Δελτίο τύπου αναφέρει: Ο Δήμος Ελευσίνας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT IV (2021 – 2027) διοργάνωσε και φιλοξένησε το Συνέδριο με τίτλο One Health Network for Cities in Europe – ONCE.
Το πρόγραμμα One Health for Cities είναι μία ολιστική προσέγγιση που αναγνωρίζει τη στενή αλληλεπίδραση ανάμεσα στην υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος. Στις πόλεις, αυτή η αλληλεπίδραση είναι ιδιαίτερα έντονη λόγω της αστικοποίησης, και για τον λόγο αυτό, οι δράσεις που σχετίζονται με το One Health είναι κρίσιμες για την ευημερία και την υγεία όλων των κατοίκων.
Ο aντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κ. Κλεάνθης Βαρελάς είχε την τιμή, ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Ελευσίνας, να συμμετάσχει στο Συνέδριο ως ομιλητής, ενισχύοντας το μήνυμα και την κατανόηση αυτής της τόσο σημαντικής προσέγγισης δηλώνοντας σχετικά:
«Στην πόλη της Ελευσίνας λαμβάνει χώρα τις ημέρες αυτές η 3η συνάντηση των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα One Health 4 Cities. Στο πρόγραμμα λαμβάνουν μέρος συνολικά 9 πόλεις από διάφορες χώρες. Από την Ελλάδα έχει επιλεγεί και συμμετέχει η Ελευσίνα.
Οι πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Μία υγεία για τις πόλεις» είναι: Ελευσίνα ( Ελλάδα), Μπενίσα (Ισπανία), Κουόπιο (Φινλανδία), Λάχτι (Φινλανδία), Λουλέ (Πορτογαλία), Λυών (Γαλλία), Μόναχο (Γερμανία), Μητροπολιτική Περιοχή Στρασβούργου (Γαλλία), Σουτσεάβα (Ρουμανία).
Η έννοια της “Μίας Υγείας” αναγνωρίζει ότι η ανθρώπινη υγεία, η υγεία των ζώων, και η υγεία του περιβάλλοντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και αλληλεξαρτώμενες.
Στις πόλεις, η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η αλληλεπίδραση ανθρώπων, ζώων και του αστικού περιβάλλοντος δημιουργεί προκλήσεις και ευκαιρίες για τη δημόσια υγεία.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κομβικός στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών μέσω πολιτικών που ενσωματώνουν αυτήν την ολιστική προσέγγιση.
Η προσέγγιση “Μία Υγεία” είναι κρίσιμη για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων υγείας στις πόλεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κομβικό ρόλο στην ενσωμάτωση αυτής της προσέγγισης μέσω πολιτικών που προστατεύουν τη δημόσια υγεία, τη φροντίδα των ζώων και το περιβάλλον.
Μέσω συντονισμένων δράσεων, η Αυτοδιοίκηση Α’ & Β’ βαθμού μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και να ενισχύσει την ανθεκτικότητα των πόλεων σε μελλοντικές προκλήσεις».