Στη μνήμη της Ευγενίας Κουτσουβάνου από τον Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων

Ο Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων στις 10 Ιουνίου 2022 «έχασε» ένα από τα εξέχοντα μέλη του, την Ευγενία (Νία) Κουτσουβάνου. Η εκλιπούσα ήταν μία χαρισματική προσωπικότητα, η οποία με το έργο της τίμησε την επιστήμη της Παιδαγωγικής και βεβαίως την πόλη των Μεγάρων. Θλιβερή η είδηση του θανάτου της, λύπησε βαθιά την οικογένειά της, τους συναδέλφους της, τους φοιτητές της και όλους όσοι είχαν την τύχη να την συναναστραφούν και να την γνωρίσουν.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου επισημαίνεται ότι γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 1939 στα Μέγαρα. Ήταν ομότιμη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφού πρώτα έγινε διδάκτορας στο New York University Curriculum and Instruction.

Ήταν άνθρωπος φιλομαθής, οξυδερκής, δραστήριος, πρωτοπόρος και γι’ αυτό οι σπουδές της και το έργο της υπήρξαν αξιόλογα. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της ήταν η αξιοπρέπεια, η σεμνότητα και έκανε αισθητή την παρουσία της μόνο μέσα από την εργασία-λειτούργημά της. Χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις αγάπης, σεβασμού, εκτίμησης και βαθιάς θλίψης από τους φοιτητές της ακόμα και στο εξωτερικό (ΗΠΑ) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες παιδαγωγούς και ότι η προσφορά της στην Επιστήμη της Παιδαγωγικής Προσχολικής Ηλικίας είναι ανεκτίμητη. Έχει εκδώσει δεκάδες συγγράμματα, και έχει επιμεληθεί συγγράμματα κορυφαίων παιδαγωγών του εξωτερικού, τα οποία στο σύνολό τους έχουν αποτελέσει πολύτιμο αρωγό των φοιτητών της και οποιουδήποτε σκεπτόμενου παιδαγωγού. Στη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη υπάρχει ένα αξιόλογο δείγμα του πνευματικού της μόχθου.

Στον Σύλλογο Επιστημόνων Μεγάρων πάντα ήταν πρόθυμη να προσφέρει τη βοήθειά της και την εμπειρία της σε πολιτιστικές δραστηριότητες, που αφορούσαν τον τομέα της παιδείας και με μεγάλη χαρά δήλωνε και έδειχνε την αγάπη της για τη πόλη μας, τα Μέγαρα.

Μεγάλης αξίας το έργο που μας κληροδότησε και ευελπιστούμε αυτό να αποτελέσει φάρο για τους νεότερους παιδαγωγούς. Την ευχαριστούμε εκ βάθους ψυχής.

Αγαπητή μας, Ευγενία, σε αποχαιρετούμε στο ταξίδι σου προς την αιωνιότητα και προσευχόμαστε την ανάπαυση της ψυχής σου.

Αιωνία σου η μνήμη!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος
Πιπιλή Αικατερίνη

Η Γενική Γραμματέας
Παπαποστόλη Αγγελική

Παρόμοια άρθρα

Back to top button