Ναυπηγεία Ελευσίνας: Ρυθμίζεται η ναυπήγηση δύο Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων του ΠΝ

Σύμφωνα με το Νόμο 4712, ΦΕΚ Α΄146/29-7-2020, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου, ρυθμίζεται η ναυπήγηση δύο Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων του Πολεμικού Ναυτικού και για την ομαλή εξέλιξη της ναυπήγησης διατίθεται το ποσό των 3.375.000€.

Διαβάστε τα δελτία τύπου των κ.κ. Αθανάσιου Μπούρα και Γιώργου Κώτσηρα:

Δελτίο τύπου του Αντιπρόεδρου της Βουλής και Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Αθανάσιου Μπούρα:

Δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4712, ΦΕΚ Α΄146/29-7-2020, όπου στο άρθρο 80 (επισυνάπτεται) προβλέπεται η ρύθμιση για τη ναυπήγηση δύο ταχέων περιπολικών κατευθυνόμενων βλημάτων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού και διατίθεται το ποσό των 3.375.000€.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δυτικής Αττικής, κ. Αθανάσιος Μπούρας, ευχαρίστησε τόσο τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όσο και τον Υφυπουργό, κ. Νίκο Παπαθανάση, για την τροπολογία με την οποία θα μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, αλλά και για τις μεγάλες προσπάθειές τους, προκειμένου τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να μπουν στην κανονικότητά τους υπό τη νέα ιδιοκτησία, δίνοντας πνοή στην Ανάπτυξη της Δυτικής Αττικής και σταματώντας την πολύχρονη ομηρία των εργαζομένων.

Απαντώντας ο Υπουργός, κ. Γεωργιάδης, είπε: 

«Πάμε στα Ναυπηγεία τώρα. Να πω κι εδώ για τη συγκεκριμένη, για να ξέρουμε. Ολοκληρώσαμε τη μεταβίβαση στο Νεώριο Σύρου, που ναι μεν είχε ξεκινήσει επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ως γνωστόν είχε παντελώς κολλήσει. Άλλωστε, γι’ αυτό έχει δώσει σειρά συνεντεύξεων ο ιδιοκτήτης κ. Ξενοκώστας. Και καταφέραμε να κάνουμε τα εγκαίνια και της οριστικής μεταβίβασης του ναυπηγείου και της πληρωμής όλων των δεδουλευμένων των εργαζομένων το Νοέμβριο. 

Και σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι πριν από περίπου είκοσι πέντε λεπτά, μου ανακοίνωσαν ότι όλοι οι παλαιοί ιδιοκτήτες που είχαν συμφωνήσει -ήτοι εκπροσωπούνται στο 53,46% του μετοχικού κεφαλαίου της «Νεώριον Α.Ε» που είναι η ιδιοκτήτης εταιρεία των Ναυπηγείων Ελευσίνας- υπέγραψαν στον συμβολαιογράφο τη μεταβίβαση των μετοχών τους στην ενδιάμεση εταιρεία των συμφερόντων ΟΝΕΧ, για να γίνει μεταβίβαση στο νέο ιδιοκτήτη μετά από την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. 

Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο. Ψηφίσαμε την τρίμηνη παράταση, ακριβώς γιατί υπάρχει σχέδιο. Αλλιώς, δεν θα ψηφίζαμε. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία του «due diligence»,  που ζήτησε ο αμερικανικός διακυβερνητικός επενδυτικός οργανισμός DFC. Αυτό το «due diligence» δεν θα κρατήσει λιγότερο από εξήντα μέρες. Στόχος μας είναι να έχει τελειώσει μέχρι τέλος του χρόνου, οπότε και θα πάμε στο δικαστήριο να κάνουμε την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 β και δ, να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τα δεδουλευμένα τους και να περάσει το Ναυπηγείο Ελευσίνας στη διαχείριση της εταιρείας ΟΝΕΧ κατά το πρότυπο που έγινε στο Ναυπηγείο Σύρου, που βεβαίως, είναι πολύ, πολύ μικρότερο σε σχέση με της Ελευσίνας. Άρα, βρήκαμε επενδυτή να βοηθήσει τον ενδιαφερόμενο επενδυτή για τη διαχείριση του ναυπηγείου, να έχει τα χρήματα, για να γίνει από τη μεταβίβαση. 

Υπενθυμίζω ότι και εδώ σε πολιτικό επίπεδο και η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε αποφασίσει τα Ναυπηγεία Ελευσίνας να μεταφερθούν στην εταιρεία ΟΝΕΧ και μάλιστα με ένα συμφωνητικό που είχε υπογραφεί και από τον κύριο Τσίπρα, τον τότε Πρωθυπουργό, αλλά δεν είχε βρεθεί τότε η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου. Την εξασφαλίσαμε κατόπιν αιτήματος και του κυρίου Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο στον Πρόεδρο Τραμπ, στις δικές μας συνομιλίες με τον ομόλογό μου Γούιλμπουρ Ρος, στις δικές μας με τον κ. Παπαθανάση συνομιλίες στο DFC και είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι είμαστε πολύ κοντά ένα όνειρο και ένα πρόβλημα δεκαετιών να βρει τη λύση του και επιτέλους, η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία να πάρει ξανά μπρος και να παράσχει πολλές θέσεις εργασίας».

