ΣτΕ: Νόμιμο το ΠΔ για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου

Νόμιμο έκρινε το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας [ΣτΕ] το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό ως περιφερειακού πάρκου, του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου Μεγάρων.

 

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ έχει κατατεθεί το εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και επιχειρείται η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του επίμαχου υγροβιότοπου, η σύνδεσή του με το ευρύτερο τοπίο και η απόδοσή του στην αναψυχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

 

Παράλληλα, το επίμαχο διάταγμα καθορίζει τις ζώνες προστασίας του υγροβιότοπου, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης του κατά ζώνες, κ.λπ., ενώ προσαρμόζεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας [νόμοι 1515/2985 και 4277/2014] που προβλέπει ήδη από το 1985 την προστασία των υγροτόπων της Αττικής, ενώ συνοδεύεται από ειδική μελέτη για την λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

 

Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου [πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Ν. Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης], με την υπ΄ αριθμ. 12/2015 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμο το επίμαχο σχέδιο διατάγματος, ενώ υπογραμμίζουν ότι όπως προκύπτει από γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδική μελέτη, έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και του Οργανισμού της Αθήνας, ο επίμαχος υγρότοπος έχει υποβαθμισθεί και η προστασία του είναι επιβεβλημένη.

 

Έτσι, υπογραμμίζει το ΣτΕ, το διάταγμα πρέπει αμέσως να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του υγρότοπου».

 

Με το διάταγμα, μεταξύ των άλλων, εντάσσεται στη ζώνη προστασίας το θαλάσσιο τμήμα του κόλπου της Αγίας Τριάδας που τροφοδοτεί τον υγροβιότοπο.

 

 

Διαβάστε επίσης:

Παρόμοια άρθρα

Back to top button