Κλειστά καταστήματα εστίασης σήμερα σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο

Σε κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης σήμερα κάλεσαν από εχθές τους επαγγελματίες οι φορείς του κλάδου.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν και πολλά από τα καταστήματα εστίασης του Δήμου Μεγαρέων σε Μέγαρα και Νέα Πέραμο.

Η εικόνα της πλατείας Βασ. Φρειδερίκης (Λυτάρα) με όλα τα καταστήματα κλειστά αποτελεί ένδειξη ότι οι περισσότεροι των επαγγελματιών του κλάδου συμμετείχαν στην κίνηση διαμαρτυρίας απέναντι στα μέτρα που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση η οποία «μας χρησιμοποιεί ως μέσο αστυνόμευσης και επιβολής στον κόσμο και στους πελάτες μας για να εμβολιαστεί», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο megaratv, ο πρόεδρος καταστηματαρχών εστίασης Μεγάρων και Νέας Περάμου, Γιάννης Μουρτζούκος.

Σε συνέχεια των δηλώσεών του ανέφερε πως όλοι οι επαγγελματίες εστίασης είναι απολύτως υπέρ του εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά δεν έχουν αυτοί την υποχρέωση ούτε να το επιβάλλουν, αλλά ούτε και να το ελέγχουν. Είναι ξεκάθαρο, ανέφερε, «πως ο τζίρος έχει δεχθεί πτώση άνω του 50%, εξ’ αιτίας των μέτρων και ιδιαιτέρως στο ταμείο εκείνων των επαγγελματιών του κλάδου που ακολουθούν πιστά την τήρησή τους και προβαίνουν σε ελέγχους πιστοποιητικών εμβολιασμού των πελατών τους».

Ο κ. Μουρτζούκος αναφέρθηκε και στην παντελή έλλειψη οικονομικής ενίσχυσης του κλάδου από την πολιτεία, μιας και «η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία εδόθη δεν είναι βοήθεια, αλλά δανεισμός των επιχειρήσεών μας, αφού μας επέβαλλαν να κλείσουμε, όπως όλοι ξέρουμε. Δεν ήταν δική μας απόφαση το κλείσιμο των καταστημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος και πέραν του προβλήματος αστυνόμευσης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών και ό,τι επιφέρει αυτό, η σημερινή κίνηση διαμαρτυρίας αφορά και σε όλα τα αιτήματα του κλάδου όπως τα σημειώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων ΠΟΕΣΕ και αυτά είναι:

– Αναπροσαρμογή των προστίμων και μετατόπισή τους και στον παραβάτη.

– Μεταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής σε ΜΗ επιστρεπτέα.

– Συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων με συμμετοχή στις αρμόδιες επιτροπές.

– Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.

– Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

– Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.

– Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.

– Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.

– Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.

Επίσης η ανάγκη για άμεση λήψη διαρθρωτικών μέτρων όπως:

1. Ειδική Γραμματεία ή Επιμελητήριο Εστίασης.

2. Επίλυση του εργατικού κόστους με ειδικές ρυθμίσεις σε στρεβλώσεις της εργατικής νομοθεσίας που δεν λαμβάνουν υπόψη της υψηλής έντασης επιπλέον κοστολογίων του κλάδου (νυχτερινά, βραδινά, αργίες, σαββατοκύριακα) και την μοναδικότητά του, στο σύνολο των εργασιακών θέσεων.

3. Εξορθολογισμός του κλάδου με δομικές αλλαγές.

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης κάλεσε για τη συμμετοχή και στήριξη στην απεργία υποστηρίζοντας ότι ο κλάδος εργαλειοποιείται. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κλάδος από την αρχή της κρίσης της πανδημίας, έχει επιδείξει πλήρη ενσυναίσθηση και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην προστασία της Δημόσιας Υγείας, εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας πελατών και εργαζομένων. «Σε αντίθεση με άλλους χώρους συνάθροισης (βλ. Εκκλησία, γήπεδα, ΜΜΜ), ο κλάδος της εστίασης έχει να επιδείξει υψηλά ποσοστά εμβολιασμού παρόλο το κόστος και την ταλαιπωρία στην λειτουργία των επιχειρήσεων», υποστηρίζει.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button