Συντονιστικός Φορέας Προστασίας: Σπουδαίας σημασίας η ανάδειξη του Βουρκαρίου

Λίγα χρόνια πριν, η υγροτοπική περιοχή νοτιοανατολικά της πόλης των Μεγάρων με την ονομασία «Βουρκάρι», που ήταν πλήρως απαξιωμένη και λειτουργούσε ως χώρος ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών – απορριμμάτων και καταπάτησης εκτάσεων από επιτήδειους, χαρακτηρίζεται με “συνοπτικές διαδικασίες” βιομηχανική ζώνη.

Τα Μέγαρα έτσι αποκτούν παγκόσμια πρωτοτυπία πόλης με δύο βιομηχανικές ζώνες, μια στο βουνό και μια στη θάλασσα…!

Σήμερα, μετά από πολύχρονες, διαρκείς, μεθοδικές, συντονισμένες και πολυεπίπεδες προσπάθειες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι η περιοχή πλέον χαρακτηρίζεται ως «Περιφερειακό Πάρκο», εντασσόμενη με τον τρόπο αυτό σε ισχυρό καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ παράλληλα καταργείται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής ζώνης που βρίσκονταν στη μια πλευρά του υγροβιότοπου.

Σε αυτή τη σπουδαία και υπερτοπικής σημασίας εξέλιξη, που μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με ένα γενικότερο σχέδιο για την ανάπτυξη και ανάδειξη της παραλιακής Μεγαρίδας σε τόπο παράκτιας και θαλάσσιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης χωρίς βιομηχανίες, αγκυροβόλια και ιχθυοκαλλιέργειες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εξάχρονη συνεχής δράση που ανέπτυξε ο «Συντονιστικός Φορέας Συλλόγων για την προστασία του Βουρκαρίου».

Μία συλλογικότητα που απαρτίζεται από τοπικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής και έχει την αρωγή και τη συνεργασία πλήθους φορέων, οργανώσεων και φίλων από όλη τη χώρα, οι οποίοι ενώσαμε τις προσπάθειές μας με σκοπό τη διάσωση του υγροβιότοπου.

Ευχαριστούμε όλους όσους, ανώνυμους και επώνυμους, βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην πραγματοποίηση του σκοπού αυτού που κάποτε φάνταζε σε κάποιους ουτοπία. Και είναι οξύμωρο αλλά και εξαιρετικά λυπηρό ότι το κλίμα ηττοπάθειας αλλά και πολλά εμπόδια στην προσπάθειά μας αυτή προήλθαν ακόμα και από συντοπίτες μας…

Η ένταξη της περιοχής του Βουρκαρίου σε ισχυρό καθεστώς νομικής προστασίας σηματοδοτεί για εμάς το τέλος μιας εποχής και την έναρξη ενός νέου αγώνα διεκδίκησης δράσεων για την αποκατάσταση, προβολή και ανάδειξη του υγροτόπου των Μεγάρων.

Όλοι έχουμε χρέος να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τα παιδιά μας, τον τόπο μας, την Πατρίδα μας. Το παράδειγμα του Βουρκαρίου δείχνει ότι οι δίκαιοι αγώνες που δίνονται με επιμονή και συνέπεια φέρνουν αποτέλεσμα.

Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button