Οι «5 Μαρίες» στα «Μικρασιάτικα 2022» στο Μελί Μεγάρων

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης και παράδοσης για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή, «Μικρασιάτικα 2022» που θα πραγματοποιηθούν 23 με 26 Σεπτεμβρίου στο Μελί Μεγάρων από τον Προοδευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» Νέο Μελί Μεγάρων και τον Δήμο Μεγαρέων, θα λάβει χώρα και η παράσταση «5 Μαρίες», Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30.

Οι «5 Μαρίες», είναι το καινούργιο έργο του Αντώνη Παπαδόπουλου, γραμμένο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του 1922. Με τη συμμετοχή ηθοποιών από την Ομάδα Σίπυλον της Ένωσης Μαγνησίας Μ. Ασίας, την Ομάδα Έφεσος, τη Δημοτική Ομάδα Κορυδαλλού Ιωνικό Θέατρο καθώς και με τη συμμετοχή χορευτών από την Πανελλήνια Ένωση Εφεσίων, παρουσιάζεται ένα έργο λίγο διαφορετικό, με γέλιο, χαμόγελο ή στοχασμό, όλα συστατικά απαραίτητα για τη διατήρηση και τη διάδοση της Μνήμης.

Το έργο ξεκινά με τον θάνατο της κυρά Μαριγής, Σμυρνιάς αιώνοβιας το 1905, και συνεχίζει με τις ιστορίες απ’ τις Μαρίες που την ακολούθησαν ως τις μέρες μας, πάλι πίσω και σίγουρα πάντα εμπρός. Η προσφυγιά, τα Βούρλα, ο Μπλόκος της Κοκκινιάς, κι άλλα γεγονότα, μπλέκονται με τις Μαρίες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σ’ έναν κόσμο που διαρκώς αλλάζει.

Οι αναμνήσεις δεν είναι πάντα θλιβερές κι όταν μιλάμε για την τρισχιλιόχρονη ιστορία της Μικρασίας, δεν πρέπει να σταματάμε στη στιγμή της Γενοκτονίας του 22. «Οι 5 Μαρίες» λοιπόν, ξεκινούν το ταξίδι τους το μακρινό 1905 και το συνεχίζουν ξεπερνώντας και τη σημερινή μας χρονολογία. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης βάζουν το λιθαράκι τους στο δέντρο της Μνήμης, που πρέπει να το διατηρήσουμε ζωντανό για τις επόμενες γενιές. Ένα έργο γραμμένο και σκηνοθετημένο από τον Αντώνη Παπαδόπουλο, που από το 1992 παρουσιάζει αρκετά έργα με θέμα τη Μικρασία και τον Πόντο.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ
Βαρούτη Βέρα
Βέργος Στέλιος
Βορνιωτάκης Γιώργος
Θωίδου Μαίρη
Μανταδάκη Αριστέα
Μιχαήλ Μανίνα
Μπαχού Γιωργία
Νικολοπούλου Δώρα
Ράπτης Χρήστος
Παβέλλα Άρτεμις
Παπάζογλου Ρίτσα
Σπανάκου Πόπη
Τάτσης Τάσος
Τσατσαρώνης Κώστας
Φωτιάδου Συμέλα
Χατζηκυριακίδου Κική
Χειράκη Βάσια
Ψαρράκος Κυριάκος

ΧΟΡΕΥΤΕΣ
Βελέρη Νάγια
Κρασσοπούλου Κυριακή
Σπυροπούλου Νόνη
Στολίδου Φαίη
Ράπτη Δήμητρα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Αντώνης Παπαδόπουλος : Κείμενο – σκηνοθεσία

Κατερίνα Κατσανδρή – Χορογραφίες
Λουλούδης Χατζής – κατασκευές
Κωνσταντίνος Φώσκολος –κατασκευές – παρουσίαση
Δώρα Νικολοπούλου – Κουστούμια
Στο «Όνειρο» η μουσική είναι του Γιώργου Κομνά και ερμηνεύει η Χριστίνα Καμπάκη

Η φωτογραφία εξωφύλλου από την παράσταση στο Κηποθέατρο Παπάγου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button