Ψήφισμα Φορέων του Δήμου Μεγαρέων κατά του ενδεχομένου δημιουργίας Ορυχείων Βωξίτη

Χθες, Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017, πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μεγάρων συνάντηση των φορέων του Δήμου με θέμα :“Κοινή αγωνιστική Συνεδρίαση Φορέων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου κατά της δημιουργίας Ορυχείου Βωξίτη στη Μεγαρίδα”.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Φορείς του Δήμου και οι Δήμοι Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων – Περαχώρας εξέδωσαν το παρακάτω ψήφισμα:

«Σύσσωμος ο Λαός του Δήμου Μεγαρέων, με ύψιστη οργή και αγανάκτηση καταγγέλλει προς κάθε κατεύθυνση,  τη συνεχιζόμενη  χρόνια τώρα βάναυση υποβάθμιση της ποιότητας Ζωής. Την απαξίωση της Ιστορικής Μεγαρίδας με αρνητικές παρεμβάσεις  των κρατούντων, παρά τις αντίθετες θέσεις της τοπικής κοινωνίας.

Η Μεγαρίδα, ως γνωστό, διαθέτει ισχυρά αναπτυξιακά πλεονεκτήματα σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως στον Πρωτογενή Τομέα (Γεωργία, Κτηνοτροφία, πτηνοτροφεία, αλιεία κ.λ.π.) στον Πολιτισμό-Τουρισμό(αρχαιολογικό, Θρησκευτικό, διατροφικό, θαλάσσιο, ορεινό κ.λ.π.) με σοβαρές προοπτικές Ανάπτυξης, δημιουργίας βιώσιμων θέσεων απασχόλησης με εξωστρεφή προσανατολισμό προϊόντων και υπηρεσιών.

Δυστυχώς η κεντρική εξουσία  όχι μόνο δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά να στηρίξει τις  αναπτυξιακές αυτές προοπτικές, αλλά αντίθετα προβαίνει  χρόνια τώρα , κακοποιώντας βάναυσα την εκπρεφρασμένη βούληση του Λαού και των εκπροσώπων του στη δημιουργία μεγάλων αρνητικών παρεμβάσεων υποβάθμισης της περιοχής.  Επισημάνεται ότι  κάτι τέτοιο ουδέποτε έπραξαν σε άλλες περιοχές της Αττικής που κατοικούν «προνομιούχοι»!!!

Οι «κρατούντες-εξουσιαστές» αποφασίζουν ενάντια στη βούληση δημοκρατικών Πολιτών και υλοποιούν έργα υποβάθμισης σε βάρος του περιβάλλοντος, σε βάρος της δημόσιας υγείας, σε βάρος της ασφάλειας των κατοίκων σε βάρος της περιουσίας τους, σε βάρος των καλώς ευνοουμένων συμφερόντων των πολιτών.

Ενδεικτικά θυμίζουμε την τεράστια επιβάρυνση της περιοχής με:

 • Τις τεράστιες και εξαιρετικά επικίνδυνες εγκαταστάσεις του υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την πρόσθετη σημαντική επιβάρυνση με τις μετακινήσεις τεράστιων έμφορτων πλοίων μεταφοράς του.
 • Τον επίσης εξαιρετικά επικίνδυνο και πολλών χιλιομέτρων αγωγό διέλευσης φυσικού αερίου, που στην κυριολεξία διασχίζει όλο τον κάμπο της Μεγαρίδας, που σημειωτέον επέφερε την καταστροφή χιλιάδων  ελαιοδένδρων καθώς & δέντρων  πεύκης & Ελάτης, αλλά και σημαντική απαξίωση περιουσιών, πολλών δημοτών.
 • Τις επίσης επικίνδυνες και μεγάλης έκτασης εγκαταστάσεις  πετρελαιοειδών στο Πέραμα Μεγαρίδας.
 • Τις εξίσου μεγάλης και υψηλής επικινδυνότητας και επιβάρυνσης περιβάλλοντος εγκαταστάσεις διυλιστηρίων ΕΛΠΕ και MOTOR OIL.
 • Την αναλόγου επικινδυνότητας εγκατάσταση και λειτουργία, σε έκταση 4 χιλ. στρεμμάτων του πεδίου βολής όπλων καμπύλης τροχιάς
 • Την απαξιωτική εγκάρσια κατάτμηση της Πόλης και αποκοπής της από την θάλασσα  με τη διέλευση δύο μεγάλων οδικών αξόνων  (παλαιάς & νέας Εθνικής οδού ) και της σιδηροδρομικής γραμμής

