Ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας»

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων από το Ίδρυμα Ευγενίδου

Το Ίδρυμα Ευγενίδου παρουσίασε, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, την Τρίτη 18 Μαΐου, την ψηφιακή έκδοση της έκθεσης «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας», που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου ΝΑΥΣ. Το Ίδρυμα προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στο εικονικό μουσείο που δημιούργησε για αυτόν τον σκοπό.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν πλέον ένα υπολογιστή, κινητό τηλέφωνο ή άλλη φορητή συσκευή και να περιηγηθούν ψηφιακά στην έκθεση ΕΔΩ.

Ανάμεσα στα άλλα μπορούν να επισκεφθούν τον χώρο και τα εκθέματα, να επεξεργαστούν το τρισδιάστατο μοντέλο της τριήρους, να περιηγηθούν στην τριήρη σε τρισδιάστατο περιβάλλον, να παρακολουθήσουν βίντεο σχετικά με τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη διαδικασία ψηφιακής σάρωσης του πλοίου «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», καθώς επίσης να συναρμολογήσουν τα μέρη μιας τριήρους.

Η έκθεση σχεδιάστηκε το 2020 με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και περιλαμβάνει τρισδιάστατες εκτυπώσεις, ψηφιακές αποτυπώσεις, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας αλλά και ηλεκτρονικά παιχνίδια για τους μικρότερους.

Η έκθεση επιθυμεί να δώσει απάντηση σε ερωτήματα όπως: πώς η τριήρης εξελίχθηκε στο πιο αποτελεσματικό όπλο της αρχαιότητας και τι ρόλο έπαιξε στη νίκη των Ελλήνων; Τι πραγματικά γνωρίζουμε από τις σωζόμενες πηγές για την τριήρη και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας; Πώς οι νέες τεχνολογίες μάς βοηθούν να αναδείξουμε το ιστορικό παρελθόν;

Η έκθεση «Η τριήρης και η ναυμαχία της Σαλαμίνας» αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου ΝΑΥΣ, που έχει ως στόχο την τεκμηρίωση και ανάδειξη της ελληνικής ναυπηγικής παράδοσης και ναυτικής ιστορίας με την βοήθεια τεχνολογιών αιχμής διαδραστικών ψηφιακών «εμπειριών». Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζονται δύο ακόμα εκθέσεις με πλούσιο ναυπηγικό περιεχόμενο και ψηφιακές εφαρμογές, καθώς επίσης ένα Ψηφιακό Αποθετήριο Παραδοσιακών Σκαφών.

Για το έργο ΝΑΥΣ συνεργάζονται έξι φορείς από την Ελλάδα. Συντονιστής του έργου είναι το Ίδρυμα Ευγενίδου και επιστημονικός υπεύθυνος είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών).

Συμμετέχουν επίσης ως εταίροι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)/Τμήμα Ναυπηγών Μηχανικών, η εταιρεία Green Maritime Technologies (GMT), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου/Εργαστήριο Διοίκησης Ναυτιλιακών και Λιμενικών Επιχειρήσεων και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)/Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (ΙΜΣ).

To έργο ΝΑΥΣ, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020, υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του ΕΠ Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Παρόμοια άρθρα

Back to top button