‘Ο αντιμνημονιακός κ. Σταμούλης’

Είναι σαφές ότι η χώρα μας βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, οι πολιτικές της αυστηρής λιτότητας και οι τεράστιες περικοπές στις κρατικές επιχορηγήσεις έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα την ελληνική κοινωνία και σε συνδυασμό με την πρόχειρη εφαρμογή του Καλλικράτη, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δήμων.

 

Σε αυτή την τραγική κατάσταση μία διοίκηση έχει δύο επιλογές, μπορεί να αγωνιστεί με προτάσεις και έργο για να περιορίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ή μπορεί να φορέσει το μανδύα του  «αντιστασιακού», να επιχειρεί να κρύψει τα προβλήματα πίσω από το μνημόνιο και να κατηγορεί πάντοτε τους άλλους για τις δικές της αδυναμίες.

 

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε κάποιους «όψιμους αντιστασιακούς» να οδηγούν την πολιτική αντιπαράθεση το δίλημμα μνημόνιο –αντιμνημόνιο, δίλημμα το οποίο είναι υπέρ-απλουστευτικό, παραπλανητικό και επιχειρεί να κρύψει την πλήρη απουσία προτάσεων, σχεδίου και προγράμματος. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κ. Σταμούλη, ο οποίος σήκωσε το λάβαρο του αντιμνημονιακού αγώνα, επιχειρεί να αποκρύψει το  κομματικό του παρελθόν, τις σχέσεις του με συγκεκριμένες κυβερνήσεις και υπουργούς, και χρησιμοποιώντας το λαϊκισμό ως καταφύγιο,  υποστηρίζει ότι ένας Δήμαρχος μπορεί να καταργήσει το …μνημόνιο.. Η πόλη μας είναι μικρή και το παρελθόν του καθενός που ασχολείται με τα κοινά είναι γνωστό. Δεν επιθυμούμε να κρίνουμε την τακτική του κ. Σταμούλη και το κομματικό του παρελθόν, όμως οφείλουμε να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο κάποια βασικά πολιτικά ερωτήματα.

 

Ο κ. Σταμούλης  τα τελευταία χρόνια δεν έχει καταθέσει καμία σοβαρή και εμπεριστατωμένη πρόταση. Ποτέ δεν υποστήριξε τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του δήμου και υιοθετεί κάθε άποψη που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα του δήμου, θεωρώντας ότι έτσι χτυπάει πολιτικά τον Δήμαρχο. Ακόμη και σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, οι πολίτες δεν ακούνε προτάσεις αλλά κατηγορίες για κάθε ένα από τα έργα που έκανε η διοίκηση.

Ο κ. Σταμούλης για να κρύψει την απουσία προτάσεων, ενδύεται  το μανδύα του αντιμνημονιακού, και ενώ κατηγορεί τη διοίκηση για όλα τα αρνητικά (πχ. απομάκρυνση εφορίας) ταυτόχρονα πιστώνει στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση τα θετικά (πχ.  έργα που γίνονται μέσω ΕΣΠΑ).

 

Όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψη, αλλά δεν μπορούν να καταγγέλλουν την τρόικα, στην οποία μετέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ταυτόχρονα να αποδέχονται τα χρήματα για τα έργα που γίνονται μέσω των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Δεν μπορούν να προσβάλλουν τόσο απροκάλυπτα την νοημοσύνη μας.

 

Πολιτικά ερωτήματα

 

Αυτό που θεωρούμε ότι θα κριθεί στις εκλογές είναι οι προτάσεις που καταθέτουν οι συνδυασμοί. Επειδή δεν περιμένουμε ότι ο κ. Σταμούλης θα ξεκινήσει να αναπτύσσει τις προτάσεις του, γιατί πολύ απλά δεν έχει σοβαρές και τεκμηριωμένες προτάσεις, θα ξεκινήσουμε εμείς να θέτουμε ερωτήματα για σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το δήμο Μεγαρέων, στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε σε ένα πολιτικό δημόσιο διάλογο  με ουσία.

 

Στο δήμο μας ήδη λειτουργεί εργοστάσιο επεξεργασίας κοπριάς το οποίο έχει συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και αποδίδει όφελος 100.000 ευρώ ετησίως για το δήμο. Η διοίκηση προσπέρασε τα προβλήματα και προχωρά στις διαδικασίες λειτουργίας μονάδας επεξεργασίας της λυματολάσπης με τεράστιο οικονομικό όφελος για το δήμο και το περιβάλλον.

Στις συγκεκριμένες ενέργειες ο κ. Σταμούλης αντέδρασε και μάλιστα προσπάθησε και δικαστικά να τις εμποδίσει.

