«Λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ για καθαρές πόλεις με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα»

Ακολουθεί άρθρο επιστολή του ιατρού και υποψήφιου δημάρχου Μεγαρέων, Σωτήρη Πιλίλη, επικεφαλής του νέου δημοτικού συνδυασμού «ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ».

Η υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης, αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υπηρεσίες των Δήμων. Δυστυχώς όμως στον Δήμο μας, η υπηρεσία καθαριότητας και ανακύκλωσης βρίσκεται σε εμβρυακή κατάσταση παρά τα μεγάλα λόγια που αναφέρονται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΤΣΔΑ) που ο Δήμος Μεγαρέων έχει εκπονήσει από το 2021.

Η συνολική έκταση του Δήμου μας είναι τεράστια, με πολλούς οικισμούς και με μεγάλη διασπορά των κατοικιών. Κατά τη θερινή περίοδο, στους μόνιμους κατοίκους της περιοχής προστίθενται και οι επισκέπτες στην Νέα Πέραμο, στην Κινέτα και στο Αλεποχώρι, που επίσης παράγουν απορρίμματα. Έτσι το πρόβλημα της συλλογής και της αποκομιδής των απορριμμάτων γίνεται ακόμη δυσκολότερο.

Οι τρόποι συλλογής και αποκομιδής των απορριμμάτων και γενικά η καθαριότητα και η ανακύκλωση στις περιοχές μας, θα σχεδιαστούν από την αρχή, από μηδενική βάση, ώστε με σύγχρονους τρόπους και με φιλοσοφία μας το ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να έχουμε και να διατηρούμε καθαρές τις περιοχές μας. Πρέπει με τον τρόπο μας, να πείσουμε τους δημότες ότι η ανακύκλωση και η περιβαλλοντική συνείδηση μας δίνουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 της χώρας μας, θέτει ως στόχο τη μείωση της υγειονομικής ταφής των Αστικών Στερεών Αποβλήτων για το έτος 2030, σε ποσοστό μικρότερο του 10%. Σήμερα, το 80% των συμμείκτων απορριμμάτων οδηγούνται για υγειονομική ταφή σε χώρους ΧΥΤΑ.

Η συνολική διαχείριση και η ανακύκλωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, αποτελει ένα σύνθετο και δύσκολο στη λύση του πρόβλημα που χρήζει ειδικής μελέτης.

Έχοντας λοιπόν υπόψη μας το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 και τις τοπικές συνθήκες στο Δήμο Μεγαρέων, οι προτάσεις μας για την καθαριότητα, την διαχείριση αποβλήτων και την ανακύκλωση είναι:

– Εκπόνηση μελέτης για την ορθολογική αποκομιδή και τη διαχείριση απορριμμάτων (βέλτιστες διαδρομές των απορριμματοφόρων, αισθητήρες πλήρωσης κάδων απορριμμάτων κ.λ.π.).
– Η Κινέτα και το Αλεποχώρι να έχουν δικά τους μόνιμα απορριμματοφόρα ώστε ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όλα τα οικιακά απορρίμματα και τα πράσινα απόβλητα, να μαζεύονται χωρίς καθυστερήσεις.
– Κατασκευή και λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) με παράλληλη λειτουργία μονάδων συμπίεσης, για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που θα μεταφέρονται στη Φυλή προς διάθεση. Έτσι μειώνεται κατά πολύ το κόστος μεταφοράς και διαχείρισης των απορριμμάτων.
– Επέκταση του δικτύου των βυθιζομένων κάδων σε Μέγαρα, Νέα Πέραμο και Κινέτα.
– Επιλογή των θέσεων των κάδων σύμμεικτων απορριμμάτων ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τους πολίτες.
– Λειτουργία του οχήματος καθαρισμού καδων και προγραμματισμένος καθαρισμός των κάδων, ώστε να αποφεύγονται οι δυσοσμίες, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
– Αγορά μικρού οχήματος για την συλλογή απορριμμάτων στην παλαιά πόλη των Μεγάρων (λόφοι Αλκάθους και Καρία).

– Καθαρισμός των ρεμάτων και του κάμπου από τα σκουπίδια, που σήμερα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους.
– Λήψη μέτρων για τη συλλογή και ανακύκλωση των συσκευασιών από φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λ.π. με την τοποθέτησή τους σε ειδικούς κάδους, με σκοπό την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα και γενικότερα του περιβάλλοντος.
– Μείωση του όγκου των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή του οργανικού κλάσματος των οικιακών αποβλήτων, σε ειδικούς καφέ κάδους και ειδικά αποριμματοφόρα. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσουμε κατά πολύ το κόστος διάθεσης των απορριμματων του Δήμου στον ΕΔΣΝΑ. Έτσι ευθυγράμμιζόμαστε και με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020 που προβλέπει ότι το 2030 μόνο το 10% των οικιακών απορριμμάτων πρέπει να οδηγείται προς υγειονομική ταφή σε ΧΥΤΥ. Το οργανικό κλασμα μπορεί να διατίθεται είτε στο εργοστάσιο ανακύκλωσης της Δημοτικής Επιχείρισης Μεγάρων (ΔΕΜ) είτε σε ιδιωτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής μας.
– Δημιουργία πρασινων σημείων, ώστε σε αυτά να συλλέγονται τα πράσινα απόβλητα, τα κλαδέματα και άλλα πράσινα υπολείμματα από κήπους. Τα πράσινα απόβλητα μετά από τεμαχισμό τους με κλαδοτεμαχιστή, μπορεί να διατίθενται στις υπάρχουσες μονάδες της περιοχής μας για παραγωγή βιοαερίου και στη συνέχεια ηλεκτρικής ενέργειας.

– Δημιουργία χώρου εναπόθεσης αδρανών υλικών.
– Λειτουργία προγραμμάτων ανακύκλωσης του Δημου μας με συμμετοχή των πολιτών. Πρέπει όλοι μας να αποκτήσουμε περιβαλλοντική συνείδηση, να κάνουμε την διαλογή των οικιακών απορριμμάτων στο σπίτι μας και να συμβάλουμε στη μείωση του όγκου τους καθώς και στη σωστή διαχείρισή τους, γιατί μόνον έτσι προστατέυουμε τον πλανήτη μας και έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής.
– Δημιουργία πάρκων περιβαλλοντικής συνείδησης στο άλσος Θεόγνιδος (πευκάκια) και στην παραλία της Νέας Περάμου.
– Συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης των δημοτών για την αξία της ανακύκλωσης και τις πράσινες μορφές ενέργειας.
– Συνεχής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σχετικά με την επιτακτική ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και του πλανήτη μας.

Για καθαρές, έξυπνες και σύγχρονες πόλεις με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λέμε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ.
Σωτήρης Πιλίλης
Ιατρός
Υποψήφιος Δήμαρχος Μεγάρων-Νέας Περάμου-Κινέτας

Παρόμοια άρθρα

Back to top button