ReStart Greece με ομιλήτρια την Πιπιλή Κατερίνα

Την Δευτέρα 9 Ιουλίου η Κατερίνα Πιπιλή Αρχιτέκτονας, Μηχανικός και συνιδιοκτήτρια της εταιρείας EVOMAT, βρέθηκε καλεσμένη μεταξύ άλλων ομιλητών, με θέμα «Επιχειρείν εν μέσω κρίσης» σε μια διοργάνωση του ReStart Greece.

Το ReStart Greece είναι μια προσπάθεια δημιουργικών και αισιόδοξων ανθρώπων που θέλουν να συμβάλουν τόσο στον διάλογο όσο και στην πραγματική προσπάθεια της αναδημιουργίας, της αναγέννησης αλλά ταυτόχρονα και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα.

Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν βαθύτατα στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και στην ιδέα της ενωμένη Ευρώπης. Πιστεύουν σε μια Ισχυρή Ελλάδα σε μια Ανθρώπινη Ευρώπη.

Πιστεύουν πως για να γίνουμε ένα σύγχρονο δυτικό κράτος φιλικό προς τον πολίτη χρειάζεται μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα την πενταπλή κρίση που βιώνουμε: Κρίση οικονομική-χρηματοπιστωτική, ηθική κοινωνική, πολιτισμική, και πολιτική. Διαφορετικές πτυχές της ίδια όμως κρίσης.

Απευθυνόνται σε όλους τους πολίτες που συμμετέχουν, αντιδρούν, προτείνουν, δημιουργούν και δρούν.
Απευθυνόνται στη νέα γενιά που αποτελεί ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
Απευθυνόνται σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας, σε όσες και όσους επιθυμούν να συμβάλουν και να δράσουν στην εξέλιξη μιας σύγχρονης, δημιουργικής και ευημερούσας Ελλάδας.
Απευθυνόνται σε όσες και όσους αγαπούν την Ελλάδα και πιστεύουν στις δυνατότητές της, στους εντός Ελλάδας, στους Απόδημους Έλληνες, στους αλλοδαπούς Φιλέλληνες.

Ακολουθεί η ομιλία Κατερίνας Πιπιλή

«Η επιχειρηματικότητα λένε κάποιοι ότι είναι ανδρικό προσόν μόνο. Τα τελευταία χρόνια όμως με τις κοινωνικές και οικογενειακές αλλαγές και με την αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας ως ισότιμο και ενεργό μέλος της κοινωνίας , το γυναικείο φύλο αποκτά πεδίο ανάπτυξης και επέκτασης. Τα ΜΜΕ και η ΕΕ έδωσαν κίνητρα και πνοή ώστε να ακμάσει η γυναικεία επιχειρηματικότητα.
Η γυναίκα λοιπόν τώρα πια διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία. Οι πολλές αρετές που την διέπουν και με την προσωπική της συμβολή στην οικονομία λόγο της εργασίας της, που πολλές φορές τολμώ να αναφέρω ότι είναι σκληρότερη κατά δύο φορές δημιουργεί πετυχημένες/ βιώσιμες επιχειρήσεις.
Η γυναικεία επιχειρηματικότητα αποτελεί το 1/3 του συνόλου όσων εμπλέκονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το φεμινιστικό κίνημα βοήθησε ώστε οι γυναίκες να κατέχουν σημαντική θέση στον επιχειρηματικό κόσμο.
Το 1943 οι γυναικείες επιχειρήσεις ήταν 18.400. Το 2000 ήταν 40.000 και σήμερα 18 χρόνια μετά 65.000. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι ανάμεσα στα πάμπολλα προβλήματα της ανάπτυξης της γυναικείας ευέλικτης απασχόλησης είναι και η έλλειψη κατάλληλου επαγγελματικού προσανατολισμού.
Ίσως αυτό οφείλεται και στην αναποφασιστικότητα μας για στόχευση και εστίαση της δράσης μας. Βέβαια, καμία δουλεία & καμία τέχνη ή ικανότητα δεν είναι κάτι το οποίο γνωρίζαμε από πάντα.

Όλα τα πράγματα μπορούμε να τα μάθουμε και πρέπει να βρίσκουμε την δύναμη να τολμάμε ακόμα & αν όλα είναι εναντίον μας , ή όλοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν θα πετύχουμε.
Στο ίδιο πλαίσιο της στόχευσης μια οικογενειακής επιχείρησης που υφίσταται από το 1948 είναι και η δική μου, παράλληλα με την αρχιτεκτονική.

Οικογενειακή επιχείρηση με δημιουργό τον πατέρα μου Αναστάσιο Πιπιλή ασβεστοποιία με την πρώτη πανελλαδικά τότε, και τώρα, αεροστεγή συσκευασία του ασβεστοπολτού & με δίκτυο διανομής σε όλη την Νησιωτικής Ελλάδα & την Στερεά & την Πελοπόννησο.
Η αναγνωρισμένη ποιότητα του ασβέστη με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις έδωσε το πράσινο φως για την μεταφορά μέσω θαλάσσης με πλοία τύπου General Cargo. Ο ασβεστοπολτός Πιπιλής βρίσκεται σε κάθε καλντερίμι στα νησιά και όχι μόνο.
Η αυτοματοποίηση του ασβέστη σε αεροστεγές σακί με την απαραίτητη υγρασία εντός αυτού και την καθαρότητα της συσκευασίας, έδωσαν την δυνατότητα να μεταφερθεί το εν λόγω προϊόν παντού. Η Ειδική Επεξεργασία του ασβεστοπολτού έδωσε την ώθηση στην επιχείρηση μας διότι λειτουργεί συνδυαστικά στο μέγιστο βαθμό η ποιότητα και η τιμή.
Παράλληλα το 2000 ξεκίνησε και ένα νέο παράρτημα, η Evomat από τον Κωνσταντίνο Πιπιλή, η ιδέα δηλαδή της παραγωγής δομικών αρχιτεκτονικών υλικών υψηλής ποιότητας, με προσιτή τιμή, με τις απαραίτητες πιστοποιήσεις, προσφέροντας σίγουρες και ξεχωριστές λύσεις.

