Μήνυμα Γρ. Σταμούλη με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης των Μεγάρων

Ενόψει των εκδηλώσεων του επίσημου εορτασμού της επετείου της Απελευθέρωσης των Μεγάρων από τα στρατεύματα της Ιταλο – Γερμανικής κατοχής (9 Οκτωβρίου 1944), που εφέτος θα λάβουν χώρα την Τετάρτη 9η Οκτωβρίου 2019 ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γρηγόρης Σταμούλης σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές όλων των Σχολείων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, αναφέρει τα εξής:

«Σεβαστοί Δάσκαλοι/λες, Καθηγητές/τριες
Αγαπητοί, Μαθητές και μαθήτριες,

Η 9η Οκτωβρίου 1944, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην μακραίωνη ιστορία των Μεγάρων, αφού την ημέρα αυτή έγινε η Απελευθέρωση της πόλεως των Μεγάρων από τις ΙταλοΓερμανικές δυνάμεις κατοχής.

Αυτή η επέτειος σήμερα, 75 ολόκληρα χρόνια μετά, φέρνει στο νου μας ημέρες μεγαλείου, δόξας, ηρωϊσμού, θάρρους, γενναιότητας και αυτοθυσίας των Μεγαρέων, όπως και όλων των Ελλήνων για την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Αποτελεί επίσης η 9η Οκτωβρίου 1944, ένα ακόμη ανεξίτηλο κληροδότημα των προηγούμενων γενεών προς εμάς τους νεώτερους, το οποίο θυμίζει την διαχρονική ευθύνη όλων μας, για τη διαφύλαξη της υπέρτατης αξίας, που είναι η Ελευθερία της πατρίδας, διότι όπως είχε πεί από τον 6ο π.χ. αιώνα ο Μεγαρεύς ελεγειακός ποιητής Θέογνις «Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», δηλαδή «Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγαπημένο από την πατρίδα».

Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα, ο Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον τότε Δήμαρχο, αείμνηστο Θεόδωρο Τσεκέ, φαρμακοποιό, και του ανακοίνωσε, ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα.

Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στην Φυλακή των Γερμανών, που ήταν στο υπόγειο του κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραΐτη, (πρώην Τράπεζα Πειραιώς), όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενο.

Στη συνέχεια ο Γερμανός Αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται σε προθήκη, στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Δημαρχείου.

Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα, ενώ στην συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέγαρα Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί Στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Αεροδρόμιο της Πάχης.

Ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας με σεβασμό στα γεγονότα και στα πρόσωπα, που συνδέονται με αυτήν και ασφαλώς πρέπει να θυμόμαστε και να μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες πετυχαίνουμε θαύματα όταν είμαστε ενωμένοι. Σήμερα στη δύσκολη εποχή που βιώνουμε και στην οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, που ταλαιπωρεί τους πάντες, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, έχοντας υψηλό φρόνημα, αισθήματα αγάπης προς την πατρίδα, σεβασμό και εκτίμηση σε όλους τους αγωνιστές της ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Αγαπητοί, Μαθητές και μαθήτριες,
Η Διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων καθιέρωσε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (192/2016) την 9η Οκτωβρίου 1944 ως επίσημη επέτειο της απελευθέρωσης των Μεγάρων, από τα στρατεύματα της Ιταλο – Γερμανικής κατοχής, η οποία θα γιορτάζεται κάθε χρόνο και έτσι την Τετάρτη 9η Οκτωβρίου 2019, σας προσκαλώ όλους, να συμμετάσχετε:

α) στην δοξολογία, που θα τελεσθεί στον καθεδρικό Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Μεγάρων, ώρα 09:45

β) στην Επιμνημόσυνη Δέηση και στην κατάθεση Στεφάνων, που θα ακολουθήσει στην Πλατεία Ηρώων και

γ) το βράδυ της ίδιας ημέρας, ώρα 18:30 στην Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης αυτής της επετείου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, με ομιλία του κ. Κώστα Σωτηρίου, πρώην Δημάρχου Μεγαρέων και θέμα: «Η απελευθέρωση των Μεγάρων» με τη συμμετοχή της Παιδικής Χορωδίας του Δήμου Μεγαρέων και των μελών του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button