Πολιτιστικός προορισμός της Αθήνας, ο ιστορικός Πύργος Παλατάκι στο Χαϊδάρι

Ο δήμος Χαϊδαρίου εξασφάλισε την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενός έργου μεγάλης σημασίας για την προστασία και την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης του, όπως ενημερώνει από την επίσημη δημοτική ιστοσελίδα του και την ιστοσελίδα του στο facebook.

Με την υπ αριθμ 836/25-1-2021 απόφαση του Ειδικού Γραμματέα ΕΤΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ζερβού, αποφασίστηκε η ένταξη του έργου «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΠΑΛΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ» στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση του με ποσό 2.976.000 ευρώ.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση και επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων, Πύργος «Παλατάκι», κτίριο Ν. Γύζη και κτίριο Στάβλων (Ιστορικό).

Στόχος είναι η αποκατάσταση των κτιρίων (οικοδομική, μορφολογική, λειτουργική) και ο εκσυγχρονισμός τους από πλευράς ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Παράλληλα, με τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, επιδιώκεται και η προβολή των εικαστικών – μορφολογικών χαρακτηριστικών των κτιρίων, όπως ο πλούσιος ζωγραφικός και μορφολογικός διάκοσμος του Πύργου «Παλατάκι και ο ζωγραφικός διάκοσμος, του κτιρίου Ν. Γύζη, που φιλοτέχνησε ο γνωστός νεοέλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης.

Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο αξιοποίησης των τριών διατηρητέων κτιρίων, προκειμένου να αποτελέσουν πόλο πολιτιστικής ανάπτυξης και δραστηριότητας του Δήμου, στην ιστορική αυτή θέση.

Η αποκατάσταση και επανάχρηση των 3 κτιρίων που βρίσκονται στον ιστορικό τόπο «Παλατάκι» ήταν από τα πρώτα έργα που εισηγήθηκε και διεκδίκησε η Δημοτική Αρχή.

Η εκπόνηση της μελέτης ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και το έργο υποβλήθηκε στο ΕΣΠΑ με πλήρως ώριμη μελέτη και εξασφαλισμένες όλες τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου Βαγγέλης Ντηνιακός δήλωσε:

«Τα διατηρητέα κτίρια στον ιστορικό τόπο Παλατάκι έχουν πλέον έντονα τα σημάδια της φυσικής φθοράς του χρόνου. Η αποκατάστασή τους είναι απόλυτη προτεραιότητα του Δήμου, ώστε να προστατεύσουμε την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομία της πόλης.

Με την ολοκλήρωση του έργου, δημιουργείται στο Χαϊδάρι ένα σημείο αναφοράς για τις τέχνες και τον πολιτισμό με ακτινοβολία που θα ξεπερνάει πολύ τα όρια του Δήμου. Ας δούμε όλοι οι Χαϊδαριώτες στο έργο αυτό έναν συμβολισμό, ότι η πόλη μας ξεπερνάει την στασιμότητα και προχωράει στο μέλλον, στηριγμένη σε πολύ στέρεες ιστορικές ρίζες».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button