Πώς επηρεάζονται οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών από την ενασχόληση τους με την τεχνολογία;

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση, όχι μόνο των παιδιών που απασχολούνται από μια οθόνη, αλλά και του χρόνου που δαπανούν μπροστά από αυτή. Κινητά, υπολογιστές, και tablet αποτελούν βασικό μέρος της καθημερινότητας πολλών παιδιών, ακόμα και στις πολύ μικρές ηλικίες. Οι αυξημένες υποχρεώσεις των γονιών, καθώς και η έλλειψη ενημέρωσής τους για τον κίνδυνο που το φαινόμενο αυτό μπορεί να προκαλέσει στα παιδιά τους, δε βοηθούν στην εξάλειψη του. Δυστυχώς, εκτός από τον ευχάριστο χρόνο που τα παιδιά πιστεύουν ότι ξοδεύουν μπροστά από τις οθόνες, επηρεάζονται οι διατροφικές τους συνήθειες.

Σχετικές μελέτες έδειξαν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση του χρόνου που δαπανούν τα παιδιά μπροστά από μια οθόνη και του Δείκτη Μάζας Σώματός (ΔΜΣ) τους. Ο ΔΜΣ φανερώνει το επίπεδο του σωματικού βάρους και κατηγοριοποιείται σε ελλιποβαρές, κανονικό, υπέρβαρο και παχύσαρκο. Οι πιθανότητες μάλιστα ένα παιδί να εμφανίσει παχυσαρκία αυξάνονται όταν έχει πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και στο διαδίκτυο από το σπίτι του. Εκτός όμως από το ΔΜΣ πολλές αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία μπορούν να προκληθούν από την υπερβολική χρήση αυτών των μέσων. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας κι επομένως κακή φυσική κατάσταση και υψηλά επίπεδα LDL χοληστερίνης.
Εξαιτίας της αυξημένης ενασχόλησης με αυτά τα μέσα, ανατρέπεται η καθημερινότητα των παιδιών κι αλλάζουν κάποιες παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες με τα παιδιά να καταναλώνουν το φαγητό όχι στο τραπέζι, αλλά μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση. Ο χρόνος που ξοδεύεται μπροστά από μια οθόνη είναι πιθανό να προκαλέσει απώλεια όρεξης, με τα παιδιά να παραλείπουν γεύματα και να παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου, αλλά και αύξηση επιθυμίας για κατανάλωση «γρήγορου» φαγητού και υψηλών σε ενέργεια και ζάχαρη ροφημάτων όπως τα αναψυκτικά. Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τη μειωμένη όρεξη για κατανάλωση φρούτων και λαχανικών οδηγούν σε μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά διατροφή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία.

Προκειμένου το παιδί να αναπτύξει υγιή σχέση με μέσα όπως το κινητό, ο υπολογιστής, το tablet, η τηλεόραση και με τη διατροφή ο γονιός και το περιβάλλον του παιδιού έχουν καταλυτικό ρόλο, καθώς αποτελούν παραδείγματα συμπεριφοράς. Αρχικά, οι συστάσεις αναφέρουν το πολύ 2 ώρες την ημέρα μπροστά από μια οθόνη, ενώ το παιδί καλό θα ήταν να μην έχει υπολογιστή στο δωμάτιό του αλλά να χρησιμοποιεί κάποιον σε κοινόχρηστο χώρο.

Το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά να ενημερώνονται για την αξία της σωστής διατροφής και της φυσικής δραστηριότητας και τα οφέλη αυτών για το σώμα και την υγεία και να προωθούνται συνήθειες όπως το οικογενειακό τραπέζι. Αν το παιδί ζητήσει φαγητό όσο βρίσκεται μπροστά από μια οθόνη, αυτό πρέπει να είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και χαμηλό σε θερμίδες όπως π.χ. μια φρουτοσαλάτα.

Γράφει η: Μαριάννα Καλλιόστρα
Τελειόφοιτη διαιτολόγος-διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Πρόεδρος Ευρωπαϊκού δικτύου φοιτητών διαιτολόγων (ENDietS)

Παρόμοια άρθρα

Back to top button