«Καθαρίζουμε και προστατεύουμε το Βουρκάρι» – Κυριακή 2 Απριλίου

Εθελοντές εντός και εκτός Αττικής, θα δράσουν στον προστατευόμενο υγρότοπο Βουρκάρι στα Μέγαρα. Ανακοίνωση της Save Your Hood – Greece (Ελλάδα) γνωστοποιεί όλες τις λεπτομέρειες και τον σκοπό της δράσης. Αναλυτικά:

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά, με ομάδες από όλη την Αθήνα και με πολλούς συλλόγους της περιοχής και επεμβαίνουμε ριζικά με ΑΠΟΛΥΤΗ αγάπη. Μετά από την καταπληκτική ΥΠΕΡΔΡΑΣΗ μας, τον περσινό Απρίλιο, ένα χρόνο μετά, ερχόμαστε οπλισμένοι με ακόμα μεγαλύτερο πάθος, με πλήρη κατανόηση του προβλήματος και ψάχνουμε μαζί σας ουσιαστικές λύσεις για την προστασία του πανέμορφου, αλλά ιδιαίτερα επιβαρυμένου υγροτόπου, ΠΡΟΦΑΝΩΣ απομακρύνοντας τα εξωυγροτόπια (νέα λέξη) σκουπίδια!

Πέρσι τέτοια Εποχή 83 νοματαίοι από κάθε πλευρά της Αττικής, αλλά και από το εξωτερικό – Πορτογαλία, Ισπανία, Φιλιππίνες, Γαλλική Πολυνησία -, αδιάβροχοι, ασταμάτητοι και πανέμορφοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό, συγκεντρώνοντας πάνω από 13100 λίτρα σκουπίδια (αναλογούν σε 13 μεγάλους κάδους σκουπιδιών) που μόλυναν αυτόν τον τρομερά όμορφο τόπο.

Το Βουρκάρι βρίσκεται στη νοτιοανατολική ακτή του Δήμου Μεγαρέων μεταξύ της Νέας Περάμου (πρώην Μεγάλο Πεύκο) και της Πάχης Μεγάρων, απέναντι από τη Σαλαμίνα. Πρόκειται για έναν παράκτιο υγρότοπο που τροφοδοτείται κυρίως από τη θάλασσα και τις βροχές. Από τον Μάρτιο του 2017, μετά από μία επταετία συνεχούς, μεθοδικής, συντονισμένης και πολυεπίπεδης δράσης του «Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου» (συλλογικότητας που ίδρυσαν οι τοπικοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής) και της συνεργασίας του με φορείς και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, ο υγρότοπος των Μεγάρων χαρακτηρίστηκε ως «Περιφερειακό Πάρκο». Η δράση μας θα επικεντρωθεί στην απομάκρυνση των απορριμμάτων που βαραίνουν μια τόσο σημαντική περιοχή και στην ενίσχυση της προσπάθειας ανάδειξης και προστασίας του.

Το πρόβλημα: Η αστική και παραθεριστική χρήση, η σημαντική βιομηχανική δραστηριότητα, η νιτρορύπανση γεωργικής προέλευσης, η ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων και αστικών λυμάτων, οι φωτιές στους καλαμιώνες για την επέκταση των χωραφιών, οι μικρές χωματερές και η ρίψη σκουπιδιών και οι ανθρώπινες δραστηριότητες που αφορούν τη διάνοιξη δρόμων, τις επιχωματώσεις, το κυνήγι κλπ οδηγούν σταδιακά σε κατακερματισμό και υποβάθμιση της βλάστησης και απώλεια ενδιαιτημάτων ειδών.

Νερό, σνάκς, εξοπλισμός παρέχονται! Μην ξεχάσετε να έχετε μαζί σας παγούρι, γαλότσες και να δηλώσετε συμμετοχή ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο για να υπολογίσουμε καλύτερα για όλους και όλες! Μαζί μας, οι τοπικοί σύλλογοι Θεόγνις, Αλμύρες, Αναγεννήσεως Περάματος, Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Ήρεμου Κύματος, Αγίας Τριάδας Μεγάρων, Κούρος Μεγάρων.

Δήλωση Συμμετοχής: Πατήστε ΕΔΩ.

Βεβαίως, προτιμήστε επαναχρησιμοποιούμενα γάντια και δοχεία τροφίμων και ποτών για ό,τι άλλο ποτό ή φαγητό θέλετε να έχετε μαζί σας! Με δήλωση στο event οτι θα έρθετε, θα τοποθετείστε άμεσα σε ομάδα συζήτησης, όπου θα υπάρχει άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση.

Ακριβή σημεία και ώρες συνάντησης – δράσης: Τείχος Αγίας Τριάδας Μεγάρων – 11:00 π.μ.

Όλες οι φωτογραφίες είναι αρχείου από την προηγούμενη δράση

Παρόμοια άρθρα

Back to top button