Μοντέλο συμμετοχικής διοίκησης προωθεί η Ένωση Πολιτών

Οι πολίτες του Δήμου μας επέλεξαν τον Γρηγόρη Σταμούλη και το πρόγραμμα του συνδυασμού μας «ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ» (το οποίο δημιουργήθηκε με βάση τις νέες κοινωνικές ανάγκες, που διαμορφώνει η κρίση) για τη Διοίκηση του Δήμου.

Η προσπάθειά μας αυτή δεν θα μπορούσε να είχε πετύχει αν δεν είχαμε τη συμπαράσταση και συμμετοχή των πολιτών και τ’ αυτιά μας πάντα ανοιχτά στη κοινωνία και στη διαφορετική άποψη.

Ο όρος «Ενεργός Πολίτης», είναι καθιερωμένος διεθνώς και φυσικά στη χώρα μας. ( Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι “πολίτες” ονόμαζαν, αυτούς που συμμετείχαν στα κοινά, δηλαδή τους ενεργούς, τους υπόλοιπους ονόμαζαν “ιδιώτες”, που ήταν συνώνυμο του βλάκα.) Ο ενεργός πολίτης είναι ο υπεύθυνος πολίτης που

  • είναι ενημερωμένος και εκφράζει την άποψή του
  • συμμετέχει ενεργά στην κοινωνία
  • αναζητά πληροφορίες, φιλτράρει την είδηση
  • συμμετέχει στο χώρο της δημόσιας συζήτησης με παραδοσιακούς ή σύγχρονους τρόπους
  • διαμορφώνει κριτική σκέψη και παίρνει θέση
  • ενεργεί παρατηρεί τι συμβαίνει και παρεμβαίνει, όταν διαπιστώνει παρανομίες δημόσιων ή ιδιωτικών φορέων.

Στο Δήμο μας θέλουμε ενεργούς πολίτες και όχι παθητικούς δέκτες. Πιστεύουμε στη συλλογικότητα, στη συμμετοχή, στην συνεργασία και απορρίπτουμε τον αυταρχισμό.

Εμείς ουδέποτε ισχυριστήκαμε, ότι διαθέτουμε το «αλάθητο του Πάπα».

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη, να υπάρξει ένα διαφορετικό πολιτικό γίγνεσθαι στον Δήμο με την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών.

Η άποψη του συνδυασμού μας για το Δήμο είναι, ότι πρόκειται για μια ζωντανή μηχανή, που για να λειτουργήσει αποτελεσματικά, σε καθημερινή βάση, πρέπει να συμβάλλουν όλοι οι πολίτες.

Για να πετύχουμε όσο το δυνατό καλύτερη και αποδοτικότερη διαβούλευση με τους συμπολίτες μας, απευθύνουμε το ερωτηματολόγιο σε όλους τους δημότες, τους κατοίκους, τους φορείς και τους επιχειρηματίες με στόχο την διαρκή συλλογή των απόψεων όλων και όχι να τους ακούσουμε μία φορά και μετά να τους ξεχάσουμε..

Θέλουμε ιδέες από μια ομάδα «σοφών» ή ενεργούς πολίτες με φαντασία και αγάπη για τον τόπο τους, που συμμετέχουν και παρεμβαίνουν καθημερινά;

Η ενεργή συμμετοχή όλων είναι το κλειδί για την αλλαγή.

Το παλιό μοντέλο του Δήμαρχου – Αυτοκράτορα έχει ξεπερασθεί πια και πρέπει να μπούμε σε μία καινούργια διαδικασία σκέψης, και αυτό το μοντέλο αυτοδιοίκησης είναι η Συμμετοχική Διοίκηση.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button