Μεταφέρονται οι φυλακές Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο

Σε παλιά βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο, στη θέση «Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», θα ανεγερθούν οι νέες φυλακές Κορυδαλλού ύστερα από απόφαση ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η εισήγηση της επιτροπής παραδόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και δεν έχει γίνει ακόμα δεκτή από το αρμόδιο Υπουργείο.

Το σημείο συνολικής έκτασης 93 στρεμμάτων επιλέχθηκε έναντι και της επικρατέστερης εκδοχής (λόγω ύπαρξης εγκαταστάσεων) της Αυλώνας, λόγω της κοντινότερης απόστασης από την Αθήνα, τα δικαστήρια, τα νοσοκομεία και τη ΓΑΔΑ.

Ο τρόπος χρηματοδότησης του «Νέου κορυδαλλού», όπως αποκαλείται, δεν έχει ακόμα καθοριστεί με το ενδεχόμενο σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και την εύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων να είναι το επικρατέστερο.

Οι εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου που θα δημιουργηθούν πρόκειται για φυλακές υποδίκων και όχι σωφρονιστικό κατάστημα εκτίσεως ποινών, δηλαδή θα φιλοξενούνται προσωρινά όσοι δικάζονται και συνεπώς θα περνούν μερικές ημέρες μόνο σε αυτές και θα εναλλάσσονται.

Το χρονικό πλαίσιο ανέγερσης των φυλακών είναι 3 χρόνια ενώ ακόμη εξετάζονται τα συστήματα ασφαλείας που θα τοποθετηθούν, με την πρόβλεψη να είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της ασφάλειας.

Οι εισηγήσεις που δέχονται οι επιτελείς είναι να δημιουργηθεί μια σύγχρονη φυλακή βάσει διεθνών προτύπων και μακριά από τη σημερινή εικόνα των Φυλακών Κορυδαλλού με προοπτική για εγκαταστάσεις υψηλού επιπέδου.

Ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος με αφορμή τα πρώτα δημοσιεύματα για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στην ΝΑΤΟική Βάση στον Ασπρόπυργο, υπέβαλε γραπτή αναφορά στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι «Η υπόθεση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα που χρήζει της σοβαρής αντιμετώπισης της κυβέρνησης».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ιδιαιτερότητα της περιοχής όσον αφορά την εγκληματικότητα που αντιμετωπίζει, ενώ περιμένοντας την επίσημη απάντηση του Υπουργείου βρίσκεται σε επαφή με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ακολουθεί δελτίο τύπου:

Η υπόθεση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας μας αποτελεί πολύ σημαντικό ζήτημα που χρήζει της σοβαρής αντιμετώπισης της κυβέρνησης, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και συγκεκριμένα, μιας ευαίσθητης περιοχής με έντονη και αυξημένη εγκληματικότητα, όπως η Δυτική Αττική και ο Ασπρόπυργος. Για αυτό θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για ορθή λύση.

Ζητώντας να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο θέμα της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού, ο βουλευτής Ευάγγελος Λιάκος παρενέβη ρωτώντας συγκεκριμένα στοιχεία για την εγκυρότητα των δημοσιευμάτων, όπως και για τη μελέτη εμπειρογνωμόνων, βάσει της οποίας, αναφέρεται στον Τύπο ότι προκρίνεται ως καταλληλότερος χώρος μετεγκατάστασης των φυλακών, σημείο στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Εν αναμονή των στοιχείων και των απαντήσεων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Ευάγγελος Λιάκος βρίσκεται σε επαφές και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενεργώντας για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα για τους πολίτες της Δυτικής Αττικής καθώς πρόκειται για ένα εγχείρημα οι επιπτώσεις του οποίου προς την τοπική κοινωνία είναι ακόμα ανοιχτές.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button