Ανακοίνωση της ΛΑΕ για πολυνομοσχέδιο

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ κατέθεσε στη βουλή για ψήφιση με συνοπτικές διαδικασίες το πολυνομοσχέδιο 400 άρθρων και 1.600 σελίδων με τα αντιλαϊκά μέτρα – προαπαιτούμενα, που έχει συμφωνήσει με το κουαρτέτο των δανειστών εν όψει του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης.

Το πρώτο που εισάγει είναι ότι όλοι οι πλειστηριασμοί μετά τις 21-2-2018 θα διεξάγονται ηλεκτρονικά, προκειμένου να αποφύγει τις νικηφόρες μέχρι τώρα αντιστάσεις και παρεμβάσεις του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Θα οδηγούνται δηλαδή στο «σφυρί» με ένα κλικ στο πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή η λαϊκή κατοικία και περιουσία – ακόμη και η πρώτη κατοικία – όχι μόνο για όσους οφείλουν στις τράπεζες, αλλά για πρώτη φορά και για όσους οφείλουν στο Δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία περισσότερα από 500 ευρώ. Κατοικίες, οικόπεδα, γραφεία, καταστήματα, αγροτεμάχια θα εκποιούνται πλέον με διαδικασίες εξπρές και μάλιστα στην εμπορική αξία τους, δηλαδή σε εξευτελιστικές τιμές.

Αυτό το τίμημα μπορεί να μην είναι αρκετό για να καλύψει τα χρέη των οφειλετών με αποτέλεσμα αυτοί όχι μόνο να χάσουν τα ακίνητά τους, αλλά και να συνεχίσουν να οφείλουν στην Εφορία ή στα ασφαλιστικά ταμεία με κίνδυνο να κατασχεθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία τους.

Επίσης καταργείται για τους συμβολαιογράφους μία περιοχής η αρχή της εντοπιότητας, αφού, με τη μορφή του εκβιασμού που τους ασκείται, η αρμοδιότητά τους για πλειστηριασμό μπορεί να μεταφέρεται από τους επισπεύδοντες σε συμβολαιογράφους που ανήκουν στο σύλλογο της Πρωτεύουσας (προκλητικό δώρο στην επίορκη ηγετική ομάδα του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς).
Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 32 %, τη μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, έρχεται και η επίθεση στο κατακτημένο με σκληρούς αγώνες και αίμα δικαίωμα της απεργίας, με την αυστηροποίηση των νόμιμων προϋποθέσεων για την προκήρυξή της από τα πρωτοβάθμια σωματεία.  Τώρα, για να εξαγγείλουν απεργιακή κινητοποίηση, θα πρέπει να έχουν απαρτία του 50% συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων μελών τους, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσε να την εξαγγείλει είτε η Γενική Συνέλευση με μικρότερο ποσοστό για απαρτία είτε το Διοικητικό Συμβούλιό τους.

Αυτό ήταν ένα μέρος απ’ αυτά που προέβλεπε και το αλήστου μνήμης άρθρο 4 στις αρχές της δεκαετίας του 80, που βρήκε απέναντί του όλους τους εργαζόμενους και που το εργατικό κίνημα το κατάργησε στην πράξη. Είναι  η πρώτη φορά από τότε που επιχειρούν να αλλάξουν τον συνδικαλιστικό νόμο 1264/2012, που δεν τόλμησαν να τον αγγίξουν ούτε οι πιο δεξιές κυβερνήσεις.
Ταυτόχρονα προωθείται διάταξη με την οποία οι εργατικές διαφορές οδηγούνται σε υποχρεωτική κοστοβόρα και χρονοβόρα διαμεσολάβηση. Θεσμοθετείται δηλαδή υποχρέωση πριν από την προσφυγή του εργαζόμενου στη δικαιοσύνη για την επίλυση εργατικών διαφορών τόσο ατομικών όσο και συλλογικών, να προηγηθεί διαμεσολάβηση με ένα πρόσθετο κόστος γι’ αυτόν, τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο, διαφορετικά η αγωγή του θα κρίνεται απαράδεκτη.

Επιπλέον τίθεται σε διακινδύνευση το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας σε κλάδους εργαζομένων του δημοσίου (νοσοκομεία, καθαρίστριες ΟΤΑ κλπ).

Επίσης με το πολυνομοσχέδιο προωθούνται περικοπές οικογενειακών επιδομάτων. Η μείωση θα ισχύει ήδη από 1-1-2018 λόγω θέσπισης νέων, αυστηρότερων εισοδηματικών κριτηρίων. Η εφαρμογή τους θα ζημιώσει περισσότερες από 100.000 οικογένειες με παιδιά , κυρίως πολύτεκνες και τρίτεκνες, που είτε θα έχουν μειώσεις έως 32% είτε θα χάσουν ολόκληρα τα επιδόματά τους.

Τέλος προωθούνται μέτρα επίσπευσης του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, με πρώτη τη ΔΕΗ ώστε να εφαρμοστεί η μνημονιακή δέσμευση της κυβέρνησης για έσοδα απ’ αυτό 2,7 δισ ευρώ το 2018.
Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο προβλέπεται να ενταχθούν άμεσα στη θυγατρική «Ελληνική Εταιρεία συμμετοχών και Περιουσίας» του Υπερταμείου το 2018, όλες οι μετοχές του ελληνικού δημοσίου και στις 19 δημόσιες επιχειρήσεις –σε αυτές που ελέγχει πλήρως το Δημόσιο (ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕ, ΟΚΑΑ, ΔΕΘ, ΟΑΚΑ, ΕΛΒΟ, Κτιριακές Υποδομές), σε εισηγμένες όπου το δημόσιο είναι μέτοχος πλειοψηφίας (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και σε αυτές όπου το Δημόσιο είναι μέτοχος μειοψηφίας (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών). Η μεταβίβαση αυτών των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο γίνεται με στόχο το ολοκληρωτικό ξεπούλημά τους.

Απέναντι σ’ αυτά απαιτείται άμεση πολιτική απάντηση και αγωνιστική παρέμβαση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και όλων των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται.
Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρώτα απ’ όλα τις τριτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες και όλο τον κόσμο της εργασίας να αντιδράσουν αγωνιστικά στο σφαγιασμό του δικαιώματος της απεργίας με δυναμικές, μαζικές και ενωτικές απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα συνοδεύονται με διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και πορείες σε όλη την Ελλάδα.

Τέλος είναι απόλυτα αναγκαία η συγκρότηση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου όλων, χωρίς εξαίρεση, των πραγματικά αριστερών και αντιμνημονιακών δημοκρατικών δυνάμεων, που θα εμπνεύσει νέους αγώνες και θα δώσει νέα ελπίδα στο Λαό και στη νεολαία.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button