Στάση Εργασίας από το Σωματείο Εργαζομένων του Θριασίου την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου

Στάση εργασίας των εργαζομένων στο Θριάσο Νοσοκομείο την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου από 8 π.μ. έως 3 μ.μ. και συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Υπουργείο Εργασίας με αίτημα να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα και να ενταχθούν οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Ακολουθεί το δελτίο τύπου του σωματείου:

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου, στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδιου 29) συνεδριάζει η επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, με θέμα «ένταξη στα Β.Α.Ε. των εργαζόμενων στο χώρο της δημόσιας υγείας».

Απαιτούμε να σταματήσει η ΚΟΡΟΪΔΙΑ και ΠΡΟΣΒΟΛΗ απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, που είναι η συνεχιζόμενη απόρριψη, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, του δίκαιου αιτήματος μας για ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Εργαζόμαστε μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, γιατί, ακόμη και με βάση τους ανεπαρκέστατους οργανισμούς, υπάρχουν χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων.

Εργαζόμαστε σε επικίνδυνες κι ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς να παίρνονται τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας μας, όπως αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, μέχρι σήμερα έχουν νοσήσει από SARS-CoV-2 περισσότεροι από 470 συνάδελφοι μας.

Οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όμως, αρνούνται την επέκταση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ενώ αποκλείουν χιλιάδες συναδέλφους (γιατρούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, φύλακες, διοικητικούς, εργαζομένους μέσω ΕΟΔΥ κλπ) ακόμα και από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος.
Γνωρίζουμε ότι ο αποκλεισμός χιλιάδων συναδέλφων από τη χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος και η μη ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα εντάσσονται στο σχεδιασμό κυβερνήσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

Για τους ίδιους λόγους, η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται το αίτημα μας για συστηματικό προληπτικό μοριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 όλων των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας, δεν παίρνει τα αναγκαία για την προστασίας της υγείας εργαζομένων και ασθενών, ενώ και στις περισσότερες μονάδες υγείας δεν υπάρχουν γιατροί εργασίας και τεχνικοί ασφαλείας.
Καλούμε όλα τα Σωματεία συμμετέχουν στις Συγκεντρώσεις – στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εργασίας – και στα νοσοκομεία και διοικήσεις των ΥΠΕ στις υπόλοιπες πόλεις, για να διεκδικήσουμε μαζί:

► Να επεκταθεί το ανθυγιεινό επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.
► να γίνεται συστηματική περιοδική εξέταση όλων των εργαζομένων με επαγγελματική έκθεση στον SARS-CoV-2 και καταγραφή ως επαγγελματικής ασθένειας κάθε κρούσματος σε εργαζόμενους
► να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και νοσηλευομένων. Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας και Τεχνικοί Ασφαλείας στις μονάδες υγείας και πρόνοιας.

Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην «πηγή των προβλημάτων», που είναι η λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και συνολικά η επιχειρηματική δράση στους τομείς της Υγείας, Πρόνοιας και Ασφάλισης.

Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Βαρδαβάκης Μανώλης

Παρόμοια άρθρα

Back to top button