Κύριλλος Παπασταύρου για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Ο Κύριλλος Παπασταύρου, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στην Δυτική Αττική και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε δήλωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναδεικνύεται ακόμα πιο ξεκάθαρα και επιτακτικά το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Ο εορτασμός αυτής της ημέρας από αστικά επιτελεία, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Δυτική Αττική που δήθεν κόπτονται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι ίδιοι την προκαλούν. Ο λαός της Δυτικής Αττικής, όπου έχει πρόσφατη πείρα από την πλημμύρα στην Μάνδρα και τις πρόσφατες πυρκαγιές στα Βίλια και σε εργοστάσια ανακύκλωσης, με τελευταίο παράδειγμα την φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης του Ασπρόπυργου στις 28/5, συνεχίζει να ζει με την ανεξέλεγκτη ρύπανση και τον κίνδυνο μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Στο Θριάσιο λειτουργούν πάνω από 20 επιχειρήσεις υψηλού βαθμού επικινδυνότητας που υπάγονται στην στη γνωστή ευρωπαϊκή οδηγία Σεβέζο, που αφορά ειδικά τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις που διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, εύφλεκτων, εκρηκτικών, τοξικών. Και αυτή η επικινδυνότητα αυξάνεται λόγω είτε ενός πιθανού σεισμού, καθώς η Ελλάδα είναι η πρώτη σεισμογενής χώρα ευρωπαϊκά και η 6η παγκόσμια, είτε μιας πιθανής πλημμύρας και μάλιστα, όταν ο κίνδυνος πλημμύρας στην Αττική έχει αυξηθεί πολύ μετά και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Όλοι θυμόμαστε το black out στα ΕΛΠΕ, όπου ολόκληρη η πόλη της Ελευσίνας βρέθηκε σε κατάσταση πανικού χωρίς ρεύμα, χωρίς πληροφόρηση και χωρίς σχέδιο εκκένωσης της πόλης με τον λαό της πόλης να βρίσκεται πανικόβλητος στους δρόμους.
Βιομηχανική ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και την υγεία του λαού δεν μπορεί να γίνει όταν η παραγωγή γίνεται με σκοπό το κέρδος και όχι με βάση τις σύγχρονες ανάγκες».

Η πραγματική διέξοδος για τον λαό βρίσκεται σε μια ριζικά ανώτερη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας: Την εργατική εξουσία, με το ξερίζωμα του καπιταλιστικού κέρδους. Στον σοσιαλισμό λαμβάνονται υπόψη συνδυασμένα οι επιπτώσεις κάθε δραστηριότητας στο περιβάλλον και οι συνολικές ανάγκες του λαού. Ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός στο έδαφος της κοινωνικής παραγωγής, απαλλαγμένης από την καπιταλιστική ιδιοκτησία και την εμπορευματοποίηση της γης, του νερού, της Ενέργειας και των φυσικών πόρων, μπορεί να εξασφαλίσει μια σχετικά ισόρροπη σχέση του ανθρώπου με τη φύση. Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά και ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ανοίξει ο δρόμος για αυτή τη διέξοδο, στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και ύστερα εμπορεύεται την «προστασία του».

Στις 25 Ιούνη, πολλοί περισσότεροι μπορούν και πρέπει να κάνουν το επόμενο βήμα, για να βγει πολύ πιο δυνατό το ΚΚΕ, απέναντι στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ και στην κάλπικη αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιπών που θα προωθούν από κοινού την αντιλαϊκή πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος χάριν της κερδοφορίας των ομίλων.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button