Μαρινάκης: Η ανακύκλωση είναι Ιδέα και Όχι Εμπορία

Το περίπτερο της ανακύκλωσης τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία της διοίκησης του Δήμου στο πάρκο Ολυμπιονικών, στην περιοχή Ερκίς.

Όλοι επαινέσαμε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί πιστέψαμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης από τους δημότες και ιδίως από τα μικρά παιδιά.

Πράγματι τον πρώτο καιρό χαιρόμασταν να βλέπουμε ειδικά τα παιδιά , αλλά και τους ενήλικες να περιμένουν πολλές φορές ευλαβικά να πράξουν αυθόρμητα το περιβαλλοντικό τους καθήκον.
Όμως με την πάροδο του χρόνου η ροή των δημοτών άρχισε να μειώνεται.

Αναζητώντας τα αίτια στα οποία μπορεί να οφείλεται αυτό, διακρίναμε την καθημερινή, πολύωρη απασχόληση – κατάληψη του μηχανήματος από κάποια άτομα τα οποία φέρνουν συνεχώς τεράστιους σάκους με πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, ακόμα και τις μεταμεσονύκτιες ώρες.

Τα άτομα αυτά συγχρόνως διαχειρίζονται το μηχάνημα με κλειδιά που διαθέτουν και επομένως εργάζονται για λογαριασμό της ιδιωτικής εταιρείας που τοποθέτησε το μηχάνημα ανακύκλωσης.
Βεβαίως αυτό όχι μόνο δεν είναι κακό, αλλά αντιθέτως επιβάλλεται να εργάζονται σ΄αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Όμως αυτό που έχουν υποχρέωση να διασφαλίσουν στο συγκεκριμένο χώρο, είναι η καθαριότητα.

Δυστυχώς ο χώρος γύρω από το μηχάνημα έχει μετατραπεί σε εστία μολύνσεως, αφού τα στραγγίσματα από τα μπουκάλια με οινοπνευματώδη ποτά αδειάζονται στο έδαφος, μπροστά ακριβώς από το μηχάνημα, με αποτέλεσμα αφενός τη συγκέντρωση ζωυφίων, κυρίως κουνουπιών, αφετέρου την πολύ δυσάρεστη οσμή από αλκοόλ που εκπέμπεται.

Το περίπτερο αυτό τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο χώρο στο κέντρο της πόλης των Μεγάρων, για να ωθήσει τους δημότες και ιδιαιτέρως τα παιδιά στην αφομοίωση της έννοιας της ανακύκλωσης.
Οι τεράστιοι σάκοι με πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια που βρίσκουν μπροστά τους κάθε φορά που έρχονται να ανακυκλώσουν, καθώς και η έντονη δυσοσμία του αλκοόλ, σιγά – σιγά τους απωθούν από την ιδέα της ανακύκλωσης, όταν μάλιστα αντιλαμβάνονται ότι κάθε φορά που έρχονται δεν βρίσκονται μπροστά σε ένα μηχάνημα ανακύκλωσης, αλλά σε ένα εμπορικό κατάστημα.

Η διοίκηση του Δήμου, υπό την αιγίδα της οποίας εξελίσσεται αυτή η δράση, έχει υποχρέωση να παρέμβει άμεσα για τη διασφάλιση της καθαριότητας του χώρου, από τη στιγμή που το δελτίο παραλαβής των ανακυκλώσιμων μπουκαλιών από τα καταστήματα της πόλης φέρει στο άνω δεξιό μέρος το οικόσημο του.
Η ανακύκλωση είναι ιδέα, όχι εμπορία.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button