Νερό: απόλυτη πηγή ομορφιάς και ευεξίας!

Το νερό αποτελεί ζωτικό στοιχείο του δέρματος και η μείωση της πρόσληψης του συνδέεται με τη διαδικασία της γήρανσης. Ένα υγιές δέρμα αποτελείται περίπου από 70% νερό! Καθώς μεγαλώνουμε το δέρμα μας γίνεται λεπτότερο και ξηρότερο. Αν δεν του προσφέρουμε την απαραίτητη υγρασία, αυτό χάνει τη φρεσκάδα του και γίνεται λιγότερο ελαστικό με αποτέλεσμα να σπάει ευκολότερα δημιουργώντας ρυτίδες. Αυτό συμβαίνει διότι το νερό μέσω υδρόφιλων μορίων, όπως το υαλουρονικό οξύ, ανεβαίνει από τις εσωτερικές στοιβάδες προς την επιφάνεια της επιδερμίδας όπου και συγκρατείται από φυσικούς υδατικούς παράγοντες.

Από την άλλη το πολύτιμο αυτό στοιχείο είναι και φίλος αλλά και κάποιες φορές εχθρός για το δέρμα. Αυτό επειδή, όταν λαμβάνεται στις σωστές δόσεις αποτελεί απαραίτητο συστατικό στην υδάτωση του δερματικού ιστού, από την άλλη όμως η παρατεταμένη επαφή μαζί του αφυδατώνει την επιδερμίδα και την καθιστά πιο ευάλωτη στις εξωτερικές επιδράσεις, κάτι που γίνεται φανερό το καλοκαίρι εξαιτίας της θάλασσας. Ακριβώς γιαυτόν τον λόγο είναι αρκετά διαδεδομένα τα καλλυντικά που έχουν ως βάση τους το νερό και βοηθούν αρκετά στο να συμπληρώνουν άμεσα την χαμένη υγρασία στο δέρμα.

Έχει διαπιστωθεί ακόμα, ότι το σώμα μας όταν δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα νερού ενεργοποιεί ένα προστατευτικό μηχανισμό για την καλή λειτουργία της καρδιάς, των νεφρών και του εγκεφάλου αφαιρώντας υγρασία από δευτερεύοντες ιστούς όπως το δέρμα, χρησιμοποιώντας τη για πιο σημαντικές λειτουργίες. Έτσι λοιπόν, για ακόμα μια φορά το δέρμα είναι αυτό που θα αισθανθεί περισσότερο την έλλειψη νερού από οποιοδήποτε άλλο όργανο. Η ποσότητα νερού που θα έπρεπε να πίνουμε εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο, το σωματικό βάρος, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, καθώς και το κλίμα.

Η πρόσληψη 6-8 ποτηριών καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας και διατηρεί την ισορροπία στον οργανισμό μας προκειμένου να αποβάλλουμε τις τοξίνες που παράγονται από αυτόν. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αρκετό νερό υπάρχει σε όλα τα ροφήματα αλλά και σε τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αλκοόλ δεν ανήκει σε αυτή τη κατηγορία.

TIPS

  • Ένας έξυπνος τρόπος για να πίνετε αρκετό νερό είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα μικρό μπουκάλι με νερό.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό ακόμα και αν δεν διψάτε κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Το αίσθημα της δίψας δεν αποτελεί πάντα τον πιο σωστό δείκτη ενυδάτωσης αφού όταν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε σημαίνει ότι ήδη έχουμε αφυδατωθεί.
  • Αν δεν σας αρέσει το νερό μπορείτε να προσθέσετε κάποιες σταγόνες χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού.
  • Προσθέστε αρκετά παγάκια στα ροφήματα σας! Τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ακόμα πιο εύκολο!
  • Και επειδή εκτός από την εκ των έσω ενυδάτωση, σημαντική είναι και η φροντίδα του δέρματος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδατική κρέμα σε πρόσωπο και σώμα κάθε πρωί-βράδυ, καθώς και μια κατάλληλη μάσκα με βάση το νερό!

Παρόμοια άρθρα

Back to top button