ΚΕΠ Υγείας Δ. Μεγαρέων: «Πραγματοποιήθηκε η δράση Ελέγχου Ακουστικής Ικανότητας»

Το ΚΕΠ Υγείας του Δήμου Μεγαρέων με δελτίο τύπου ενημερώνει ότι «στις 11/04/2024, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) και την Εταιρεία AKOUSTIKA MEDICA, δράση πρόληψης και πρώιμης διάγνωσης της ακουστικής ικανότητας με τίτλο «Αγαπήστε τα αυτιά σας».

Η Δράση συμπεριλάμβανε, δωρεάν προληπτικό έλεγχο ακουστικής ικανότητας (ωτοσκόπηση) που πραγματοποιείται από συνεργαζόμενο ΩΡΛ Ιατρό.

Ένας στους δέκα αντιμετωπίζει δυσκολία με την ακοή του. H βαρηκοΐα είναι η 3η πιο διαδεδομένη χρόνια πάθηση στην 3η ηλικία (μετά την υπέρταση και την αρθρίτιδα), ενώ 1 στα 3 άτομα άνω των 65 ετών – συνολικά 165 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως – ζει με απώλεια ακοής.

Ο προληπτικός έλεγχος ακουστικής ικανότητας ξεκινάει σε γυναίκες και άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και επαναλαμβάνεται ετησίως, ενώ σε περιπτώσεις με οικογενειακό ιστορικό ο προληπτικός έλεγχος μπορεί να ξεκινήσει και σε νεαρότερη ηλικία.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων σε συνεργασία με τον ιατρό PhD Γεώργιο Γρηγοριάδη, Ωτορινολαρυγγολόγο, Χειρουργό Κεφαλής και Τραχήλου, και τον Γεώργιο Μουριά Ειδικό Ακοοπροθετιστή.

Εξετάστηκαν συνολικά 44 πολίτες, και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 19 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Το παρόν στη δράση έδωσε ο δήμαρχος Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας Δήμου Μεγαρέων, Σταμάτιος Γεωργακής, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το ΚΕΠ Υγείας πραγματοποίησε σήμερα σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την εταιρεία AKOUSTIKAMEDICA προληπτικό έλεγχο Ακουστικής Ικανότητας για τους δημότες. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Δεσμευόμαστε ότι θα υπάρχει συνέχεια σε τέτοιες ουσιαστικές δράσεις προς όφελος της υγείας των δημοτών μας».

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και δήλωσε «μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης, όπως αυτή. Η βαρηκοΐα και σε μακροχρόνια βάση, μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη καθώς επίσης και σε νόσο Alzheimer (άνοια), αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα βάσει σχετικών ερευνών».

Παρόμοια άρθρα

Back to top button