Κατερίνα Πιπιλή: Η επόμενη ημέρα για τον ΕΟΠΥΥ

Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθώ κι εγώ, όπως και όλος ο κόσμος, τις εξελίξεις που συμβαίνουν στο πεδίο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Για ακόμη μία φορά μπαίνει στο στόχαστρο μια μεγάλη και κοινωνικά ευαίσθητη μερίδα Πολιτών, που στηρίζεται στην ύπαρξη των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. Υπάρχουν μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων που προκύπτουν και χρειάζονται διευκρίνιση και λύση.

 

Πρώτα απ’ όλα, χιλιάδες ασφαλισμένοι ταλαιπωρούνται εδώ και πολύ καιρό από τις συνεχείς απεργίες των γιατρών. Από τη μία, είναι κατανοητό και σεβαστό μέχρι ενός σημείου, πως οι γιατροί αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες που τους εμποδίζουν να «λειτουργήσουν» σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο. Μειώσεις μισθών, μειώσεις κονδυλίων προς τον τομέα της Υγείας, το καθεστώς της διαθεσιμότητας και άλλα πολλά. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνούν πως δεν ασκούν ένα οποιοδήποτε επάγγελμα, αλλά ένα λειτούργημα και πρέπει με κάθε δυνατό τρόπο να τάσσονται υπέρ αυτού. Οι άνθρωποι με τους οποίους έρχονται σε επαφή περνάνε τα ίδια με αυτούς, αν όχι και χειρότερα. Στηρίζουν, λοιπόν, το θεμελιώδες δικαίωμά τους στην Υγεία επάνω τους. Αν δεν υπάρξει τώρα αλληλεγγύη, πότε θα υπάρξει; Επιπλέον, η ανακοίνωση για τη μετατροπή των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ δεν είναι τωρινή. Επομένως, έπρεπε να είχε ήδη βρεθεί λύση πριν φτάσουμε σε αυτή την ακραία κατάσταση.

 

Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και την ευθύνη του Κράτους σε όλο αυτό το σκηνικό. Είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία του να υφίσταται διαρκής επικοινωνία με τους πολίτες του και τους φορείς του, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει σε βάθος τα προβλήματά τους πριν προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση. Αλλά και όταν προβαίνει τελικά στις κινήσεις που επιθυμεί, οφείλει να εκτιμά ποιες θα είναι οι επακόλουθες συνέπειες. Δεν μπορεί, άρα, να αφήνει για 30 ολόκληρες ημέρες συνειδητά τους πολίτες δίχως τη δυνατότητα της δημόσιας περίθαλψης  και μάλιστα εν μέσω μιας τέτοιας οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει το σύνολο του πληθυσμού. Η βαθμίδα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι κρίσιμη μέσα στο σύστημα Υγείας, επομένως οποιαδήποτε δυσλειτουργία επηρεάζει άμεσα τις υπόλοιπες βαθμίδες.

 

Τέλος, αναμένουμε πως θα λειτουργήσει το σενάριο για την Ελλάδα δηλαδή το πώς σε 30 ημέρες θα τεθεί σε λειτουργία ένα καινούριο άψογο καθεστώς, το οποίο θα αποζημιώσει τους Πολίτες για την ταλαιπωρία τους.

 

Είναι ένα στοίχημα ζωής και ευθύνης μεταξύ κράτους και πολιτών.

 

Ελπίζουμε όλοι ότι θα βαδίσει σωστά.

Παρόμοια άρθρα

Back to top button