Μήνυμα Γρηγόρη Σταμούλη για την 25η Μαρτίου

Ακολουθεί το μήνυμα του δημάρχου Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου το οποίο απεστάλη μέσω δελτίου τύπου.

«Μια τέτοια μέρα πριν από 202 χρόνια, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας, δίνοντας έτσι το σύνθημα για τον γενικευμένο ξεσηκωμό του σκλαβωμένου λαού μας. Καθόλου τυχαία, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου συμβολίζει και τον ευαγγελισμό του έθνους. Διπλή γιορτή σήμερα! Μαζί με την εθνική μας επέτειο τιμούμε και τη λαμπρή γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που ταυτίστηκε με την επανάσταση.

Ο “Ύμνος εις την Ελευθερίαν”, τμήμα του οποίου είναι ο Εθνικός μας Ύμνος, γράφτηκε στη Ζάκυνθο, αλλά δοξάστηκε στην Αλαμάνα, στα Δερβενάκια, στο Μεσολόγγι, στα Ψαρά και σε τόσα άλλα μέρη, όπου ο σκλαβωμένος λαός έδωσε τη ζωή του για την Ελευθερία. Γράφτηκε από το Διονύσιο Σολωμό, αλλά δοξάστηκε από τον Ανδρούτσο, τον Καραϊσκάκη, τον Κολοκοτρώνη, τη Μπουμπουλίνα και τους 800.000 νεκρούς της Επανάστασης.

Αυτή η μέρα δεν είναι απλώς μια γιορτή με μουσικές και παρελάσεις. Είναι ένα σημείο-σταθμός της ιστορικής μας κληρονομιάς, ένα πολύτιμο εφόδιο στον καιρό της παγκοσμιοποίησης. Είναι ένα σύμβολο του αέναου αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία ως υπέρτατο αγαθό. Είναι η ευκαιρία να θυμηθούμε, αλλά και να διδάξουμε στα παιδιά μας, τους στίχους του Ρήγα Φεραίου: “Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”».

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button