Ο κ. Μπούρας θα παρακολουθεί την πορεία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται, όπως κάνει για πολλά χρόνια, για το καλό της Δυτικής Αττικής και των εργαζομένων.


Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Δυτικής Αττικής, Γιώργου Κώτσηρα σχετικά με την εξέλιξη της λειτουργίας των ναυπηγείων Ελευσίνας και τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων, ​ύστερα από τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

Σύμφωνα με το Νόμο 4712, ΦΕΚ Α΄146/29-7-2020, ο οποίος δημοσιεύτηκε στις 29 Ιουλίου, ρυθμίζεται η ναυπήγηση δύο Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων του Πολεμικού Ναυτικού και για την ομαλή εξέλιξη της ναυπήγησης διατίθεται το ποσό των 3.375.000€.

Ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Γιώργος Κώτσηρας έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Παρακολουθώ με ιδιαίτερη προσοχή τη διαδικασία μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και βρίσκομαι σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, καθώς και με τους εργαζομένους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ώστε να βρεθεί επωφελής λύση για τη λειτουργία των ναυπηγείων και τη διασφάλιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι με τη συγκεκριμένη τροπολογία θα μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι και με αυτόν τον τρόπο, σταδιακά, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα ξαναμπούν σε τροχιά ανάπτυξης υπό τη νέα τους ιδιοκτησία, βοηθώντας έτσι και τη γενικότερη πρόοδο της Δυτικής Αττικής. Όπως τόνισε και ο Υπουργός στόχος μας είναι η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία να πάρει ξανά μπρος και να παράσχει πολλές θέσεις εργασίας.» 

Συγκεκριμένα η τροπολογία:

Άρθρο 80

Ρύθμιση για τη ναυπήγηση δύο Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) του Πολεμικού Ναυτικού

Στο στοιχείο Α’ του άρθρου 32 του ν. 4361/2016 (Α’ 10) προστίθεται παρ. 11 ως εξής:

«11. Επιπλέον ποσό μέχρι τρία εκατομμύρια τριακόσιες εβδομήντα πέντε χιλιάδες (3.375.000) ευρώ διατίθεται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Εθνικό Σκέλος) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την ομαλή εξέλιξη ναυπήγησης του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) υπ’ αριθμ. 6, που έχει ήδη παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό, και του Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) υπ’ αριθμ. 7. Ειδικότερα, η καθέλκυση του ΤΠΚ υπ’ αριθμ. 7, θα πρέπει να εκτελεστεί εντός ενός (1) μηνός από την έναρξη ισχύος της παρούσας. Τα ποσά που θα διατεθούν από τις ανωτέρω χρηματοδοτήσεις και αφορούν στη συμβασιοποίηση προμήθειας υλικών και ανάθεσης εργασιών-παροχής υπηρεσιών, που εκκρεμούν και αφορούν σε υλικά και υπηρεσίες για τη συνέχιση ναυπήγησης των ανωτέρω ΤΠΚ και στην πληρωμή της μισθοδοσίας, των λογαριασμών κοινής ωφελείας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ) και των υπηρεσιών μετακίνησης προσωπικού, θα καταλογιστούν στην εταιρεία «Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Ελευσίνας Α.Ε.» (ΝΒΕΕ Α.Ε.). Η καταβολή από το Πολεμικό Ναυτικό των μηνιαίων αμοιβών των εργαζομένων παρατείνεται εκ νέου για χρονικό διάστημα τριών μηνών από την 1η Ιουλίου 2020, όσο και το χρονικό διάστημα παράτασης του προγράμματος ναυπήγησης. Η ισχύς των υπογραφεισών/συναφθεισών ατομικών δηλώσεων αποδοχής ενασχόλησης μεταξύ του Πολεμικού Ναυτικού και των εργαζομένων της ΝΒΕΕ Α.Ε., παρατείνεται έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020. Το Ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται παντός νομίμου ή συμβατικού δικαιώματος του, είτε αυτό απορρέει από τη σύμβαση υπ’ αριθμ. 001Β/2000, είτε από την κυρωθείσα τριμερή συμφωνία, η οποία παρατείνεται έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2020. Επί των εγκριθεισών με το άρθρο 62 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), το άρθρο 23 του ν. 4618/2019 (Α’ 89), το άρθρο 216 του ν. 4635/2019 (Α’ 167) και το άρθρο 67 του ν. 4688/2020 (Α’ 101) πιστώσεων, χορηγείται παράταση ανάληψης νομικών δεσμεύσεων δαπανών έως και τον Σεπτέμβριο 2020.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button