Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου η 15η Φεβρουαρίου

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων και δήλωση Δημάρχου για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου:

H Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Παρόλο που πρόκειται για σπάνιους καρκίνους, κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές του. Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, αναγάγει σε θέμα Εθνικής Προτεραιότητας για το Σύστημα Υγείας τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και επισημαίνει την έλλειψη κατάλληλων υποδομών για τα παιδιά, που νοσούν από καρκίνο, καθώς και την αδυναμία να καλυφθούν επαρκώς οι ιδιαίτερες ανάγκες, που έχουν, τόσο οι μικροί ασθενείς, όσο και οι οικογένειές τους.

Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται, στη γεωγραφική κατανομή των παιδο – ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας.

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας. Ειδικότερα, κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος.

Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.

Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά, που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού.

Την ίδια ώρα, κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη, ενώ στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά από τα ατυχήματα.

Ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης δήλωσε:
«Το θέμα του Παιδικού Καρκίνου είναι σοβαρότατο και πρέπει να μας απασχολεί όλους και πράγματι μας ευαισθητοποιεί και μας προβληματίζει.

Τόσο τα ίδια τα παιδιά, που νοσούν όσο και οι οικογένειες χρειάζονται ουσιαστική στήριξη, αγάπη και συμπαράσταση.

Είναι εξαιρετικά παρήγορο το γεγονός ότι αν διαγνωστεί έγκαιρα ο παιδικός καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί και οκτώ στα δέκα παιδιά, που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται κι αυτό είναι αισιόδοξο μήνυμα και πρέπει να το συγκρατήσουμε όλοι έχοντας την ελπίδα ότι θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών, που προσβάλλονται και θα αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών, που θεραπεύονται.

Η Διοίκηση του Δήμου μέσω των Κοινωνικών δομών και Υπηρεσιών είναι κοντά σε όλα τα περιστατικά και στηρίζει με διάφορους τρόπους και δράσεις τις οικογένειες, που αντιμετωπίζουν αυτό το δύσκολο πρόβλημα.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button