Σήμερα όμως εδώ στον υπέροχο χώρο του ΤΕΕ θέλω να σας μεταφέρω την εμπειρία μου όντας ως ενεργή αρχιτέκτονας αλλά και ως συμμέτοχος με τον αδερφό μου Κωνσταντίνο Πιπιλή στην επιχείρηση των θεμάτων του επιχειρείν εν μέσω κρίσης.
Δεν θα ήθελα να μεταφέρω πεσιμιστική εικόνα αλλά θα ήθελα να τονίσω ότι για όλους εμάς που επιμένουμε Ελλάδα και μένουμε στην Χώρα μας για δράση και επαγγελματική ανέλιξη, πρέπει να έχουμε ως βασικό γνώμονα τα εξής : πάθος για δημιουργία, ποιότητα σε ότι προσφέρουμε και επαγγελματισμό. Είναι τρία βασικά-κομβικά στοιχεία που συνθέτουν ένα επιτυχημένο κατά την άποψη μου επιχειρείν.

Ως ενεργή αρχιτέκτονας σε ένα χώρο ίσως γυναικοκρατούμενο αλλά και με δυσκολίες ακόμα και εκεί σε επίπεδο εργοταξίου και προσπάθειας να υπάρξει ο απαραίτητος σεβασμός όχι τόσο μόνο λόγω φύλου αλλά και γνώσεων του επιστήμονα απέναντι στην εμπειρία των τεχνιτών, είναι μία από τις δυσκολίες του χώρου μας. Βέβαια πάντα το καλύτερο κράμα είναι εκείνο που συνδυάζει και τα δύο άρτια, αλλά πολλές φορές λόγω και μόνο φύλλου προσπαθούν κάποιοι να υποβιβάσουν τις γνώσεις των επιστημόνων έναντι εκείνων που γνωρίζουν την εφαρμογή πολύ καλά.
Πρέπει να αναφερθώ ότι είμαι βραβευμένη αρχιτέκτονας για ένα έργο μου και στην όλη την μέχρι τώρα πορεία μου το Πείσμα μου, ο Σεβασμός μου προς κάθε πελάτη μου και η θέληση μου για το καλύτερο αποτέλεσμα, με βοήθησαν να ανελιχθώ στους επαγγελματικούς μου στόχους. Ο σχεδιασμός της Κεντρικής πλατείας Μεγάρων με δωρεά από πλευράς μου της μελέτης, και υλοποίησης αυτής είναι ακόμη μια επιβράβευση. Βλέπετε μερικές φορές ίσως και τις περισσότερες χρειάζεται να θυσιάσεις πολλά προκειμένου να πετύχεις τους στόχους σου.
Παράλληλα , με την αρχιτεκτονική υπήρξε πάντα η στόχευση για την οικογενειακή επιχείρηση να στραφεί σε αρχιτεκτονικά προϊόντα υψηλών προδιαγραφών και κοινό στόχο την καινοτομία, την ποιότητα και τον επαγγελματισμό.

Βέβαια σε μία Ελλάδα που η γραφειοκρατία μας ταλαιπωρεί, πρέπει να μεταφέρουμε άμεσα το μήνυμα προς την κεντρική Διοίκηση ότι επιτέλους βοηθήστε τις επιχειρήσεις να ανελιχθούν στα ιδία κεφάλαια τους αλλά με την βοήθεια και του Κράτους. Συνάμα να επιδοτηθούν ουσιαστικά και όχι φαινομενικά όπως συμβαίνει στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα προγράμματα. Πάντα όμως εμείς οι επιχειρηματίες σε κάθε τομέα πρέπει να επιδεικνύουμε επαγγελματισμό γιατί ο πελάτης μας το έχει ανάγκη. Η πληροφόρηση του από τα διαδικτυακά μέσα είναι χαοτική, εμείς όμως πρέπει να του δείξουμε αφενός το σωστό δρόμο αφετέρου να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του δικαιωματικά.

Η ενασχόληση μου και με τα κοινά μου απέδειξε πόσο σωστή ήμουν στην άποψη ότι οι Πολιτικοί μας πρέπει να έχουν άποψη της πραγματικότητας, της ενεργού δράσης και του τι συμβαίνει εκεί έξω ώστε να μπορούν αν βοηθήσουν αποτελεσματικά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από αποδοτικούς ανθρώπους με τεχνογνωσία και όχι στρουθοκαμηλισμούς απλά για να επιδείξουν ότι κάτι κανούν.
Έχω συνεχώς επαφές λόγω των εξαγωγών μας με άλλες χώρες και κάνω συνεχώς συγκρίσεις επί πράξης.
Εμείς ως εταιρεία εξάγουμε σε Βέλγιο, Κύπρο, Γερμανία και Βοστώνη και διαπιστώνουμε ακατάπαυστα ότι ο επαγγελματισμός σε συνδυασμό με την ποιότητα και την καινοτομία επιβραβεύεται συνεχώς.

Εν κατακλείδι αγαπητές Γυναίκες μην φοβάστε να τολμήσετε με ότι θελήσετε απλά πιστέψτε το και κάντε το όσο καλύτερα μπορείτε. Αυτά ήθελα να πω λοιπόν στην σημερινή μου ομιλία και σας ευχαριστώ που με ακούσατε.»

Παρόμοια άρθρα

Back to top button