Ενημερωτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε με θέμα «Αναγνώριση κινδύνων και μείωση διακινδύνευσης στη Δυτική Αττική»

Ημερίδα με σημαντικούς ομιλητές επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής με θέμα την «Αναγνώριση κινδύνων και μείωση διακινδύνευσης στη Δυτική Αττική», την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο και Προγραμματικής Σύμβασης που έχει η Περιφέρεια Αττικής με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στη συνέχεια του δελτίου τύπου αναφέρεται: Παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, οι καθηγητές Δρ. Ευθύμιος Λέκκας και οι επιστημονικοί συνεργάτες του Πανεπιστημίου Αθηνών Σ. Μαυρούλης, Διακάκης, ανέπτυξαν τις εκδοχές κινδύνων από πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης επεσήμανε τις ευθύνες και το έργο που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, καθώς δεν τίθεται θέμα «αλληλεπικαλύψεων αρμοδιοτήτων». Η Περιφέρεια Αττικής προχωράει και κάνει παρεμβάσεις εγκαίρως και είναι σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, ωστόσο είναι σαφείς οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες που αναλαμβάνει στο ακέραιο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε στους κινδύνους και σε όσα έχει κατά το παρελθόν αντιμετωπίσει η Δυτική Αττική, τις πλημμύρες στη Μάνδρα, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες στην Κινέτα, τις πυρκαγιές σε Γεράνεια και Βίλια: «Η Περιφέρεια Αττικής στέκεται με ετοιμότητα και επαγρύπνιση σε έκτακτες καταστάσεις αλλά και προετοιμαζόμαστε και υλοποιούμε έργα για την πρόληψη πυρκαγιάς και πλημμύρας. Συγκεκριμένα, υλοποιούμε μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα και φέτος είναι η πρώτη χρονιά που έχει ξεκινήσει τριετές πρόγραμμα αποψιλώσεων στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητες Περιφέρειας Αττικής, για την πρόληψη των πυρκαγιών εν όψει αντιπυρικής περιόδου».

Από την πλευρά του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, η Διευθύντρια κ. Βασιλεία Σκεμπέ αναφέρθηκε στα ειδικά σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών που έχουν εκπονηθεί σε αντιστοιχία με τα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τις ασκήσεις πεδίου που διενεργούνται, την ευαισθητοποίηση των πολιτών που κάνει η Περιφέρεια και τέλος την διάθεση προσωπικού από την Περιφέρεια για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας.
Ο Δρ. Ευθύμιος Λέκκας, με αναφορές στην εμπειρία του στον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, τόνισε ότι η Πολιτική Προστασία και η διαχείριση καταστροφών πρέπει να είναι κυρίαρχο θέμα, για το οποίο χρειάζεται πολλή δουλειά και προετοιμασία. Όσον αφορά τη σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης με την Τουρκία, καθώς η χώρα μας δεν έχει τόσο μεγάλα ρήγματα.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Θανάσης Μπούρας, ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας Χρήστος Στάθης, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης, ο Αντιδήμαρχος Ελευσίνας Λεωνίδας Παππάς, ο Αντιδήμαρχος Φυλής Μιχάλης Οικονομάκης, υπηρεσιακοί παράγοντες, μέλη εθελοντικών ομάδων της Δυτικής Αττικής, κ.ά.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button