Σπ. Κορώσης: «Το καλώδιο έγινε και αγωγός πολιτικής ενέργειας για κάποιους;»

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Μεγαρέων, Σπύρος Κορώσης, με άρθρο του καταθέτει προτάσεις για εμβληματικά έργα στον Δήμο Μεγαρέων από τα αντισταθμιστικά οφέλη 3.000.000 ευρώ
που φέρνει η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής και η διέλευση του καλωδίου υπερυψηλής τάσης από τον Δήμο Μεγαρέων και αναφέρει συγκεκριμένα.

Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στον «αγώνα» κατά του καλωδίου υπερυψηλής τάσης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, μπορούν να γίνουν κάποιες επισημάνσεις σχετικά με τα τοπικά πολιτικά δρώμενα ενώ προσωπικά θα ήθελα να παρέμβω κάνοντας προτάσεις για έργα ως αντισταθμιστικά οφέλη, που θα «μείνουν» στους συμπολίτες μας.

Από τη μια πλευρά, έχουμε το Δήμαρχο, ο οποίος έχει διαπιστώσει από νωρίς ότι το καλώδιο θα περάσει και στρέφει τη συζήτηση προς τα αντισταθμιστικά οφέλη και έργα και από την άλλη πλευρά έχουμε σύσσωμη την αντιπολίτευση να εκτοξεύει πυρά κατά της διοίκησης. Άλλοι διοργάνωναν συλλαλητήρια, άλλοι ζητούσαν δικηγόρους να προσφύγει ο δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και άλλοι οργάνωναν τους συλλόγους προετοιμάζοντας τους για μάχη.

Φτάσαμε 3 χρονιά μετά και τι βλέπουμε;
Ένα μικρό μέρος της αντιπολίτευσης να συνεχίζει να υψώνει λάβαρα κατά του καλωδίου.
Ενώ κάποιοι συνδυασμοί – οι οποίοι μαζί με το συνδυασμό της διοίκησης αγγίζουν το 70% του συνόλου του δημοτικού συμβουλίου – να κάνουν σε κλειστές συνεδριάσεις συζήτηση και προτάσεις για τα αντισταθμιστικά!

(Και αναρωτιέμαι αυτοί οι συνδυασμοί βγάζουν δελτίο τύπου για ψύλλου πήδημα ή ακόμα χειρότερα για να απαντούν σε συνεντεύξεις πολιτών σε τοπικά μέσα, όμως δελτίο τύπου για να ενημερώσουν ανοιχτά για τις προτάσεις που κατέθεσαν για ένα τόσο σημαντικό και μεγάλο έργο δεν θα βγάλουν;;;)

Ίσως αυτό οδηγεί σε μια άλλη απορία: Άραγε το καλώδιο εκτός από αγωγός ηλεκτρικής ενέργειας λειτούργησε και ως αγωγός πολιτικής ενέργειας για κάποιους;

Βλέποντας όμως την ουσία του έργου του καλωδίου και των αντισταθμιστικών από τα οποία θα μπορούσε όντως να ωφεληθεί ο Δήμος μας. Αυτό το ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ έχει προταθεί από τον Ιούλιο του 2021 και εμείς καθόμαστε και το διαπραγματευόμαστε μόνοι μας ενώ άλλοι δήμοι το έχουν ήδη αποδεχθεί,

Άραγε τι θα γίνει με αυτά τα χρήματα;
Πάμε στα αντισταθμιστικά, λοιπόν, τα οποία φημολογείται ότι προκρίνονται για τα παρακάτω:

– οχήματα για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τη διοίκηση.
– αγορά ενός χωραφιού στου Κατσούλη το Μαντράκι έναντι 400.000€ (!!!!!!!)
– και την πολεοδόμηση της Βαρέας

Στο δια ταύτα:

Στα αντισταθμιστικά θα περίμενα – αφού συσκέφθηκε σχεδόν το 70% του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων – να προταθεί ένα μεγάλο και εμβληματικό έργο, που θα έμενε στην ιστορία, ως ένα αντισταθμιστικό όφελος ύψους 3.000.000 ευρώ, ενός άλλου μεγάλου έργου, της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που περνάει από τον Δήμο μας.

Αφού λοιπόν δε συζητήθηκαν ανοιχτά όλα έως τώρα, φαίνεται πως δε θα συζητηθούν ποτέ προτάσεις για τα αντισταθμιστικά δημοσίως κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οφείλω λοιπόν να καταθέσω τις δικές μου εγγράφως με αυτόν τον τρόπο.

