Σύλλογος Βαρέας: «Μηχανότρατες καταστρέφουν τον βυθό της θάλασσάς μας »

Δημοσίευση – καταγγελία του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Βαρέας Μεγάρων «O Άγιος Νικόλαος» σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχει ως εξής:

«Εχθές το βράδυ 04/12/2022 για ακόμα μια φορά η θάλασσα της περιοχής μας μετατράπηκε σε ένα λεηλατημένο τοπίο καθώς μηχανότρατες από άλλες περιοχές ψάρευαν σε απόσταση 50 ή και λιγότερων μέτρων από την ακτή. Η συγκεκριμένη μηχανότρατα που απεικονίζεται στην φωτογραφία είχε ρίξει σάκο σαρώνοντας τα πάντα, πράγμα που απαγορεύεται να γίνεται σε απόσταση ενάμιση μίλι από την ακτή.

Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνουν οι μηχανότρατες, αλλά και οι βιντσότρατες (που ψαρεύουν σε απόσταση 70 μέτρων από την ακτή) είναι στις ποσειδωνίες, τα θαλάσσια λιβάδια που αναπτύσσονται σε βάθη μέχρι 50 μέτρα και τις τραγάνες που συναντώνται σε βάθη από 40 έως 95 μέτρα και είναι ύφαλοι ασβεστολιθικών ροδοφύκων. Κι αυτό επειδή τα θαλάσσια λιβάδια και οι ύφαλοι αποτελούν τα πλέον παραγωγικά συστήματα των ελληνικών θαλασσών, αφού παρέχουν τροφή και καταφύγιο σε 300 είδη χλωρίδας και 1.000 είδη πανίδας.

Ο Σύλλογός μας εχθές ενημέρωσε τη λιμενική αρχή για το συμβάν και άμεσα απομακρύνθηκε η συγκεκριμένη μηχανότρατα. Ωστόσο οφείλουμε να ενημερώσουμε ότι την επόμενη φορά θα κατατεθούν μηνύσεις προς πάσα κατεύθυνση».

φωτογραφία του Συλλόγου

Παρόμοια άρθρα

Back to top button