Σήμερα 15 Φεβρουαρίου η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου θεσπίστηκε η 15η Φεβρουαρίου το 2002 από την Διεθνή Ένωση κατά του Παιδικού Καρκίνου (CCI). Η Ένωση εργάζεται με στόχο τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και την εξάλειψη των παθών και πόνων που συνδέονται με τον καρκίνο.

Κάθε χρόνο, γίνονται περισσότερες από 300.000 διαγνώσεις. Σχεδόν 8 απ’ τα 10 παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό ή μεσαίο βιοτικό επίπεδο και τα ποσοστά της επιβίωσής τους να κυμαίνονται γύρω στο 20%. Σε αντίθεση, όμως, στις χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο τα ποσοστά ίασης των κοινών μορφών καρκίνου φτάνουν το 80%.

Ο όρος παιδικός καρκίνος χρησιμοποιείται για να ορίσει οποιοδήποτε είδος καρκίνου που εμφανίζονται σε παιδιά πριν την ηλικία των 15 ετών. Τα συνολικά ποσοστά εμφάνισης του καρκίνου της παιδικής ηλικίας κυμαίνονται μεταξύ 50 και 200 ανά εκατομμύριο παιδιών σε παγκόσμια κλίμακα.

Τον Σεπτέμβριο του 2018 στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε μία παγκόσμια πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της χαοτικής διαφοράς που παρατηρείται στα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ ανεπτυγμένων και μη χωρών.

Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι να εξαλειφθεί ο πόνος των παιδιών που παλεύουν με τον καρκίνο και να αυξηθεί στο 60% το ποσοστό επιβίωσης έως το 2030.

Για το 2019 στόχος είναι η μείωση του πόνου και των θανάτων. Για την επίτευξή του, η άρχουσα τάξη πρέπει να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα και την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button