίδια τύχη με το ταμείο υπέρ των πυρόπληκτων του 2007;

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος: Θα σας πω το εξής. Προκαταβολικά να σας πω ότι το άνοιγμα αυτού του λογαριασμού έγινε καθώς ήδη από το πρωί της Τρίτης υπήρχε ένα πολύ μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αιτήματα από ξένες κυβερνήσεις, από ξένους οργανισμούς, από εταιρείες, από επιχειρηματίες και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό να βοηθήσουν για την αποκατάσταση και την στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

Επομένως εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία κατανοώντας ότι υπάρχει ένα πολύ μεγάλο διεθνές κύμα υποστήριξης της χώρας. Αυτό είναι το πρώτο, διότι από την μεριά του το Ελληνικό κράτος θα είχε την δυνατότητα, βεβαίως όχι τόσο μεγάλη αλλά νομίζω ότι θα είχε την δυνατότητα και μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση και όπως είπα και χθες στις δηλώσεις τις σχετικές, εφόσον υπάρξει χρηματοδοτική ανάγκη η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από τον λογαριασμό προφανώς το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έχει τα σχετικά κονδύλια ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε την αποκατάσταση της περιοχής, τον ανασχεδιασμό της και την ανοικοδόμηση όλων των κατοικιών ή των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν υποστεί ζημιές, αυτό είναι το πρώτο.

Το δεύτερο, εγώ δεν θέλω να κάνω σχόλια τώρα για τον λογαριασμό του 2007, νομίζω ότι είναι μία ιστορία για την οποία οι πολιτικές ευθύνες έχουν καταγραφεί. Δεν έχει κανένα νόημα να ανοίξουμε ξανά αυτή την συζήτηση. Θέλω να μιλήσω για το 2018.

Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε όρους ελέγχου για το συγκεκριμένο λογαριασμό, οι οποίοι να είναι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένοι και σαφείς και αυστηροί. Όπως ξέρετε διαχειριστής του λογαριασμού έχει οριστεί εκτός από τον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Υποδομών, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής.

Από εκεί και πέρα θα υπάρξει ομάδα ορκωτών λογιστών που κάθε 6 μήνες θα κάνει καταγραφή των κινήσεων του συγκεκριμένου λογαριασμού και θα καταθέτει τις κινήσεις αυτές αλλά και την έκθεση στην οποία θα καταλήγει στο ελεγκτικό συνέδριο, ένα από τα 3 ανώτατα δικαστήρια της χώρας, όπου το ελεγκτικό συνέδριο θα βγάζει ένα συγκεκριμένο πόρισμα, μία δικαστική απόφαση, η οποία μάλλον θα περιγράφει αν και κατά πόσο οι κινήσεις του λογαριασμού αντιστοιχούν στο σκοπό για τον οποίο ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει ανοιχτεί.

Με αυτή την έννοια έχω την εντύπωση ότι δημιουργούμε τους θεσμικούς όρους διαφάνειας αλλά και τις θεσμικές εγγυήσεις έτσι ώστε να μην υπάρξουν ξανά φαινόμενα τα οποία είχαμε στο παρελθόν.

Νομίζω ότι αυτό το θεσμικό πλαίσιο είναι υπέρ αρκετό για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, οι οποίοι θα δώσουν τα χρήματα τους, ακόμα και από το υστέρημα τους για να βοηθήσουν τους πληγέντες. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Νομίζω δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Είμαστε δύο ώρες ήδη. Να πούμε για την λίστα των αγνοουμένων.

Δημοσιογράφος: Να πούμε για την λίστα των αγνοουμένων.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Θα πρότεινα σε αυτή τη φάση να μιλήσουμε για αναζητήσεις και όχι για αγνοούμενους.

Το Πυροσβεστικό Σώμα καταγράφει καθημερινά, ελέγχει και διπλοτσεκάρει τα ονόματα των ανθρώπων οι οποίοι αναφέρονται από οποιονδήποτε σαν αγνοούμενοι. Επειδή όμως έχουμε σε συνεχή βάση αναθεωρήσεις των στοιχείων, γιατί κάποιος που ήταν αγνοούμενος πήρε τελικά το αεροπλάνο, αυτός και η σύζυγος του και βρεθήκαν στο Λονδίνο.

