Σεμινάριο εκμάθησης μακραμέ και σαΐτας από τον Θέογνι

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων «Θέογνις», διοργανώνει σεμινάριο εκμάθησης παραδοσιακών τεχνικών πλέξης (σαΐτας/μακραμέ), στην αίθουσα του Συλλόγου, με πρώτη συνάντηση να έχει οριστεί η Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014.

Διάρκεια μαθημάτων: τέσσερα δίωρα απογευματινά μαθήματα

Εισηγήτρια: Φωτεινή Τομπάκογλου

Έναρξη μαθημάτων: Τετάρτη 22 Oκτωβρίου 2014, η μέρα των μαθημάτων θα καθοριστεί κατόπιν συνεννόησης των συμμετεχόντων με τη δασκάλα

Δίδακτρα/συμμετοχή: 20 ευρώ

Πληροφορίες/εγγραφές: 6936701384 (Γεωργία) 6938060614 (Αργυρώ)

2296028758

Μήνυμα:

1) Email: [email protected]

2) Facebook Πολιτιστικός Σύλλογος «Θέογνις»

 

μακραμε

 

Τι είναι το μακραμέ;

“Η αλήθεια είναι ότι με την πρώτη ματιά μοιάζει με σπαζοκεφαλιά. Ή για την ακρίβεια, κάποιο πολύπλοκο σύστημα ναυτικών κόμπων, αφού οι πρώτοι διδάξαντες ήταν ναυτικοί που έδεναν με αυτόν τον τρόπο γύρω από τη μέση τα μαχαίρια τους.

Από εκεί πέρασε στους Μαυριτανούς που τελειοποίησαν την τεχνική με κρόσσια που έπλεκαν με τα νήματα που τους έμεναν από τα υφαντά. Τον 13ο αιώνα η τεχνική φτάνει μαζί με τους Άραβες στην Ισπανία και από εκεί διαδίδεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ ο όρος καθιερώνεται ως μακραμέ από το αραβικό migramah που σημαίνει περιθώριο.

Η Μαρία Β’ της Μεγάλης Βρετανίας από τον οίκο των Στιούαρτ ανακηρύσσει το μακραμέ υπέρτατη απασχόληση της συνοδείας της τις ώρες του απογευματινού τσαγιού και το 1882 κυκλοφορεί ο πρώτος οδηγός Sylvia’s Book of Macramé Lace με οδηγίες για τις κυρίες της βικτωριανής εποχής που ήθελαν να μυηθούν στα μυστικά της τεχνικής.

Οι ναυτικοί, όμως, μετέφεραν την τέχνη στον Νέο Κόσμο και στην Άπω Ανατολή εμπλουτίζοντας την παραδοσιακή τέχνη των κόμπων, με την αντίστοιχη που είχε αναπτυχθεί παράλληλα στην Κίνα επί δυναστείας Μινγκ. Όμως, από το 1912 μέχρι το 1976, η Πολιτιστική Επανάσταση απαγορεύει την συγκεκριμένη τεχνική καθώς την έχει συνδυάσει με την αυτοκρατορική παράδοση, με αποτέλεσμα σήμερα να σώζονται ελάχιστα δείγματα.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄70, όμως, η Ludia Chen, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου της Ταϋβάν, αποφασίζει να ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια καταγραφής, συγκεντρώνοντας πάνω από έντεκα βασικούς κόμπους ανάμεσά στους οποίους ο κόμπος «της τύχης», «των χρυσανθέμων» και «της φιλίας» που παρουσίασε στο βιβλίο της Τhe Complete Book of Chinese Knotting (εκδ. Τuttle) εμπνέοντας πολλούς σχεδιαστές κοσμημάτων”

(Κείμενο από άρθρο της Ρόζας Κραμέρη για το περιοδικό Πατρόν, τεύχος Ιουνίου)

 

μακραμέ Θέογνις

 

Τι είναι η σαΐτα;

Σαΐτα είναι το εργαλείο με το οποίο πλέκεις το ομώνυμο είδος δαντέλας. Στην δαντέλα αυτή, δένονται κόμποι με την σαΐτα και δημιουργούνται μικρά μοτίφ που ενώνοντάς τα μεταξύ τους δημιουργείται μεγαλύτερο κομμάτι δαντέλας.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button