Μετονομασία του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας σε Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών

Μετά από αλλεπάλληλες προσπάθειές μας για συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο και αντίστοιχες αναβολές, σε σύνολο δέκα συνεδριάσεις, λόγω απουσίας των παρατάξεων της μειοψηφίας, την παρουσία της οποίας επιδιώκαμε ώστε να επιτύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή εκπροσώπηση και συναίνεση γεγονός που θα ισχυροποιούσε τη θέση του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο με την 183/2015 απόφασή του, στις 10 Νοεμβρίου 2015, με ψήφους 18 υπέρ και 1 κατά, αποφάσισε την υποβολή αιτήματος για μετονομασία του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας σε Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας-Ερυθρών.

Η απόφαση αυτή εστάλη στο Συμβούλιο Τοπωνυμίων, που λειτουργεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 22 Νοεμβρίου 2016 και συζήτησε χωρίς να εγκρίνει αρχικά το αίτημα του Δήμου.

Επανήλθαμε με νεότερα στοιχεία, που τεκμηρίωναν την σκοπιμότητα και το δίκαιο του αιτήματός μας  και τελικά, σήμερα 30 Μαΐου 2017, το Συμβούλιο Τοπωνυμίων ενέκρινε ομόφωνα την μετονομασία του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας σε Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας – Ερυθρών.

Η Δήμαρχος Γιάννα Κριεκούκη, μετά την επιστροφή της από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τοπωνυμίων, στην οποία παραστάθηκε και υπερασπίστηκε για άλλη μία φορά το αίτημα του Δήμου, δήλωσε:

«Το αίτημα του συνόλου των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Ερυθρών δικαιώνεται. Με την έγκριση αυτή αναδεικνύεται η ιστορικότητα των Ερυθρών και η ισότιμη συνεισφορά τους στο δημογραφικό και οικονομικό γίγνεσθαι του Δήμου μας, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τις καλύτερες δυνατές σχέσεις τόσο μεταξύ των πολιτών όσο και μεταξύ Δήμου και πολιτών.

Από την πρώτη στιγμή πιστεύαμε ότι η παρούσα ονομασία του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας δεν είναι επαρκής και ολοκληρωμένη ως προς την ακριβή οριοθέτηση της εδαφικής επικράτειας του Δήμου, καθώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα, αυτό των Ερυθρών, υπό τις παρούσες συνθήκες υπολείπονταν. Με την προσθήκη των Ερυθρών στην επωνυμία του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας περιγράφονται πληρέστερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια τα γεωγραφικά όρια του Δήμου μας.

Θέλω δημόσια να ευχαριστήσω όλα τα μέλη της Επιτροπής και ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και Πρόεδρο της Επιτροπής Τοπωνυμίων κο Κώστα Πουλάκη, για την υποστήριξή του σε όλα τα στάδια της επεξεργασίας του θέματος και βεβαίως για την τελική έγκριση.

Με το θετικό αυτό αποτέλεσμα αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ότι το να λαμβάνονται αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν αρκεί. Χρειάζεται αγώνας για την υλοποίησή τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτός ο αγώνας δόθηκε  επίμονα εδώ και δύο χρόνια και καταφέραμε παρά τις δυσκολίες να πείσουμε για το δίκαιο του αιτήματός μας. Είναι μία ιστορική νίκη για τον τόπο μας και μία δικαίωση όλων όσων πιστέψαμε και αγωνιστήκαμε για την επιτυχία»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button