Προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας σε δάση κατά την αντιπυρική περίοδο

Αφορά οχήματα και παραμονή εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές με απόφαση Λευτέρη Κοσμόπουλου

Μέτρα προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε Εθνικούς Δρυμούς, Δάση και Ευπαθείς Περιοχές κατά τη διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου 2022, αποφάσισε ο αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος, όπως ανακοινώνει μέσω δελτίου τύπου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης σχετικά δήλωσε: «Οφείλουμε να είμαστε όλοι προσεκτικοί και να συμμορφωνόμαστε με τις οδηγίες και τις αποφάσεις που προβλέπονται για την προστασία της φύσης και του τόπου μας. Ιδιαίτερα τις ημέρες με υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιών, όπως τις ανακοινώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πρέπει να προσέχουμε και να ακολουθούμε τις σχετικές οδηγίες. Παρακαλώ τους συμπολίτες μου και τις επισκέπτες της περιοχής μας, να σεβαστούν το περιβάλλον, να προσέχουμε για να έχουμε».

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων – περιπατητών σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές στις παρακάτω οδούς-περιοχές για τις ημέρες εκείνες που ο «Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας αναφέρει πρόβλεψη κατηγορίας κινδύνου 3:Υψηλή 4:Πολύ Υψηλή & 5:Κατάσταση Συναγερμού (η απαγόρευση αφορά στην ημέρα πρόβλεψης και ενεργοποιείται άμεσα σε κάθε περίπτωση που εκδίδεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας ιδιαίτερο προειδοποιητικό σήμα για πρόβλεψη κινδύνου από υψηλή (κατηγορία 3) πολύ υψηλή (κατηγορία 4) έως κατάσταση συναγερμού (κατηγορία 5) σε εφαρμογή του άρθρου 2 παρ. 4α του Ν. 3013/2002 και κοινοποιείται στους δήμους με ευθύνη των Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Αποκεντρωμένων Διευθύνσεων) ως
ακολούθως:

ΠΟΙΚΙΛΟΝ ΟΡΟΣ Αποκλεισμός όλων των οδών που οδηγούν στο Ποικίλο Όρος καθώς και την περιοχή του όρους.

2. ΓΕΡΑΝΕΙΑ ΟΡΗ στις εξής θέσεις: οι περιοχές Καβελάρη, Χάνι Ντουράκο (Αλεποχωρίου), Μάζι προς Αέρα, Βαθύ Πηγάδι, Γκούρα, Σώρα, Καμαράκι
καθώς και αποκλεισμός α) Ελατοδάσους Natura «Γερανείων» στις θέσεις Χάνι Δερβένι Μεγάρων προς Γεράνεια και Σταυρός Κινέτας προς Γεράνεια και
β) Πευκοδάσους περιοχής Κινέττας στις θέσεις Κιάφα Κινέττα προς Λιογρέϊκα Κινέττας και Αέρας Γερανείων προς Κινέττα.

3. ΟΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ στις εξής θέσεις και περιοχές : Διασταύρωση οδών Κανδήλι
προς περιοχή Ραντάρ και Αγία Τριάδα- Μελετάκι, Παναγία Κούτσιθι προς περιοχή Γάκη και Γάκη προς περιοχή Παναγία Κούτσιθι, Αρτικιές Ακρες, Εκπαίδευση ΛΟΚ Καντήλι, Κουλουριώτικο Μονοπάτι, Δρόμος Παναχράντου, καθώς και Παλαιοκούντουρα προς όρος Πατέρα, Ψάθα προς Μεγάλο Βαθυχώρι – Πύργους, Αλεποχώρι προς παλαιό δρόμο Αλεποχωρίου – Ψάθας, Λούμπα, Μεγάλο Κρύφτη, Πεδίο βολής προς Μικρό Κρύφτη, Μπότζικα, Καλύβια Πάνου καθώς και αποκλεισμός πευκοδάσους Βαθυχωρίων και Κρύφτη στις θέσεις Βένιζα Βιλίων προς Βαθυχώρι, Σταυρός Δρίκου προς Βαθυχώρι και Ασκαλί προς Κρύφτη.

4. ΟΡΟΣ ΚΙΘΑΙΡΩΝΑΣ στις εξής θέσεις και περιοχές: ́Αγιος Νεκτάριος προς όρος Κιθαιρώνα, Γκούρα-Κιάφα, Φιλίππη, Άγιος Ιωάννης, Λίστι.

