Με «περίπου εμπιστοσύνη» δουλειά δε γίνεται

Η ελληνική αστυνομία είναι έτοιμη να εφαρμόσει τα μέτρα που θα ανακοινωθούν σήμερα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Der Freitag» σε άρθρο της για την Ελλάδα και το προβληματικό ελληνικό σύστημα υγείας γράφει στον τίτλο: «Παντού αστυνομικοί, πουθενά γιατροί».

Στο ίδιο άρθρο αναφέρει «πως οι κλίνες στις εντατικές διπλασιάστηκαν από σχεδόν 600 σε 1.200. Από αυτές οι 579 προορίζονται για ασθενείς με κορωνοϊό. Σύμφωνα ωστόσο με τα διεθνή στάνταρ η Ελλάδα θα έπρεπε να διαθέτει σήμερα, ανεξάρτητα από την πανδημία, 3.500 κλίνες εντατικής θεραπείας. Ας σημειωθεί ότι δε δημιουργήθηκαν νέες κλίνες στις εντατικές, αλλά απλώς μετατράπηκαν υπάρχουσες συμβατικές κλίνες, οι οποίες λείπουν τώρα από αλλού».

Και συνεχίζει λέγοντας «αντί να ενισχυθεί το σύστημα υγείας, προσλαμβάνονται αστυνομικοί και αυξάνονται οι δαπάνες για εξοπλισμούς. Παράλληλα δημιουργείται νέα μονάδα 1.000 αστυνομικών για την ασφάλεια των πανεπιστημίων. Ας σημειωθεί ότι και πριν την ανακοίνωση ενίσχυσης της αστυνομίας, η Ελλάδα καταλάμβανε τη δεύτερη θέση στην ΕΕ στην αναλογία αστυνομικών ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ταυτόχρονα διέθετε τους λιγότερους νοσηλευτές».

Ο πρωθυπουργός της χώρας Κ. Μητσοτάκης στη διαδικτυακή διάσκεψη γερμανικών μέσων μαζικής ενημέρωσης «Europe 2021», μεταξύ πολλών άλλων, τάχθηκε υπέρ ενός ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού, με το οποίο να διευκολύνονται τα ταξίδια(!!!). Και πρότεινε μην είναι υποχρεωτικό το τεστ κορωνοϊού για τους κατόχους του πιστοποιητικού(!!!).

Ο ΕΟΔΥ με σαφήνεια, ρητώς και κατηγορηματικώς αναφέρει:

– πως δε γνωρίζουμε ακόμα αν όσοι εμβολιαστούν μπορεί να μολυνθούν από τον ιό και να είναι ασυμπτωματικοί και άρα μπορεί ακόμα να μεταδίδουν υπό αυτές τις συνθήκες τον ιό.

– ακόμα και αν εμβολιαστεί κάποιος πρέπει το δίχως άλλο να εφαρμόζει όλα τα υπόλοιπα μέτρα δημόσιας υγείας κατά του νέου ιού.

– τα νέα εμβόλια προστατεύουν περισσότερο από τη νόσηση από COVID-19, χωρίς όμως να μειώνουν σημαντικά το κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

– μένει να δούμε αν τα νέα εμβόλια που αναμένεται να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες κλινικές δοκιμές θα είναι αποτελεσματικά στην μείωση της μετάδοσης του ιού.

Νέες συνθήκες διαμορφώνονται και η πανδημία επελαύνει εκ νέου με τις μεταλλάξεις του ιού, καθιστώντας λήψεις σκληρότερων μέτρων αναγκαίες και καθοριστικές για τη διασφάλιση πρωτίστως της υγείας των πολιτών και έπειτα τη διάσωση της οικονομίας και των κλάδων της, που πλήττονται και βάλλονται σφόδρα.

Πρωτόγνωρα πράγματα για όλους που απαιτούν τάχιστους και βέλτιστους χειρισμούς. Και αξίζουν μπράβο και συγχαρητήρια σε όλους όσοι κρατούν το τιμόνι ετούτες τις στιγμές.

Απλώς αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους καπεταναίους υπάρχουν και οι ναύτες. Οι πολίτες που βάλλονται και πλήττονται εξίσου και καλούνται να συμμετέχουν με ατομική ευθύνη στην τήρηση των μέτρων και να προτάξουν το κοινό καλό έναντι του ατομικού.

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ένας ψίθυρος στον αέρα πως η υπομονή τελειώνει. Κι ο ψίθυρος δεν αργεί να γίνει φωνή κι η φωνή κραυγή και η κραυγή αγανακτισμένος όχλος. Αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί να γίνει. Δεν πρέπει να συμβεί.

Με πολιτικές τύπου «αστυνομία παντού» και ό,τι κερδίζεται με κόπο και lockdown να χάνεται ενδεχομένως στο βιομηχανικό πάρκο του τουρισμού με «κοροϊδία στα μούτρα» τύπου πιστοποιητικά εμβολιασμού κι «ανοιχτές πόρτες για το δολάριο», το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών. Κι αυτό δεν πρέπει να συμβεί. Ας μην αφήσουμε να πάμε από το «περίπου εμπιστοσύνη» στο «καθόλου». Όχι τώρα, όχι ποτέ.

Η υπομονή εκεί έξω τελειώνει.

Α. Μπακαούκας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button