Δ. Μεγαρέων: Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ενημέρωσης για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων αναφέρει ότι στις 12/12/2022 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), τον Δήμο Μεγαρέων και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ), Ημερίδα Ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης για την Έγκαιρη Διάγνωση του Καρκίνου του Πνεύμονα «Μελίτη».

Ο καρκίνος του πνεύμονα (ΚτΠ), μεταξύ των καρκίνων, παραμένει με διαφορά ο πρώτος σε θνητότητα και τούτο διότι συνήθως διαγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω απουσίας συμπτωμάτων στα αρχικά στάδια της νόσου, με αποτέλεσμα χαμηλή 5ετή επιβίωση. Η εκστρατεία ενημέρωσης για την επικινδυνότητα αυτή και την αξία του προσυμπτωματκού ελέγχου ιδίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι χρόνιοι καπνιστές, είναι ζωτικής σημασίας, καθ’ όσον σώζει στη κυριολεξία ανθρώπινες ζωές.

Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδας – ΕΝΘΕ ξεκινάει στους Δήμους – μέλη του Δικτύου, πανελλήνιο πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη για την αξία της πρώιμης διάγνωσης του ΚτΠ με τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΛΙΤΗ». Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του ΚτΠ με ετήσια χαμηλής δόσης αξονική τομογραφία θώρακος (LDCT), μέσα από τη διενέργεια ζωντανών ενημερωτικών διαλέξεων από ειδικούς επαγγελματίες υγείας.

Η LDCT είναι μία αξονική θώρακος, στην οποία οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιες ώστε η δόση ακτινοβολίας να είναι 10 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τη συνήθη αξονική τομογραφία. H LDCT μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί της κλασσικής αξονικής τομογραφίας θώρακος για την παρακολούθηση πιθανών βλαβών του πνευμονικού παρεγχύματος χωρίς να μειώνεται η διαγνωστική της ακρίβεια.

Το μήνυμα αυτό πέρασε μέσα από την ομιλία του ο ιατρός Πνευμονολόγος – Φυματιολόγος κ Ελευθέριος Παπαλευθέρης.

Την ημερίδα χαιρέτισε ο δήμαρχος, κ. Γρηγόρης Σταμούλης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε «Το ΚΕΠ Υγείας έχοντας στόχο τη συμβουλευτική καθοδήγηση των πολιτών σχετικά με την πρόληψη και την προαγωγή της υγείας, σήμερα διοργάνωσε σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, μία ακόμη σημαντική ημερίδα ευαισθητοποίησης για την σπουδαιότητα της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου. Αποδεδειγμένα, η δύναμη της έγκαιρης διάγνωσης μπορεί να προλάβει τη θεραπεία. Με αίσθημα ευθύνης η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να διενεργεί προγράμματα πρόληψης και μέσω της πρώιμης διάγνωσης, να προωθεί στρατηγικές και δράσεις με σκοπό τη βελτίωση της Δημόσιας Υγείας».

Ο αντιδήμαρχος σε θέματα Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας, δήλωσε «Μία ακόμη δράση του ΚΕΠ Υγείας, έλαβε χώρα σήμερα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε με το ΕΔΔΥΠΠΥ, όπου ως Δήμος είμαστε μέλος και την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, (βάσει του προγράμματος «Μελίτη»), η οποία επιτυγχάνεται με την διενέργεια της αξονικής τομογραφίας χαμηλής δόσης (LDCT). H κατά την Ιπποκράτειον ρήση «κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν», αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της ουσιαστικής πρόληψης για την υγεία. Ευχαριστούμε θερμά τον πνευμονολόγο, κ. Ελευθέριο Παπαλευθέρη, για όλα τα σπουδαία που μας ανέλυσε για την αναγκαιότητα της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Επιλέγουμε την πρόληψη, προλαμβάνουμε την ασθένεια». Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους τίμησαν την ημερίδα με την παρουσία τους».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό και μίλησε για τον ρόλο των ΚΕΠ Υγείας στον προσυμπτοματικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, «η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα. Συνεπώς, στηρίζουμε την πρόληψη μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από την δομή των ΚΕΠ Υγείας. Ο θεσμός των ΚΕΠ Υγείας αποτελεί σημαντικό εργαλείο βοήθειας για όσους συνανθρώπους μας έχουν ανάγκη, δίνοντας τους τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε εξετάσεις πρόληψης από ασθένειες πριν εκδηλώσουν την νόσο. Με αυτόν τον τρόπο προλαμβάνονται νοσήματα για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές». Ο κ. Πατούλης επίσης αναφέρθηκε στην ευθύνη της Περιφέρειας, να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων και τόνισε ότι αυτό υλοποιείτε μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας, και την ενίσχυση των ΚΕΠ Υγείας της Αττικής μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027.

Την ομιλία στήριξαν με την παρουσία τους, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Δήμας, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ιερόθεος Πολυχρόνης, ο πρόεδρος της ΔΗΚΑΔΗΜΕ και αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ιωάννης Καλλιπόζης , ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Σταύρος Ν. Φωτίου, ο αντιδήμαρχος Νέας Περάμου κ. Σταύρος Κ. Φωτίου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνος Φυλακτός, ο πρόεδρος των σχολικών Επιτροπών και του ΗΡΟΔΩΡΟΥ κ. Σπύρος Τσιούνης, καθώς και πλήθος πολιτών.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button