Θεωρώ δεδομένο πως τα χρήματα αυτά πρέπει να γίνουν ένα μεγάλο έργο που θα μείνει στο Δήμο μας, όπως:

Πρόταση πρώτη:

Ένα μεγάλο αθλητικό κέντρο με γήπεδο ποδοσφαίρου – Γήπεδο μπάσκετ και κολυμβητήριο στο οικόπεδο του δήμου έκτασης 16 στρεμμάτων στην περιοχή Ανδρέου Περιβόλι.
Τα χρήματα προφανώς δε φτάνουν για να γίνουν όλα αυτά. Όμως όπως σε όλα τα μεγάλα έργα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν σε περισσότερες φάσεις. Σε πρώτη φάση θα μπορούσε να γίνει το κολυμβητήριο που τόσο λείπει απ’ την περιοχή η ένα μεγάλο κλειστό μπάσκετ και σε δεύτερη φάση να αναζητηθεί χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί το αθλητικό κέντρο)

Πρόταση δεύτερη:

Να γίνει άμεσα μια μελέτη για αξιοποίηση του κτιρίου της πρώην Ελαιουργικής και επειδή ως γνωστόν δεν ανήκει στο δήμο και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί αυτό το «φιλέτο» θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η χρηματοδότηση αυτή των 3 εκατομμυρίων ευρώ, ως «όπλο» προς το αρμόδιο υπουργείο για την επίσπευση της παραχώρησης και ως απόδειξη ότι δεν το θέλουμε για να παρκάρουμε τα απορριμματοφόρα, αλλά για να γίνει πραγματικά χώρος αθλητισμού και πολιτισμού, όπως λέει και η πινακίδα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην παλιά Ελαιουργική. (Και αντικειμενικά είναι ένα τόσο δίκαιο και κομβικό σημείο που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τόσο τους πολίτες των Μεγάρων όσο και της Νέας Περάμου).

Δυστυχώς όλα αυτά ακούγονται δύσκολα και τι υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή;
Πρόταση 1: Να αγοραστούν απορριμματοφόρα
Πρόταση 2: Να αγοραστεί χωράφι στου Κατσούλη το μαντράκι
Πρόταση 3: Να πολεοδομηθεί η Βαρέα.

Και μένω εδώ προς το παρόν.

Πρώτη φορά στην ιστορία θα χρησιμοποιήσει αντισταθμιστικά ένας Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο Δήμος Μεγαρέων, για να κάνει απλά και μόνο μια μελέτη. Εάν αυτό συμβεί ειδικά στα σημερινά οικονομικά δεδομένα θα αποτελεί μια ξεκάθαρη ζημιά αξίας 700.000 ευρώ για το δήμο μας.

Και το αναλύω σύντομα:
Επειδή τα αντισταθμιστικά θα ανατεθούν με τη μέθοδο της κλειστής διαπραγμάτευσης σύμφωνα με του ΑΔΜΗΕ το έγγραφο, αυτό συνεπάγεται και πολύ μικρές εκπτώσεις!
Στα έργα και τις προμήθειες ούτως η άλλως λόγω της αύξησης των υλικών οι εκπτώσεις είναι πλέον πολύ χαμηλές. Στις μελέτες όμως οι εκπτώσεις παραμένουν σε ποσοστά άνω του 50%

Με απλά μαθηματικά, εάν ο δήμος αύριο το πρωί δημοπρατήσει τη μελέτη για την πολεοδόμηση της Βαρέας το κόστος θα φτάσει 600.000 ευρώ το πολύ, ποσό που πρέπει να δοθεί σε βάθος πενταετίας. Εάν όμως η πολεοδόμηση γίνει μέσω των αντισταθμιστικών, το κόστος της μελέτης θα διπλασιαστεί, γιατί δεν θα υπάρχει έκπτωση και θα ξεπεράσει το 1.200.000 ευρώ.

Κλείνοντας θα επανέλθω και θα επιμείνω:

Τα αντισταθμιστικά δεν πρέπει πάλι να κατακερματιστούν σε μικρές προμήθειες και έργα, είναι ένα ποσό που δεν υπάρχει λόγος να καλύψει απλές πάγιες ανάγκες του Δήμου.

Άραγε δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη να γίνει κάτι μεγάλο σ’ αυτόν τον Δήμο;

Σπύρος Κορώσης
Πολιτικός Μηχανικός
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος

Παρόμοια άρθρα

Back to top button