Σήμερα οι «κρατούντες» σχεδιάζουν και πάλι με περίσσιο θράσος και με το γνωστό τρόπο  τους να επιφέρουν ένα νέο και εξαιρετικά καταστροφικό και άκρως υποβαθμιστικό για την περιοχή  μας κτύπημα. Μια ταφόπλακα στους όποιους οραματισμούς για βελτίωση της ποιότητας Ζωής και ανάπτυξη της Μεγαρίδας  καταστρέφοντας και τα πανέμορφα κατάφυτα Γεράνεια που αποτελούν υψηλής ιστορικής και περιβαλλοντικής αξίας «παρθένο μνημείο της ΦΥΣΗ», με την λειτουργία  ορυχείων  Βωξίτη, για εξυπηρέτηση  οικονομικών συμφερόντων.

Δεν λογαριάζουν τίποτα οι «Κύριοι αυτοί» που παίρνουν τέτοιου είδους επιζήμιες αποφάσεις παρά μόνο το οργανωμένο οικονομικό συμφέρον.

Σκόπιμα υποστηρίζουν στις έγγραφες αξιώσεις τους ότι τίποτε δε θα θιγεί, ενώ γνωρίζουν καλώς, σύμφωνα άλλωστε και με καταγεγραμμένες συγκλίνουσες γνωμοδοτήσεις  πανεπιστημιακών  ιδρυμάτων, ότι η λειτουργία ορυχείων Βωξίτη έχει πάμπολλες και μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

 • Επιπτώσεις στο περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής, στα γεωλογικά και υδρογεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της.
 • Επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα, στην ποιότητα του Αέρα(πλημμυρισμένος από σκόνη και επιβλαβή σωματίδια) που επιδεινώνεται  από το γεγονός ότι οι επικρατέστεροι άνεμοι είναι Β.Δ.
 • Επιπτώσεις και μεταβολές στο μικροκλίμα της περιοχής και στην αύξηση της θερμοκρασίας κυρίως τους θερινούς μήνες.
 • Επιπτώσεις και μεταβολές στην πανίδα και χλωρίδα,όπου σημειωτέον στην περιοχή υπάρχουν 945 σπάνια είδη φυτών εκ των οποίων 61 ενδημικά  προστατευομένων & από την Unesco .
 • Επιπτώσεις από τις εκρήξεις, δονήσεις εξορύξεων και της μεταφοράς των μεταλλευμάτων με τεράστια ειδικά φορτηγά, που ως γνωστό  διαρκούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα(10 ετίες ολόκληρες).
 • Επιπτώσεις και συρρίκνωση δασών και δασικών εκτάσεων από δραστηριότητες λειτουργίας, αλλά και της διάνοιξης οδών διέλευσης φορτηγών και λοιπών οχημάτων.
 • Επιπτώσεις και αλλοιώσεις της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Εδάφους

Ως Λαός σας γνωστοποιούμε με ομόφωνη, αταλάντευτη και στεντόρεια φωνή μην αγνοήσετε το περιεχόμενο του ψηφίσματος αυτού και θελήσετε να προχωρήσετε σε υλοποίηση των σχεδίων, που θα καταστρέψουν την περιοχή μας.

Ως Δημοκρατική Κοινωνία, μιας Δημοκρατικής Χώρας δε δεχόμεθα άλλη καταστροφική υποβάθμιση της Ιστορικής Μεγαρίδας.

Έλεος πια!!!

Μη  μας υποχρεώσετε με τις αποφάσεις σας να φτάσουμε στα άκρα.

Θα αντιδράσουμε σθεναρά προασπίζοντας ως δημοκρατικοί Πολίτες τα δίκαια, αυτονόητα και αυταπόδεικτα δικαιώματα της τοπικής μας κοινωνίας, με κάθε τρόπο όπως η δημοκρατική μας σκέψη και συνείδηση τα αντιλαμβάνεται.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button