Ψήφισμα της συνέλευσης των μαθητών του Λυκείου Ν. Περάμου

Ξεκινήσαμε μια κατάληψη μαζί με πολλά άλλα σχολεία της Ελλάδας έχοντας αιτήματα δίκαια, που αφορούν το παρόν μας, το μέλλον μας και την δύσκολη κατάσταση που βρίσκονται οι γονείς μας. Είναι αλήθεια πως δυσκολευόμαστε να οργανώσουμε τη διαμαρτυρία μας, δυσκολευόμαστε να την  εκφράσουμε, όμως βιώνουμε καθημερινά τεράστια προβλήματα, -και εμείς και οι γονείς μας- και νιώθουμε πως κάτι πρέπει να κάνουμε!
 
Δεν κάνουμε κατάληψη για να χάσουμε μάθημα ή για να εκτονωθούμε! Την κάνουμε γιατί θέλουμε να γίνουν γνωστά τα προβλήματα, θέλουμε να προκαλέσουμε συζήτηση, θέλουμε βασικά να λυθούν! Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του! Πήγαμε στην Περιφέρεια και μιλήσαμε για τα προβλήματα στη μεταφορά μας, για τις ελλείψεις που έχει το σχολείο μας και εισπράξαμε υποσχέσεις και ολίγον ειρωνεία! Όλοι οι αρμόδιοι επικαλούνται τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και αφήνουν τελικά να λύσουν το πρόβλημα οι γονείς μας, αφού είναι οι μόνοι, όπως φαίνεται, που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα! Όλοι όσοι μας χαμογελάνε, όλοι όσοι μας εκβιάζουν, όλοι όσοι μας απειλούν,  το μόνο που θέλουν είναι να γυρίσουμε στις τάξεις, να προσποιούμαστε πως δε συμβαίνει τίποτα και να συνεχίσουν οι γονείς μας να «σηκώνουν το σταυρό τους» για να μορφωθούμε….
 
Για μας λοιπόν δύο δρόμοι ανοίγονται: Ή μπαίνουμε μέσα με σκυφτό το κεφάλι και συνεχίζουμε σα να μην τρέχει τίποτα, να κοιτάξει ο καθένας μόνος του πώς θα βολευτεί ή στέλνουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα σε αυτούς που κλέβουν τη ζωή και τα όνειρά μας! Ένα μήνυμα πως εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να ονειρευόμαστε, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε αυτό που πραγματικά μας αξίζει! Δε θέλουμε ούτε τις υποσχέσεις τους ούτε τα ψίχουλά τους! Απαιτούμε: 
 
 Όχι στο «Νέο Λύκειο», μόρφωση για όλους χωρίς ανισότητες και διακρίσεις!
 
 Να καταργηθεί η «Τράπεζα Θεμάτων», που έχει κάνει το σχολείο εξεταστικό κέντρο και πετάει τους μαθητές από το Λύκειο.
 
 Όχι στα εξαντλητικά ωράρια, τα φροντιστήρια και τις επαναλαμβανόμενες εξετάσεις.
 
 Κανένα σχολείο χωρίς καθηγητές. Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για την κάλυψη όλων των αναγκών. Καμία συγχώνευση τμήματος, κανένα κλείσιμο σχολείου.
 
 Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη μας για τις λειτουργίες της εκπαίδευσης. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των Αγγλικών σε όλους τους μαθητές.
 
 Πετρέλαιο για θέρμανση σε όλα τα σχολεία! 
 
 Ασφαλείς και δωρεάν μεταφορές για όλους τους μαθητές και για όλες τις ώρες της ημέρας. Έκδοση πάσο για δωρεάν μετακίνηση με όλα τα μέσα μεταφοράς. Να καταργηθούν τα πρόστιμα σε μαθητές.
 
 Έκτακτο κονδύλι στους δήμους για να εξασφαλιστεί ένα γεύμα στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος για όλους τους μαθητές.
 
 Καμία ποινικοποίηση των αγώνων που αποφασίζουν οι μαθητές.
 
 Κανένας μαθητής χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 
 Εξασφάλιση υποδομών για τη λειτουργία των αθλητικών και πολιτιστικών μαθητικών ομάδων.
 
 
Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε την κατάληψη ως την Πέμπτη, που είναι μέρα γενικής απεργίας και θα συγκεντρωθούν όλα τα σχολεία στα Προπύλαια. Τη μέρα εκείνη, εμείς θα κάνουμε πορεία διαμαρτυρίας μέσα στη Νέα Πέραμο που θα καταλήξει σε συγκέντρωση.
 
Μέχρι τότε θα ενημερώσουμε όλους τους συμμαθητές μας, και των άλλων σχολείων, τους γονείς, τους καθηγητές, όλο τον κόσμο, για τα προβλήματά μας. Θα κάνουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις κι ό,τι άλλο μπορούμε, για να στείλουμε ένα μήνυμα αγωνιστικό, ένα μήνυμα ελπίδας, και μια διαβεβαίωση πως τίποτα δεν τελείωσε, πως εμείς οι μαθητές δεν υποκύπτουμε και πως θα αγωνιστούμε για το σήμερα 
και το αύριο που μας ταιριάζει! 
 
Καθηγητές, δάσκαλοι και γονείς………… σας θέλουμε στο πλευρό μας!
 
   Η Πρόεδρος                                                                                                              Η Γραμματέας
 
Ελίνα Μπουτζού                                                                                                  Μυρτώ Αναστασιάδου
 
 
Νέα Πέραμος 24 Νοέμβρη 2014

Παρόμοια άρθρα

Back to top button