«Πλημμυρικά φαινόμενα και ασφάλεια των πολιτών» παρουσία του υπουργού Χ. Στυλιανίδη

Σήμερα το πρωί, Κυριακή 17 Οκτωβρίου και ώρα 10:00, στο Αλεποχώρι, στο παραλιακό κατάστημα «Θάλασσα», πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Πλημμυρικά φαινόμενα και ασφάλεια των πολιτών».

Με πρωτοβουλία του Δήμου Μεγαρέων σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, με εύγλωττο τρόπο και απεικονιστικές μεθόδους, όλα εκείνα τα δεδομένα που βοηθούν στην ενημέρωση των πολιτών με χρήσιμες και αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα και την ασφάλειά τους.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων, Αντιπύραρχος Δημήτρης Καϊάφας, είχε αναθέσει στον Ανθυποπυραγό, Ραφαήλ Αμοιρίδη, την ευθύνη παρουσίασης του θέματος και μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αμοιρίδης απέσπασε ιδιαιτέρως θερμά σχόλια επιβράβευσης από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Στυλιανίδη, για την παρουσίαση, το εύρος και την τεκμηρίωση των όσων παρουσιάστηκαν, απόδειξη του υψηλού και εξαιρετικού επιπέδου του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η συμμετοχή του κόσμου κρίθηκε ιδιαιτέρως ικανοποιητική αφού αρκετοί μόνιμοι και μη κάτοικοι του Αλεποχωρίου παρευρέθησαν στην ημερίδα και μάλιστα ακούγοντας προσεκτικά τα όσα έλαβαν χώρα, έπαιρναν τον λόγο και έθεταν τόσο ερωτήματα, όσο και προβληματισμούς, μιας και ο φόβος για τα χειρότερα μετά από την καταστροφική πυρκαγιά της 20ης Μαΐου, είναι υπαρκτός κάθε φορά που προμηνύεται βροχόπτωση πέραν των κανονικών ορίων. Γεγονός το οποίο ολοένα συμβαίνει και συχνότερα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Δεν έλειψαν βεβαίως και κάποιες στιγμές οι εντάσεις στον λόγο και στα ερωτήματα των αγανακτισμένων, από τις πρόσφατες πυρκαγιές, κατοίκων του Αλεποχωρίου, οι οποίες όμως ετίθεντο υπό έλεγχο, είτε διότι οι αρμόδιοι απαντούσαν στα ερωτήματα, είτε διότι εδίδοντο διαβεβαιώσεις για επιτάχυνση εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων και λήψης των απαραίτητων μέτρων. Να σημειωθεί ότι σε ερωτήματα των κατοίκων απήντησαν τόσο ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος, όσο και ο υπουργός, κ. Στυλιανίδης. Τον λόγο έλαβε και ο βουλευτής Δυτικής Αττικής, Γιώργος Τσίπρας ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής από τους παρευρισκόμενους κατοίκους.

Ο κ. Στυλιανίδης εξήρε όλους όσοι πραγματοποίησαν την ημερίδα, αλλά και τον διαδραστικό τρόπο με τον οποίον πραγματοποιήθηκε, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που αποδεικνύει και ενισχύει την αξία της πρόληψης. Προέβη σε παρότρυνση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ελληνικής επικράτειας να διενεργηθούν αντίστοιχες ενημερωτικές πρωτοβουλίες. Μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε πως έχει επισκεφθεί περί τις 35 παρόμοιες δράσεις, αλλά η συγκεκριμένη ήταν μοναδική.

Ο Υπουργός είχε επισκεφθεί την περιοχή του Αλεποχωρίου στο κοντινό παρελθόν αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, λόγω της ιδιαιτερότητας της πληγείσας περιοχής από τις πυρκαγιές, χαρακτηρίζοντάς την ευάλωτη. Κατά την πρώτη του εκείνη επίσκεψη με κλιμάκιο αρμοδίων διενήργησε αυτοψία και αποφασίστηκε η λήψη πολύ συγκεκριμένων μέτρων με ένα εξ΄ αυτών, λόγω αναγκαιότητας άμεσης ενημέρωσης του πληθυσμού της περιοχής, σχετική άσκηση που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Οκτωβρίου. Πέραν των υπολοίπων ο Υπουργός στάθηκε με έμφαση σε τρία σημεία. Στην απόλυτη αναγκαιότητα διαρκούς και ορθής ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής, στην ετοιμότητα των αρμόδιων και υπεύθυνων, για την προστασία των πολιτών, οργάνων και τέλος στην αξία της πρόληψης.

Παρόντες εκτός του δημάρχου Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, του αντιπεριφερειάρχη, Λευτέρη Κοσμόπουλου, του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μεγαρέων, Κωνσταντίνου Φυλακτού και του διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεγάρων, Δημήτρη Καϊάφα, ήταν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας και της Αστυνομίας Μεγάρων, η Ομάδα Εθελοντών Μεγαριτών (ΟΕΜ),η Επίλεκτη Ομάδα Εθελοντών Αλεποχωρίου, η ομάδα εθελοντών ΣΕΔ, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο βουλευτής Δυτικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Τσίπρας, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Μεγαρέων και μέλη των εξωραϊστικών συλλόγων του Αλεποχωρίου.

Δηλώσεις στο βίντεο που ακολουθεί

Α. Μπακαούκας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button