Αυξημένος ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στο δήμο Μεγαρέων

Αύξηση 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας μιλώντας από το βήμα της Βουλής στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, έδωσε αναλυτικά στοιχεία για την εικόνα της πανδημίας στη χώρα και κυρίως για την κατάσταση στην Αττική. Τόνισε πως στην Αττική υπάρχουν 4.000 ενεργά κρούσματα γεγονός που προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Ο κ. Τσιόδρας θέλησε να δώσει το μήνυμα για τη σοβαρή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε εξ΄αιτίας της πανδημίας για ακόμη μια φορά, η οποία όμως συνδέεται με τις μεταλλάξεις του ιού, αλλά και με ένα τρίτο κύμα το οποίο βρίσκεται προ των πυλών.

«Θα μιλήσω ως επιστήμονας, δίχως να έχω κανένα δικαίωμα πολιτικής αντιπαράθεσης», ξεκίνησε την ομιλία του και στη συνέχεια παρέθεσε όλα τα στοιχεία με τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας.
Όπως είπε, ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος είναι 7,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, μια καλή κατάσταση -όπως τόνισε- σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εμφανίστηκε ανήσυχος για τις μεταλλάξεις, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Νομίζω ότι θα επικρατήσουν παντού οι μεταλλάξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ο χάρτης της Ευρώπης θα αποκτήσει ένα ακόμα πιο βαθύ κόκκινο χρώμα λόγω των μεταλλάξεων.
Αναφορικά με τη νόσηση νέων ανθρώπων, σημείωσε ότι πλέον κολλάνε τον ιό και νεαρότερες ηλικίες.

«Η Αττική χρειάζεται ειδική προσοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, καθώς διαφαίνεται μια «εκτόξευση» κρουσμάτων. Υπογράμμισε ότι είναι πάρα πολλά τα ενεργά κρούσματα κι ότι δυστυχώς υπάρχει μεγάλη αύξηση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, στην Αττική σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων κατά 81% στον βόρειο τομέα, 67% στον κεντρικό τομέα και 123% στη δυτική Αττική με μέσο όρο ηλικίας τους άνω των 40 ετών.

Για την επικράτεια του δήμου Μεγαρέων στον πίνακα που παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας στη βουλή, καταδεικνύεται πως ο μέσος κυλιόμενος εβδομαδιαίος όρος ανά 100.000 πληθυσμού ανέρχεται σε 14.7 κρούσματα.

Για το δήμο Ασπροπύργου σε 11,8. Για το δήμο Ελευσίνας σε 10,9. Για το δήμο Φυλής σε 8 και τέλος για το δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας σε 7,1 κρούσματα.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαμε με τον υπεύθυνο προαγωγής και προστασίας της δημόσιας υγείας του δήμου Μεγαρέων κ. Κωνσταντίνο Καράμπελα, αυτός μας διαβεβαίωσε πως κατά τον Ιανουάριο του 2021 τα ενεργά κρούσματα ήταν 18 – 30 και από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα 39. Τα 9 ενεργά κρούσματα σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες (25/01 – 01/02/2021) και αφορούν σε 7 μαθητές δημοτικών σχολείων, 1 κρούσμα σε νηπιαγωγείο και 1 κρούσμα σε ενήλικα.

Κατόπιν δικών μας πηγών και πληροφοριών ο δείκτης διακύμανσης ενεργών κρουσμάτων από τον Δεκέμβρη του 2020 έως και σήμερα για το δήμο Μεγαρέων είναι 18 – 44, όταν ο αμέσως καλύτερος δείκτης σε δήμο της δυτικής Αττικής με το μισό όμως πληθυσμό, είναι 14 – 34 και ο πλέον επιβαρυμένος είναι 36 – 173 με περίπου τον ίδιο πληθυσμό κατοίκων, αιτία που οδήγησε στα τοπικά lockdown στη δυτική Αττική.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι την αυξητική τάση των κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα στη δυτική Αττική, τόνισε και ο Λευτέρης Κοσμόπουλος, αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 και την Χριστίνα Βίδου.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button