ΣτΕ: Συνταγματικό το αγκυροβόλιο στον κόλπο των Μεγάρων

Πράσινο φως άναψε το ΣτΕ για την κατασκευή του αγκυροβολίου στον κόλπο των Μεγάρων, δυτικά από την περιοχή της Σαλαμίνας, απορρίπτοντας τις προσφυγές του δήμου Μεγάρων και κατοίκων.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις του Δήμου Μεγάρων, του Συνδέσμου «Ένωση Πολιτών» και εννέα κατοίκων της περιοχής οι οποίοι ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο κανονισμός λιμένα Πειραιά με τον οποίον καθοριζόταν η περιοχή αγκυροβολίας αλλά και η σχετική υπουργική απόφαση που άναψε το πράσινο φως στον εν λόγω κανονισμό.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν στις αιτήσεις τους με την οποία στρέφονταν σε βάρος υπουργικής απόφασης όσο και κανονισμού του λιμένα Πειραιώς, ότι το επίμαχο αγκυροβόλιο θα επιφέρει περιβαλλοντική επιβάρυνση και κακή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της περιοχής. Το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με τις υπ΄ αριθμ. 611 και 612/2018 αποφάσεις του απέρριψε ως αβάσιμους και αναπόδεικτους τους ισχυρισμούς τόσο του Δήμου όσο και των άλλων προσφευγόντων.

Και αυτό γιατί έκρινε ότι το αγκυροβόλιο είναι ασφαλές, οριοθετήθηκε σε θαλάσσιο χώρο που δεν απολαμβάνει ειδικής προστασίας σύμφωνα με την νομοθεσία, εξυπηρετεί βιομηχανικές ανάγκες, δεν χρησιμοποιείται για παροπλισμό πλοίων, αλλά δέχεται πλοία μικρότερα των 100 μέτρων, στα οποία απαγορεύεται να γίνονται εργασίες που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στις αποφάσεις τους ότι όπως προκύπτει το αγκυροβόλιο:

  • Είναι ασφαλές, σύμφωνα με τη διεύθυνση ασφαλείας ναυσιπλοΐας της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού
  • Οριοθετήθηκε σε θαλάσσιο χώρο που δεν απολαύει ειδικής προστασίας σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία
  • Εξυπηρετεί ανάγκες των βιομηχανικών και λοιπών εγκαταστάσεων της περιοχής
  • Έχει ελάχιστη απόσταση 0,91 ναυτικά μίλια από τον πλησιέστερο οικισμό της Πάχης Μεγάρων
  • Δεν χρησιμοποιείται για παροπλισμό πλοίων
  • Δέχεται πλοία κάτω των 100 μέτρων, στελεχωμένα και στα οποία απαγορεύεται η εκτέλεση ρυπογόνων εργασιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΣτΕ έκανε δεκτή την παρέμβαση υπέρ της ισχύος του 190 κανονισμού που είχε καταθέσει η εταιρεία ΔΕΣΦΑ που υποστήριζε ότι τα αγκυροβόλια είναι απαραίτητα για τις φορτοεκφορτώσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της στη Ρεβυθούσα.

Διαβάστε επίσης: Αγκυροβόλιο πλοίων στον Κόλπο Μεγάρων
Ομόφωνα ενάντια στο αγκυροβόλιο πλοίων στην Πάχη

Παρόμοια άρθρα

Back to top button