Μέτρα στήριξης για τους ρητινοκαλλιεργητές μετά τις πυρκαγιές

Δήμος Μεγαρέων: «Οι ενέργειες του Δημάρχου Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη και οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση φέρνουν αποτελέσματα»

Ισχύουν κανονικά και για τον Δήμο Μεγαρέων, όλα τα ευεργετικά μέτρα της Κυβέρνησης, για την στήριξη των πυροπλήκτων, όπως στην Εύβοια και στην Αττική, όπως ανακοινώνει δελτίο τύπου από το γραφείο επικοινωνίας του Δήμου το οποίο στη συνέχεια αναφέρει και τα ακόλουθα:

Μετά τις φωτιές των Γερανείων στις 20 Μαΐου 21, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης κινήθηκε αστραπιαία προς την Κυβέρνηση και κάθε συναρμόδια Υπηρεσία υποβάλλοντας αιτήματα και προτάσεις προκειμένου να βοηθηθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι και πληγέντες αγρότες, αμπελουργοί και οι Ρητινοκαλλιεργητές αφ’ ενός και αφ’ ετέρου να γίνουν γρήγορα οι μελέτες και να γίνουν χωρίς καθυστερήσεις τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα στο δάσος και τις καμένες περιοχές του Δήμου Μεγαρέων, γιατί ο χειμώνας πλησιάζει και οι κίνδυνοι πλημυρών ορατοί και μεγάλοι.
Οι παραστάσεις στα συναρμόδια Υπουργεία του κ. Σταμούλη και οι συνεχείς πιέσεις, όπως φαίνεται αρχίζουν να φέρνουν αποτελέσματα.

Ισχύουν λοιπόν κανονικά και για το Δήμο Μεγαρέων, ΟΛΑ τα ευεργετικά μέτρα της Κυβέρνησης, για τους πυροπλήκτους, όπως και στις περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας.

Η Κυβέρνηση, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό σε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων και των αρμόδιων Οργανισμών, διαμόρφωσε ένα διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών το οποίο, αφενός, συνδέει τη στήριξη με την παραγωγή και την ανάπτυξη και αφετέρου, έχει ένα μακρύ ορίζοντα, που αγγίζει τη δεκαπενταετία, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες για να παραμείνουν οι ρητινοκαλλιεργητές στον τόπο τους και να εξελιχθούν σε αυτόν.

Το διευρυμένο πλέγμα στήριξης αφορά τους ρητινοκαλλιεργητές μέλη των συνεταιρισμών των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, Ιστιαίας – Αιδηψού, Μεγαρέων και Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων.
Ειδικότερα, το διευρυμένο πλέγμα στήριξης με ορίζοντα, που φθάνει την δεκαπενταετία και αφορά όλων τους ρητινοκαλλιεργητές των πυρόπληκτων περιοχών περιλαμβάνει:

1. Την κατά προτεραιότητα συμμετοχή τους σε όλα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για τα επόμενα δύο – τρία χρόνια.

Οι ρητινοκαλλιεργητές – όπως και οι ΔΑΣΕ και οι ντόπιοι υλοτόμοι – πρόκειται να αξιοποιηθούν κατά προτεραιότητα – και όπου γίνεται με διαδικασίες απευθείας ανάθεσης- στα έργα καθαρισμού, στα αντιδιαβρωτικά και στα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς και σε άλλα συνοδά έργα και έργα συντήρησης αυτών για την επόμενη διετία – τριετία.
Είναι κάτι που έχει αρχίσει και πραγματοποιείται στο πλαίσιο τόσο των καθαρισμών των πέριξ των δρόμων περιοχών, όσο και των αντιδιαβρωτικών έργων, με τις σχετικές μελέτες να αφορούν έργα, που δρομολογούνται και είναι κοντά στα 20 εκατ. ευρώ.

2. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση εντός του 2021.

Στο πλαίσιο της οικονομικής στήριξης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παράλληλα με την οικονομική ενίσχυση για το έτος 2020 ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, διατίθεται επιπλέον οικονομική ενίσχυση για το 2021 ύψους 3,7 εκατ. ευρώ για τους ρητινοκαλλιεργητές των περιοχών της Β. Εύβοιας και των Γερανείων, που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

3. Το πρόγραμμα απασχόλησης αυτών στην ανάπτυξη του δάσους με ορίζοντα επταετίας – που μπορεί να ξεκινήσει και μετά τα πρώτα χρόνια εργασίας τους στα αντιπλημμυρικά έργα – με καθαρό μισθό 800 ευρώ το μήνα.

Με στόχο τη στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών των περιοχών, που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια δασών, που ήταν και το πεδίο της ρητινοκαλλιέργειας, διαμορφώνεται ένα ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης από τον ΟΑΕΔ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επιχορηγήσει την απασχόληση των ρητινοκαλλιεργητών μελών των συνεταιρισμών των παραπάνω δήμων σε θέσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αντικείμενο την εργασία των ρητινοκαλλιεργητών στη βιώσιμη ανάπτυξη του δάσους των πυρόπληκτων περιοχών, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των αρμοδίων δασαρχείων.

4. Την ειδική δράση του προγράμματος Leader, για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα με χρονικό ορίζοντα πενταετίας.

Πρόκειται για δράση, που θα προωθηθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του επταετούς προγράμματος απασχόλησης των ρητινοκαλλιεργητών.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της εν λόγω δράσης θα είναι, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα διαφοροποίησης της επαγγελματικής απασχόλησης, ο τριετής χρονικός ορίζοντας υλοποίησης της επένδυσης, με περιθώριο παράτασης άλλα δύο έτη – φτάνοντας τον χρονικό ορίζοντα μιας πενταετίας, το υψηλό (το μέγιστο δυνατό) ποσοστό επιδότησης της επένδυσης και η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων του κεφαλαίου της ίδιας συμμετοχής της επένδυσης.

Εκ του Γραφείου Επικοινωνίας
& Δημοσίων Σχέσεων Δήμου Μεγαρέων

Παρόμοια άρθρα

Back to top button