5. ΟΡΟΣ ΠΑΡΝΗΘΑ Θα ισχύουν οι σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας της Διεύθυνσης Δασών Ανατολικής Αττικής.

6. ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Απαγόρευση κυκλοφορίας, της παρόδου της οδού Γκιόκα, στη Β.Δ. περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας, που οδηγεί στην κορυφή του λόφου του Αγίου Νικολάου.

Επίσης, έχοντας υπόψη τα με υπ ́αρίθμ. πρωτ. 467359/25-05-22 έγγραφο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και 315413/11-04-2022 έγγραφο της Αυτοτελούς Δ/νσης Πολιτικής Προστασίας περί Εισήγησης και Επικαιροποίησης οδών προς εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας και δείκτη επικινδυνότητας όπου θα εφαρμόζεται το μέτρο προτείνονται τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με το υπ ́αριθμ. πρωτ. 70079/27-05-2022 έγγραφο του Δασαρχείου Μεγάρων, το Περιφερειακό Πάρκο Βουρκαρίου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μεγαρέων – Πάχης που περιλαμβάνει κυρίως τη χερσόνησο της Αγ. Τριάδας και τον λόφο περιοχής Περάματος Μεγαρίδος, και σε εκτάσεις δασικής μορφής σύμφωνα με τον αναρτημένο και κυρωμένο ΔΧ ΟΤΑ Μεγάρων, καθώς επίσης και των παρακείμενων βιομηχανικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεων, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 3,4 και 5.
Σύμφωνα με τα υπ ́αριθμ. πρωτ. 52649/20-04-2022, 73633/03-06-2022 έγγραφα του Δασαρχείου Μεγάρων,

Οι δασικοί δρόμοι:
– Ζάστανο-Ψάθα,
– Βένιζα Βιλίων – Μεγάλος Κρύφτη,
– Ασκαλί προς Μικρό Κρύφτη,
– Αλεποχώρι- Αγία Αικατερίνη – Καλκάνι,
– Νέο Μάζι Σπάρτα- Βαθύ Πηγάδι,
– Χάνι – Γεράνεια,
– Βένιζα Βιλίων προς Βαθυχώρι,
– Σταυρός Δρίκου προς Βαθυχώρι.

Σύμφωνα με το υπ ́αριθμ. πρωτ. 6832/03-06-2022 έγγραφο του Δήμου Μάνδρας –
Ειδυλλίας:
– Δρόμος Μελετάνι από διόδια προς Μάνδρα,
– Δρόμος Μελετάνι από Γοργοεπηκοό,
– Δρόμος προς Γοργοεπήκοο,
– Δρόμος προς Κιάφα και από τις δύο εισόδους,
– Δρόμος προς Κορακά,
– Δρόμος προς Μυρίνη (Αγία Τριάδα),
– Δρόμος από Άγιο Γεώργιο Πατέρα προς κρύο πηγάδι και οι δύο κατευθύνσεις,
– Δρόμος προς Κυπαρύσσι,
– Δρόμος παλαιάς δυμοσιάς από Παλαιοκούνδουρα έως Παλαιοχώρι και οι δυο κατευθύνσεις,
– Δρόμος Λευκά προς Όσιο Μελέτιο,
– Δρόμος προς Κιθαιρώνα,
– Δρόμος από Μύτικα για Ψάθα και οι δύο κατευθύνσεις,
– Δρόμος από Άγιο Αθανάσιο προς παλαιά μονάδα αεροπορίας Ερυθρών,
– Δρόμος μετά το υδραγωγείο Ερυθρών ο χωματόδρομος προς Βίλια και οι δύο κατευθύνσεις.

Σύμφωνα με τα υπ ́αριθμ. πρωτ. 905 Φ.702.15/27-04-2022 & 1294 Φ.702.15/26-05-
2022 της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θηβών:
– Δασικός δρόμος προς την Ι.Μ. Προφήτη Ηλία (Δασικός δρόμος 1)
– Δασικός δρόμος προς όρος «Καρούμπαλο» (Δασικός δρόμος 2)
– Δασικός δρόμος προς το Παλαιό Αεροδρόμιο Ερυθρών, (Δασικός δρόμος 3), με Ημερήσιο Χάρτη Κινδύνου Πυρκαγιάς κατηγορίας 3 (υψηλή), κατηγορίας 4 (πολύ υψηλή) ή κατηγορίας 5 (κατάσταση συναγερμού).

