Κινητοποίηση της Αστυνομίας για την υπόθεση θανάτωσης αλεπούδων στον Πευκενέα

Όπως πρώτο το Megaratv είχε αναδείξει και φέρει στην επιφάνεια το περιστατικό δηλητηρίασης και σχεδόν άμεσης θανάτωσης δεσποζόμενου σκύλου στην περιοχή Πευκενέα Μεγάρων από ισχυρή τοξική ουσία, την Πέμπτη 11 Μαΐου, έπειτα από καταγγελία του ιδιοκτήτη του, δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι λαμβάνει χώρα πρωτοφανής κινητοποίηση για τον εντοπισμό του αγνώστου που θανάτωσε με φόλες τουλάχιστον 12 αλεπούδες, καθώς το Εγκληματολογικό της Ελληνικής Αστυνομίας εντόπισε το DNA του.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα πήρε μεγάλες και αρνητικές διαστάσεις για τα άγρια ζώα της περιοχής, αφού μετά από την επίσης μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών της ομάδας Αδέσποτος Παλμός – Stray Pulse καθώς και της ΑΝΙΜΑ εντοπίστηκαν διάσπαρτες σε όλο το μήκος της περιοχής νεκρές αλεπούδες, καθώς και τα άκρως τοξικά και άρα φονικά δολώματα.

Το δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει συγκεκριμένα:

Ανάλυση DNA χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας για να διαλευκανθεί περιστατικό θανάτωσης άγριας ζωής. Το περιστατικό αφορά στη θανάτωση αλεπούδων με φόλες στην περιοχή των Μεγάρων – χάρη στα γάντια και σε ένα μπουκάλι πλαστικό νερό που άφησαν πίσω οι δράστες, έγινε ανάλυση από τα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της αστυνομίας. Από την ανάλυση προέκυψαν δείγματα DNA για έναν άνδρα και τώρα μένει η έρευνα της αστυνομίας να οδηγήσει στην ταυτοποίησή του.

Οι εθελοντές βρήκαν δέκα νεκρές αλεπούδες (κάποιες μάλιστα είχαν πρόσφατα γεννήσει, επομένως δεν θα επιζούσαν και τα μικρά τους). Βρήκαν επίσης και ένα ζευγάρι γάντια και δύο μπουκάλια νερού, που προφανώς χρησιμοποίησε ο άγνωστος δράστης, και τα παρέδωσαν στο δασαρχείο Μεγάρων, το οποίο ενημέρωσε τον εισαγγελέα.

Επειδή η φόλα χρησιμοποιήθηκε για να θανατώσει άγρια ζώα, το δασαρχείο ειδοποίησε τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος (ΟΦΥΠΕΚΑ), που διαθέτει πλέον Ειδική Μονάδα Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων. Στέλεχος του ΟΦΥΠΕΚΑ με ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο ήρθε από την Πελοπόννησο (όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με δηλητηριασμένα δολώματα) στην περιοχή όπου εντόπισε και άλλες φόλες και νεκρές αλεπούδες (ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών ζώων σε 12), ενώ επιβεβαίωσε την ύπαρξη υπολειμμάτων δηλητηρίου στα δείγματα.

Πρωτοφανής κινητοποίηση για τον εντοπισμό αγνώστου που θανάτωσε με φόλες τουλάχιστον 12 αλεπούδες – Το Εγκληματολογικό της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε το DNA του.

Το δασαρχείο έστειλε τα αντικείμενα στο εργαστήριο του Τμήματος Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο πραγματοποίησε ανάλυση DNA. Από την ανάλυση, που κοινοποιήθηκε προ μηνός στο δασαρχείο και στον ΟΦΥΠΕΚΑ, προέκυψε δείγμα DNA ενός άνδρα, που είναι και ο δράστης του εγκλήματος.

Ο πιθανός δράστης

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο δράστης; Κάτοικοι της περιοχής δεν αποκλείουν να είναι κτηνοτρόφος, καθώς συχνά υφίστανται ζημιές από αλεπούδες, ή και κυνηγός, αφού πολλοί θεωρούν τις αλεπούδες ως «ανταγωνιστή» στο κυνήγι λαγών. Είναι σύνηθες επίσης τις φόλες να τοποθετούν περίοικοι που ενοχλούνται από την παρουσία αδέσποτων σκύλων. Σε κάθε περίπτωση, είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που διενεργείται ανάλυση DNA από τα εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για να διαλευκανθεί περιστατικό που αφορά έγκλημα κατά της άγριας ζωής.

Τα στοιχεία της ανάλυσης είναι διαθέσιμα στον εισαγγελέα για πιθανή ταυτοποίηση του δράστη. Αυτό που μένει τώρα είναι η έρευνα της αστυνομίας να οδηγήσει σε υπόπτους, για την ταυτοποίηση των οποίων αρκεί μόνον η λήψη δείγματος DNA.

Αξίζει να σημειωθεί επιπλέον ότι δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια μεγάλα θηλαστικά, όπως αγριογούρουνα, λύκοι και αλεπούδες, να εμφανίζονται όλο και πιο κοντά στον αστικό ιστό, να πλησιάζουν ακόμη και κοντά στα σπίτια των πολιτών. Αγρια ζώα αποτελούν πλέον κομμάτι και του αστικού περιβάλλοντος της Αττικής.

Πηγή:
Ψάχνουν με… CSI τον δολοφόνο άγριων ζώων στα Μέγαρα

Παρόμοια άρθρα

Back to top button