Η διοίκηση προτείνει και θέτει ως στόχο για την επόμενη περίοδο την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας και διαχείρισης των απορριμμάτων του δήμου μας και δύο όμορων δήμων, το οποίο θα συμβάλλει στην μείωση του τεράστιου κόστους που σήμερα επιβαρύνει το δήμο -υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως- για τη μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Φυλής.

 

Και ρωτάμε: συμφωνεί ο κ. Σταμούλης με το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων; Έχει κάποια διαφορετική πρόταση να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο σχετικά με αυτό το θέμα ή για άλλη μία φορά θα επιδοθεί στις λαϊκίστικες κραυγές, θα ψάξει να βρει συνομωσίες που επιβουλεύονται την περιοχή μας και θα αποδώσει όλα τα προβλήματα στο μνημόνιο και την τρόικα.

 

Επίσης θέλουμε να θέσουμε κάποια ακόμη ερωτήματα. Ακόμη και στη δυσκολότερη οικονομική συγκυρία η διοίκηση και ο Δήμαρχος έχουν την υποχρέωση να αγωνίζονται για το δήμο και τους πολίτες, να φέρνουν έργα, να ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, να βελτιώνουν την προοπτική του δήμου. Και ρωτάμε τους όψιμους «αντιμνημονιακούς».

 

• Η ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών και η προστασία των αδύναμων στρωμάτων του πληθυσμού, η ίδρυση και λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου, των Κοινωνικών Ιατρείων, των Κοινωνικών Φαρμακείων, του Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης κλπ. είναι μνημονιακή ή αντιμνημονιακή πολιτική;

• Τα έργα στο δήμο την τελευταία τριετία που φτάνουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, η ενίσχυση των υποδομών της πόλης, τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, τα νέα σχολικά κτήρια που παραδόθηκαν και τα νέα σχολεία που κατασκευάζονται, τα γήπεδα που ανακαινίστηκαν πλήρως και αυτά που κατασκευάζονται, είναι μνημονιακές ή αντιμνημονιακές πολιτικές;

• Οι προτάσεις μας και η οριστική απαλοιφή του χρέους που έπνιγε το δήμο και όλα όσα έχουν γίνει στους τομείς του περιβάλλοντος και των υποδομών είναι μνημονιακές ή αντιμνημονιακές πολιτικές

• Οι διαμαρτυρίες που οργάνωσε οι διοίκηση και η σύγκρουση του Δημάρχου με δοτούς ανεύθυνο-υπεύθυνους που βλάπτουν τα συμφέροντα του δήμου, οι αντιδράσεις μας απέναντι στην εφαρμογή των διοδίων, στις περικοπές και τη μεταφορά υπηρεσιών από τα Μέγαρα είναι μνημονιακές ή αντιμνημονιακές πολιτικές;

 

Η οικονομική κρίση δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην Κοινωνία και τη λειτουργία των Δήμων. Η διοίκηση και ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Μαρινάκης, με προτάσεις, διεκδικήσεις, εμπεριστατωμένες θέσεις και έργο, προσπαθεί να περιορίσει τις δραματικές επιπτώσεις της κρίσης και να διαμορφώσει συνθήκες ανάπτυξης για το δήμο και προοπτικής για τους δημότες.

 

Η απλούστευση, η προσπάθεια να κρυφτούν κάποιοι πίσω από τα προβλήματα, οι άναρθρες κραυγές τους και η όψιμη επαναστατική διάθεση αλλά και το αστείο επιχείρημα ότι θα καταργήσουν το μνημόνιο εάν εκλεγούν Δήμαρχοι, αποτελεί προκάλυμμα της ένδειας και της αδυναμίας τους να καταθέσουν προτάσεις στο δημόσιο διάλογο.

 

Εμείς θα συνεχίσουμε να θέτουμε ερωτήματα, θα συνεχίσουμε να θέτουμε προτάσεις για δημιουργικό διάλογο και ελπίζουμε ότι οι συνδυασμοί θα συμμετάσχουν σε αυτό το διάλογο, ώστε πολίτες να μπορέσουν να λάβουν απαντήσεις.

 

Η διοίκηση μας και ο Δήμαρχος ειδικά δε δέχονται να συμμετάσχουν σε δημόσια συζήτηση με διλήμματα του τύπου μνημονιακός – αντιμνημονιακός, γιατί απλούστατα είμαστε πατριώτες και τοπικιστές και μας ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο τα προβλήματα του δήμου και των δημοτών μας.

 

Παρόμοια άρθρα

Back to top button