Κάποιοι βρέθηκαν στο σπίτι τους στην Αθήνα και υπάρχουν φυσικά και οι νεκροί οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, γιατί συνεχίζεται η γνωστή διαδικασία μέσω DNA .

Υπάρχουν επομένως αναζητήσεις αυτή την στιγμή και όχι αγνοούμενοι. Η διαδικασία των αγνοουμένων ξέρετε καλά κυρία Καραμήτρου είναι μία διαδικασία που γίνεται μέσω των αστυνομικών διαδικασιών αλλά έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις.

Χθες χρειάστηκε να διαγράψουμε από τη λίστα 40 άτομα, γιατί βρέθηκαν στα σπίτια τους ή βρέθηκαν στο Λονδίνο. Είναι πραγματικό, Βρετανοί τουρίστες, ένα ζευγάρι Βρετανών τουριστών είχαν πάρει το αεροπλάνο και έφυγαν για την πατρίδα τους και εμείς τους ψάχναμε εδώ πέρα.

Υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πρεσβειών των ξένων χωρών και μάλιστα μας έχουν ευχαριστήσει για την άμεση ενημέρωση. Σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να έχουμε υπό έλεγχο την κατάσταση. Πιστέψτε με έκαναν εξαιρετική δουλειά και το Πυροσβεστικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία πάνω σε αυτό το θέμα, ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, γιατί ξέρετε σε πόσο δύσκολη θέση βρίσκονται οι άνθρωποι που πρέπει να παίρνουν συνεχώς τηλέφωνα. Βρέθηκε ο δικός σας; Είναι μία δύσκολη, επώδυνη διαδικασία και ξέρετε αυτοί οι άνθρωποι έχουν να κοιμηθούν αρκετές μέρες.

Οι απώλειες είναι οδυνηρές, μας γέμισαν θλίψη όλους αλλά και αυτοί οι άνθρωποι εδώ κάνουν εξαιρετική δουλειά κάτω από πολύ επώδυνες και δύσκολες συνθήκες.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας τουλάχιστον;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Πιστεύουμε ότι έχουν ερευνηθεί όλα τα σπίτια στην περιοχή για την ανεύρεση νεκρών. Βέβαια πάντα υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κάποιος σε κάποιο μέρος που δεν είναι εύκολο.

Δημοσιογράφος: Στα ανοιχτά σπίτια, όχι στα κλειδωμένα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Υπάρχουν σπίτια που είναι κλειδωμένα, γιατί ο άλλος λείπει στη Γερμανία.

Δημοσιογράφος: Σε αυτά δεν έχουν μπει τα συνεργεία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Σωστό αυτό που λέτε. Συνεχίζουμε βέβαια σε καθημερινή βάση. Ο Υπαρχηγός, ο κύριος Αναγνωστάκης έχει αναλάβει αυτό το επώδυνο και δυσάρεστο καθήκον της συλλογής, της ανεύρεσης των νεκρών και ρωτήστε την ψυχή του πως αισθάνεται κάθε μέρα.

Δημοσιογράφος: Για τους αγνοούμενους υπάρχει ένας χρονικός ορίζοντας, θα υπάρξει μια αξιόπιστη λίστα, τέλος πάντων ένας κατάλογος που μπορεί να είναι πιο αξιόπιστος αριθμητικά και να μην ανεβάσει και άλλο τον αριθμό των νεκρών;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: Ναι, υπάρχουν οι διαδικασίες που ξέρετε, μέσω των Αστυνομικών Αρχών σε ό,τι αφορά τους αγνοούμενους αλλά αυτή τη στιγμή θα επιμείνω στον όρο των αναζητήσεων περισσότερο για τους λόγους που σας είπα.

Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος : Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και όλοι όσοι έχουν δώσει αυτήν τη μάχη όλες αυτές τις μέρες είμαστε συντετριμμένοι για τις τραγικές απώλειες των δεκάδων συνανθρώπων μας αλλά την ίδια στιγμή είμαστε και περήφανοι για τους ανθρώπους μας. Για ένστολους και εθελοντές που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν αυτές τις μέρες τη μάχη αυτή, που ματώνουν και σώζουν ανθρώπινες ζωές στο μέσο αυτής της τραγωδίας και αυτό μας δίνει και ελπίδα και κουράγιο για να συνεχίζουμε αυτό το δύσκολο αγώνα.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button