Σύμφωνα με το υπ ́αριθμ. πρωτ. 1449 Φ.702.15/13-04-2022 της Πυροσβεστικής
Υπηρεσίας Ελευσίνας:
– ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟΥ (ΚΑΣΤΡΟ) Απαγόρευση εισόδου εντός της περιμέτρου όχι απαγόρευση κυκλοφορίας περιμετρικά.
Απαγόρευση κυκλοφορίας εισόδου – εξόδου εντός των δύο εισόδων – εξόδων.
– ΝΟΤΙΑ ΠΛΕΥΡΑ ΠΑΡΝΗΘΑΣ- Απαγόρευση κυκλοφορίας στον δρόμο από Μόρνο προς Λατομία και δρόμο Μόρνου νότια της Πάρνηθας από περιοχή Σοφό έως Αμμουδιές

Σύμφωνα με τα υπ ́αριθμ. πρωτ. 15795/13-04-2022 & 17930/27-05-2022 του Δήμου Φυλής, τις ημέρες που ο χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς θα είναι κατηγορίας 3, 4 ή 5
– Επαρχιακή οδός Φυλής – Δερβενοχωρίων,
– Δρόμος Φυλής – Ασπροπύργου (θέση Πέτρα Εβραίου),
– Δρόμος Βασομηχανική – Ιερά Μονή Γεννήσεως της Θεοτόκου στην θέση Ντάρδιζα στο τμήμα αρμοδιότητας Δυτικής Αττικής, καθώς τμήμα του ανήκει στον Δήμο Αχαρνών ο οποίος περιλαμβάνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Αν. Αττικής.

Σύμφωνα με το υπ ́αρίθμ. 8333/30-05-2022 του Δήμου Ελευσίνας, να εξακολουθήσει η Απαγόρευση κυκλοφορίας, της παρόδου της οδού Γκιόκα, στη Β.Δ. περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου Ελευσίνας, που οδηγεί στην κορυφή του λόφου του Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με το υπ ́αριθμ. πρωτ. 69422/26-05-2022 του Δασαρχείου Αιγάλεω, θα πρέπει να ισχύσουν τα προβλεπόμενα με την απόφαση της Αντιπυρικής Περιόδου 2021 (ΑΔΑ 6ΜΝ57Λ7-Ε6Χ) για δείκτες επικινδυνότητας 4 & 5 σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, επισημαίνοντας ωστόσο την αναγκαιότητα κατάλληλης σήμανσης των σχετικών δρόμων – περιοχών με σκοπό την
αποτελεσματικότερη εφαρμογή της προς έκδοση Απόφασης.

Εξαιρούνται της παρούσας απαγόρευσης: Οι κάτοικοι των περιοχών που περιλαμβάνονται σε αυτή, μόνο ως προς τη δυνατότητα πρόσβασης στην οικία τους – Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Π.Ε.Ο.Α.Θ και στην Π.Ε.Ο.Α.Κ εκτός κι αν υπάρχει εντολή της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για διακοπή ή εκτροπή της κυκλοφορίας λόγω εξέλιξης δασικής πυρκαγιάς.

Τα οχήματα που μεταβαίνουν σε λατομεία για εργασίες στο πλαίσιο λειτουργίας αυτών.
Σύμφωνα με την απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας (σχετ. 15) επισυνάπτονται στην παρούσα απόφαση χάρτης με τις περιοχές της Π.Ε. Δυτικής Αττικής όπου εφαρμόζεται η απαγόρευση κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις έως σήμερα σχετικές εισηγήσεις Δήμων, Δασαρχείων και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Οι χάρτες σε πλήρη ανάλυση είναι αναρτημένοι στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.

Οι παραβάτες της παρούσης διώκονται εκτός των άλλων και με τις διατάξεις της παραγράφου 3, του άρθρου 68, του Νόμου 998/1979. Για κάθε παράβαση της απαγόρευσης αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση εφαρμογής της απόφασης απαγόρευσης ορίζονται τα αρμόδια όργανα της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας αφορά την ημέρα πρόβλεψης καθ ́ όλο το 24ωρο και επισημαίνεται ότι ο ημερήσιος χάρτης κινδύνου πυρκαγιών δημοσιεύεται και στην αρχική σελίδα του ιστοτόπου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Για όλα τα παραπάνω θα ισχύει η απαγόρευση με βαθμό επικινδυνότητας 4 ή 5 , ενώ για όσους φορείς έχουν αιτηθεί, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τον βαθμό
επικινδυνότητας 3, σύμφωνα με τις εισηγήσεις τους.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button