Διεθνής και διασυλλογική συμμετοχή στη δράση καθαρισμού του υγροβιότοπου Βουρκαρίου Μεγάρων

Στον πανέμορφο υγροβιότοπο Βουρκάρι, στη λιμνοθάλασσα της Αγίας Τριάδας Μεγάρων, έλαβε χώρα εχθές Κυριακή 11 Απριλίου, δράση καθαρισμού του παράκτιου χώρου του και της ακτογραμμής του.

Με πρωτοβουλία της ομάδας εθελοντών Save your Hood και σε άμεση συνεννόηση με τον Σύλλογο Αλμύρες Βουρκαρίου, αλλά και όλους τους Συλλόγους της εγγύτερης περιοχής του Βουρκαρίου και της Αγίας Τριάδας Μεγάρων, ευαισθητοποιημένοι πολίτες συνέβαλαν στον καθαρισμό του υγρότοπου από πλαστικά, και όχι μόνο, απορρίμματα κατά μήκος της ακτογραμμής αλλά και του περιβάλλοντα χώρου, τα οποία είτε ήταν φερτά από τα ρεύματα της θάλασσας, είτε είχαν πεταχτεί από στεριάς από ανθρώπινο χέρι.

Αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση προκαλώντας ακόμα και συγκίνηση ήταν η συμμετοχή, πέραν των συμπολιτών μας, και ανθρώπων – μέλη ομάδων από ολόκληρο τον κόσμο. Την ομάδα Save your Hood συνόδευαν νέοι άνθρωποι από την Πορτογαλία, Ισπανία, Φιλιππίνες και Γαλλική Πολυνησία. 83 μέλη της μεταξύ των οποίων βεβαίως και Έλληνες έδωσαν τον ρυθμό στον οποίον συμμετείχαν και οι Σύλλογοι καθώς και πολίτες του Δήμου Μεγαρέων. Παρόντες και οι πρόσκοποι Νέας Περάμου με τη φρεσκάδα τους και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Θέογνις».

Στο κάλεσμα και στην προσπάθεια ανταποκρίθηκαν απλοί πολίτες συνοδεύοντας τα μικρά παιδιά τους δίνοντας έτσι το καλύτερο παράδειγμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών του Δήμου Μεγαρέων, καθώς και κλιμάκιο της Ομάδας Εθελοντών «Ο Κούρος».

Ο Δήμος Μεγαρέων διέθεσε το πούλμαν της Δημοτικής Συγκοινωνίας για τη μεταφορά των μελών της Save your Hood στην περιοχή του Βουρκαρίου.

Μια επιτυχημένη δράση που ως αποτέλεσμα είχε τη συλλογή 6.500 περίπου λίτρων υλικών απορριμμάτων ποικίλης ύλης, όγκου και επικινδυνότητας για τη χλωρίδα και πανίδα του υγροβιότοπου.

Συνομιλώντας τόσο με τον επικεφαλής της Save your Hood, Βασίλη Σφακιανόπουλο, όσο και με τους κ.κ. Κούβαρη και Βόγλη, μας έδωσαν την εντύπωση ότι έμειναν άκρως ευχαριστημένοι με το όλο εγχείρημα και αυτό που ίσως μένει είναι να επαναληφθεί η δράση. «Στο τέλος της ημέρας» κατέληξαν όλοι στα γραφεία του Συλλόγου Αλμύρες για συζήτηση, κολατσιό και χαλάρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την έναρξη της δράσης σηματοδότησε η ελευθέρωση ενός αποθεραπευμένου γερακιού από την Anima στο φυσικό του τοπίο.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button