Ομάδα εργασίας δικαιωμάτων ΑμεΑ: Βελτίωση της προσβασιμότητας στα δικαστικά κτήρια

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023, όπως πληροφορεί δελτίο τύπου του Συλλόγου ΑμεΑ, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας «Βελτίωση της προσβασιμότητας στα δικαστικά κτήρια – εξασφάλιση της καθολικής προσβασιμότητας στα δικαστικά κτήρια», μίας εκ των Ομάδων Εργασίας για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία που έχουν συσταθεί και λειτουργούν, με πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Γιώργου Κώτσηρα, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, στη συνάντηση συμμετείχε ο κ. Γ. Ρεθυμνιωτάκης, πρόεδρος του Κέντρου Εργασίας Αναπήρων και εκδότης της εφημερίδας «Η Φωνή των ΑμεΑ». Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, συζητήθηκαν ζητήματα εφαρμογής του πρόσφατου νόμου 5023/2023 και ειδικότερα τα σχετικά με τον ορισμό δικαστικών υπαλλήλων ως υπεύθυνων στα δικαστήρια για ζητήματα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία, ενημέρωσής τους και διευκόλυνσης της εξυπηρέτησής τους.

Επίσης, ο κ. Ρεθυμνιωτάκης ενημερώθηκε για τις διαρκείς πρωτοβουλίες του υφυπουργού Δικαιοσύνης, Γ. Κώτσηρα, για τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία όπως η επέκταση της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης σε όλους της τομείς της ζωής, η επέκταση της παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας ανεξαρτήτως εισοδήματος στα άτομα με αναπηρία και οι πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της προσβασιμότητας στα δικαστικά κτίρια της χώρας.

Ο κ. Ρεθυμνιωτάκης εξέθεσε τις απόψεις του για τα ζητήματα προσβασιμότητας και εν γένει ενίσχυσης της άσκησης των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, επισημαίνοντας – και βρίσκοντας σύμφωνη την Ομάδα Εργασίας- ότι σε όλες τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και τα ίδια τα άτομα με αναπηρία. Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Κάθε λιθαράκι, όμως, από όλους μαζί και από τον καθένα χωριστά, μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη. Ευχαριστούμε πολύ το υπουργείο Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα τον Υφυπουργό, Γ. Κώτσηρα, γιατί προωθεί και θωρακίζει με δικαιοσύνη τα δικαιώματα της κάθε κατηγορίας συνανθρώπων μας.

φωτογραφία ενδεικτική

Παρόμοια άρθρα

Back to top button