Στη Βουλή το θέμα του θανάσιμου τραυματισμού εργαζόμενου στο Δήμο Μεγαρέων

Στη Βουλή φτάνει το θέμα του θανάσιμου τραυματισμού εργαζόμενου σε 5μηνο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στα Μέγαρα Αττικής με ερώτηση από 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

 

Το κείμενο της ερώτησης:

«Τη μάχη για τη ζωή έχασε ο 35χρονος Γιώργος Σταμέλος, έπειτα από τον σοβαρότατο τραυματισμό που υπέστη πέφτοντας από απορριμματοφόρο. Οι συνθήκες του τραυματισμού του παραμένουν αδιευκρίνιστες, ενώ σύμφωνα με το Συντονιστικό Εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία και Συμβασιούχων Αττικής, οι ευθύνες της δημοτικής αρχής είναι πελώριες καθώς ο Γ. Σταμέλος ήταν παράνομα τοποθετημένος σε εργολάβο στην καθαριότητα.

 

Το παραπάνω περιστατικό αναδεικνύει με τον πλέον τραγικό τρόπο τις ελλείψεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και δη στα προγράμματα προσωρινής απασχόλησης των δήμων, όπου η προσωρινότητα της εργασίας ενισχύει τις πρακτικές εντατικοποίησης από τους δήμους αλλά και τους ιδιώτες εργολάβους, με συνέπεια την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και την καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων.

 

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τον Δεκέμβριο του 2015, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας είχε εκφράσει με δηλώσεις της την βούληση του υπουργείου να θωρακιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ειδικά για τις περιπτώσεις όπου δήμοι τοποθετούν παράνομα εργαζόμενους και εργαζόμενες σε απορριμματοφόρα, θα υπάρξουν πέραν των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και κυρώσεις αποκλεισμού των συγκεκριμένων δήμων από τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

 

Ο κίνδυνος μετατροπής των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε προγράμματα παροχής φθηνού, ευέλικτου και αναλώσιμου εργατικού δυναμικού είναι άμεσα ορατός, ενώ την ίδια ώρα η εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών, πέραν του αυξημένου κόστους που επωμίζονται σε τελική ανάλυση οι πολίτες, περιπλέκει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.»

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να προωθήσει προκειμένου να σταματήσουν τα περιστατικά αυθαιρεσιών, δεδομένου ότι η εγκύκλιος 414/9.9.2015 δεν απέτρεψε το προαναφερθέν «εγκληματικό» περιστατικό;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Καραγιαννίδης Χρήστος
Δημητριάδης Δημήτρης
Λιβανίου Ζωή

Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Μιχελογιαννάκης Γιάννης
Μπάρκας Κώστας
Ντζιμάνης Γιώργος
Παπαδόπουλος Νίκος
Πρατσόλης Τάσος
Σπαρτινός Κώστας
Τριανταφύλλου Μαρία

Παρόμοια άρθρα

Back to top button