Τα τυπικά συμπτώματα απουσιάζουν στα περισσότερα παιδιά με Covid-19

Τα τυπικά συμπτώματα, όπως πυρετός, βήχας ή δύσπνοια και ένα ευρύτερο φάσμα συμπτωμάτων δεν είναι σίγουρο ότι θα εμφανιστούν σε όλα τα παιδιά που μολύνονται από τον κορωνοϊό. Στην πλειονότητα αυτών απουσιάζουν, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, όπως οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να αρρωστήσουν βαριά από Covid-19 και να χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνήθως όμως παρουσιάζουν μία πιο ήπια εξέλιξη της νόσου, καθώς και χαμηλότερη θνητότητα. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συχνή απουσία τυπικών συμπτωμάτων στα παιδιά απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση από τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, καθώς και συχνή διενέργεια τεστ στους μαθητές.

Η έρευνα έλαβε υπόψιν της και ανέλυσε στοιχεία από 12.306 παιδιά με διαγνωσμένη Covid-19. Τα 672 (ποσοστό 5,5%) χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο και από αυτά τα 118 (18%) εισήχθησαν σε ΜΕΘ, ενώ τα 38 (4%) διασωληνώθηκαν. Ο κίνδυνος νοσηλείας, εισαγωγής σε ΜΕΘ και διασωλήνωσης ήταν ίδιος για τα αγόρια και τα κορίτσια.

Διαπιστώθηκε ότι το 18,8% των παιδιατρικών ασθενών ανέφεραν συμπτώματα πυρετού, κόπωσης, πόνων στους μυς ή στις αρθρώσεις, καθώς και διαταραχών όσφρησης ή γεύσης. Το 16,5% είχαν αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα, δύσπνοια κ.ά.), το 14% γαστρεντερικά συμπτώματα (ναυτία, εμετό, διάρροια κ.ά.), το 8% δερματολογικά συμπτώματα όπως εξανθήματα και το 4,8% νευρολογικά (κυρίως πονοκεφάλους).

πηγή

Παρόμοια άρθρα

Back to top button