Σε έξελιξη η ανέγερση του Γηροκομείου Μεγάρων

Στοχεύοντας στην παροχή ολοκληρωμένων κοινωνικών υπηρεσιών προς τους πολίτες η Δημοτική Αρχή Μεγάρων, προώθησε με ευαισθησία και έκδηλο ενδιαφέρον, ένα αμιγώς κοινωνικού χαρακτήρα μεγάλο έργο υποδομής για τον τόπο μας. Πρόκειται για το Γηροκομείο του Δήμου Μεγαρέων, ένα από τα ελάχιστα έργα του είδους του, τόσο στην Αττική όσο και ευρύτερα.
Το έργο είναι γεγονός! Το υπερσύγχρονο κτίριο ξεκίνησε και κατασκευάζεται με εντατικούς ρυθμούς μετά την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο. Αυτή την στιγμή μετά τις εργασίες θεμελίωσης, προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του υπογείου του κτιρίου από τα συνεργεία και έπεται συνέχεια με το ισόγειο και τον όροφο. Το κτίριο αναγείρεται σε οικοπεδική έκταση 2.500 τ.μ. επί της (περιφερειακής) Παλαιάς Εθνικής Οδού ΑθηνώνΚορίνθου έναντι του κόμβου της οδού Βυζαντίου. Χαρακτηριστικό του εύρους αυτής της υποδομής είναι το κόστος της, που είναι 4.376.000 Ευρώ.
Δίνοντας τα βασικά χρηστικά στοιχεία του κτιρίου, όταν αυτό ολοκληρωθεί, θα επισημάνουμε ότι:
Το Γηροκομείο θα έχει δυνατότητα φιλοξενίας 41 κλινών, θα αποτελείται από δύο πτέρυγες με σημείο συνένωσης το κεντρικό κλιμακοστάσιο. Ο κάθε όροφος θα καταλαμβάνει 750 τ.μ. και θα αποτελείται από την εξής δομική κλιμάκωση: υπόγειο, ισόγειο, πρώτος όροφος.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της δομικής λειτουργικότητας του νέο κτιρίου:
Στον πρώτο όροφο θα αναπτυχθούν 25 κλίνες εκ των οποίων η μία μονόκλινη, 9 δίκλινες και 2 τρίκλινες. Στο ισόγειο θα υπάρχουν επιπλέον 5 δίκλινα δωμάτια και άλλα 2 τρίκλινα, ενώ να σημειωθεί ότι όλα τα δωμάτια θα έχουν πρόσβαση σε βεράντες. Ακόμη θα δημιουργηθούν στο κτίριο χώροι διημέρευσης, χώροι επισκεπτών, γραφεία διοίκησης και ιατρών, βοηθητικοί χώροι, καθιστικά και τραπεζαρίες.
Τέλος θα υπάρξει γενική ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου. Είναι ακόμη σημαντικό να υπογραμμίσουμε, ότι με την λειτουργία του σαν οργανισμός (υπηρεσία) το Γηροκομείο προβλέπεται με βάση τον σχεδιασμό της διοίκησης Μαρινάκη, να απασχολήσει 23 συνολικά άτομα, υπηρετώντας δύο σκοπούς: κοινωνικές υπηρεσίες και ένα αξιοσημείωτο «εργαλείο» στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς η περιοχή του Δήμου μας υποφέρει σοβαρά από το μείζον αυτό πρόβλημα, λόγω της διευρυμένης κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Η Δημοτική Αρχή Μεγάρων από την αρχή στόχευσε και τελικά πέτυχε να κάνει πραγματικότητα αυτό το σημαντικό έργο υποδομής, που δεν έχει προηγούμενο για τα δεδομένα της ευρύτερης περιοχή μας. Αποτελεί μια καινοτομία με πολλαπλά θετικά αποτελέσματα. Η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων πέτυχε την χρηματοδότηση του έργου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής (ΠΕΠ) με πόρους που προέρχονται από το ΕΣΠΑ. Η πορεία μέχρι την ένταξη, την χρηματοδότηση, τη σύμβαση, ήταν μια ιδιαίτερα δαιδαλώδης και δύσκολη με λεπτούς χειρισμούς.
Υπήρξαν σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια τα οποία αντιμετωπίσαμε οργανωμένα και αποτελεσματικά. Είναι γνωστό άλλωστε ότι πολιτική για το ΕΣΠΑ είναι τα έργα που από λάθος χειρισμούς καθυστερούν βγαίνουν εκτός χρηματοδότησης και δεν γίνονται, όπως έγινε πρόσφατα με έργα για την Δυτική Αττική. Ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και η ανέγερση του κτιρίου είναι μια πραγματικότητα για τα Μέγαρα. Το έργο προχωρά με εντατικούς ρυθμούς. Η πρόβλεψη είναι να παραδοθεί σε 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Προοπτική της Δημοτικής Αρχής είναι το έργο να τρέξει με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.
Η διοίκηση Μαρινάκη είχε και έχει ως στρατηγική της την έγκριση και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής αρκετών εκατομμυρίων που θα έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα για το σήμερα, αλλά και για πολλές δεκαετίες μετά. Τέτοιας κλίμακας έργο, όπως και το Γηροκομείο, δε θα μπορούσε να υλοποιήσει
ΠΟΤΕ ο Δήμος με δικούς του πόρους, πόσο περισσότερο σήμερα που οι χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει από το Κράτος είναι απειροελάχιστες και δεν φτάνουν ούτε για τα απολύτως αναγκαία. Η επιτυχία της διοίκησης του Δήμου είναι ότι δεν παραδόθηκε αμαχητί στην κρίση. Δεν επέλεξε και ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ αμυντική πολιτική διαχείρισης, λειτουργώντας μόνο τον Δήμο σαν υπηρεσία, κάνοντας μερικά ανεπαίσθητα μικροέργα παρουσιάζοντας τα ως δήθεν μεγάλα.
Αντίθετα είχε και έχει διεκδικητική πολιτική πετυχαίνοντας χρηματοδότηση πολλών έργων δεκάδων εκατομμυρίων Ευρώ, από την μοναδική πηγή που υπάρχει σήμερα πηγή που υπάρχει σήμερα, το ΕΣΠΑ, κάνοντας τον Δήμο Μεγαρέων να υπερέχει και μάλιστα με διαφορά συγκρινόμενος με τα χρηματοδοτούμενα έργα άλλων Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής, πράγμα που δείχνουν τα στοιχεία.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button