Peramo: 20 καλλιτέχνες, 70 τοιχογραφίες, «το μυστικό» της Νέας Περάμου

«Κυριακή 4 Ιουνίου, Αττική. Τοποθεσία και ώρα μέσω προσωπικού μηνύματος. “PERAMO”. Τι είναι το στούντιο του καλλιτέχνη, τι είναι γκαλερί και τι μουσείο; Ένα μέρος κάτω απ’ τη σκόνη και το μπετόν. Ένας πρώην βιομηχανικός χώρος στις παρυφές της μητρόπολης. Μια συνεχής συλλογική διαδικασία επανάχρησής του. Ένα κουφάρι που μετατρέπεται οργανικά σε εργασιακό πεδίο. Μια διαλεκτική πρακτική ιδεών και εργασίας. Ένας αμφίσημος τόπος μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου στην τομή του χρόνου. Η εφημερότητα στο μεγαλείο της. 4000 τετραγωνικά μέτρα, 20 καλλιτέχνες, περισσότερες από 70 τοιχογραφίες, ένα ενιαίο έργο».

Μέσα από αυτήν την περιγραφή και μόνο, αυτές τις βασικές πληροφορίες κλήθηκε τόσο ο κόσμος, όσο και οι καλλιτέχνες street artists, να δώσουν ζωή στα πάλαι ποτέ βιομηχανικά από τσιμέντο «δωμάτια», που φιλοξένησαν τις δημιουργίες τους. Στόμα με στόμα ο κόσμος προσήλθε στη Νέα Πέραμο για να γίνει συμμέτοχος μιας καλλιτεχνικής έκφρασης με πορεία δύο ετών, καθώς οι δημιουργοί μπαινόβγαιναν και «σουλάτσαραν» μυστικά εδώ και δυο χρόνια για να αποδώσουν στους τοίχους των μεγάλων τεσσάρων διαδοχικών αιθουσών ένα συμπαγές έργο μέσα από τη συνεργασία τους.

Σε έναν χώρο που επισκέφθηκε μεγάλος αριθμός κόσμου, αλλά για εμάς που ζούμε εδώ και έχουμε παραστάσεις από το παρελθόν θα είναι πάντα εκείνος ο χώρος της Πειραϊκής Πατραϊκής, ο χώρος που γυρίστηκε η ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια» με τα καταγάλανα νερά ακριβώς από κάτω. Ο χώρος που κατόπιν έγινε Softex ή εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιΐας και που για δεκαετίες τόσος κόσμος εκεί μέσα «έβγαζε το ψωμί του».

Αυτός ο χώρος που έχει κλείσει μέσα του τόσες ιστορίες και όνειρα ανθρώπων στο παρελθόν, λες και ήρθε σήμερα να μιλήσει με μια άλλη γλώσσα και να διηγηθεί τις ιστορίες του με τα μάτια των καλλιτεχνών που επέδρασαν πάνω του και μέσα του.

Οι τέσσερις διαδοχικές αίθουσες με τις 70 τοιχογραφίες συστήθηκαν ως ένα ενιαίο περιβάλλον, ένα πρότζεκτ που αναπτύχθηκε συλλογικά και σταδιακά, μέσω «προσωπικών πρωτοβουλιών και συλλογικών αποφάσεων». Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες δεν ήταν από πριν μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονταν για έναν σκοπό, ούτε αναγκαστικά έκαναν παρέα μεταξύ τους, αλλά κλήθηκαν να δουλέψουν εκ του μηδενός και επί ίσοις όροις. «Μια οργανική διαδικασία ανταλλαγής μεθόδων, γνώσεων και πρακτικών», χωρίς μεσάζοντες και με δικά τους έξοδα.

Ο κόσμος που προσήλθε κινήθηκε ανάμεσα στα έργα που με εμφατικό τρόπο πρόδιδαν την πορεία τόσο των δύο ετών μέχρι να φτάσουν στα μάτια τους, όσο και των δεκαετιών του γήρατος του χώρου που για λίγες ώρες έζησε το θαύμα μιας νεότητας που μόνο η τέχνη μπορεί να αναγεννήσει.

Peramo – An independent art project

Συμμετείχαν: aerosoulheart, anastasiamikrou, barba.dee, donforty, eirik.falckner, g_o_u, iyispace, kyklothymia, marrkosian.bill, monos.cwtos, nikos.kom, o_taxis, padrebio_, p1mp_kardashian, seikon87, simek_1, silver.formz, tefra90, vasilis_georgoulas, willis82.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button