Κατεδάφιση καταυλισμού στο Νομισματοκοπείο – Έτοιμες οι εγκαταστάσεις στο όρος Πατέρας αλλά δεν έρχονται οι Ρομά

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της μεταστέγασης των Ρομά Χαλανδρίου στο όρος Πατέρας, καθώς αύριο θα γίνουν οι πρώτες κατεδαφίσεις στον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου, σύμφωνα πάντα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αρχικά θα κατεδαφιστούν οι 12 πρόχειρες κατασκευές που δεν έχουν ιδιοκτήτες και δεν κατοικούνται, όπως αποδείχθηκε στην πρόσφατη απογραφή που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην περιοχή. Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου Ελλήνων τσιγγάνων “Ελπίδα”, Στέλιο Καλαμιώτη, κατοικείται  ολόκληρος ο καταυλισμός και δεν υπάρχουν κατασκευές που δεν κατοικούνται.

etoimo2

Θυμίζουμε ότι οι τσιγγάνοι του Nομισματοκοπείου είχαν καταθέσει την Πέμπτη, 25 Σεπτεμβρίου, αίτηση αναστολής της κατεδάφισης στο διοικητικό εφετείο, ενώ για την υπόθεση πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι εκπρόσωποι των Ρομά, παρουσία εκπροσώπων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο δήμαρχος Χαλανδρίου, με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή. Παρά τα αιτήματα για πίστωση χρόνου έως ότου βρεθεί χώρος στέγασης εντός του δήμου Χαλανδρίου, ο Γ.Γ. επέμεινε στην εφαρμογή της απόφασης κατεδάφισης.

 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του και ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Χαλανδρίου, Κωνσταντίνος Γερολυμάτος, η νέα δημοτική αρχή ζητά πίστωση χρόνου ώστε να μπορέσει το ζήτημα να λυθεί επ’ ωφελεία τόσο των Ρομά, όσο και των κατόχων των οικοπέδων του Νομισματοκοπείου αλλά και των κατοίκων της περιοχής. “Η μετεγκατάσταση πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που να ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών, μέσα στο δήμο Χαλανδρίου. Η καταστολή δεν θα αποφέρει λύση. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική”, ανέφερε μεταξύ άλλων.

etoimo3

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος, είχε νωρίτερα επιβεβαιώσει με δηλώσεις του τη μετεγκατάσταση των Ρομά στην περιοχή μας αναφέροντας συγκεκριμένα: “Έχει βρεθεί λύση (για το θέμα των Ρομά Χαλανδρίου). Έχουν κατασκευαστεί σπίτια, έχει κατασκευαστεί ειδικός οικισμός για να πάνε οι άνθρωποι αυτοί στην περιοχή των Μεγάρων. Ο νόμος θα εφαρμοστεί διότι η πολιτεία έχει ξοδέψει χρήματα για να δημιουργηθεί ο οικισμός των Ρομά με κανονικά σπίτια στην περιοχή των Μεγάρων.” Οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες, σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι Ρομά όμως ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα μείνουν εκεί.

 

Οι δηλώσεις του υπουργού πυροδότησαν αντιδράσεις από την πλευρά των Ρομά, οι οποίοι πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον καταυλισμό με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, της Νομαρχιακής Βορείων Προαστίων του ΣΥΡΙΖΑ, της Νεολαίας, του Τμήματος Δικαιωμάτων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, από την πλευρά της, επιβεβαιώνει (26/9/2014) την απαίτηση της να μην υπάρξουν άστεγοι τσιγγάνοι μέχρι το θέμα τους να διευθετηθεί οριστικά, ενώ ασφαλιστικά μέτρα για την υπόθεση ισχύουν ήδη από το Mαϊο του 2013.

etoimo4

Νέα διαμαρτυρία αναμένεται αύριο νωρίς το πρωί στο χώρο του καταυλισμού, με τους Ρομά να δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει η κατεδάφιση.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση του δημάρχου Μεγαρέων, Γρηγόρη Σταμούλη, με τον Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, ενώ για το θέμα θα υπάρξει ενημέρωση στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

etoimo5 etoimo6

Διαβάστε επίσης:

 

Video: Μετεγκατάσταση Ρομά: Αναζητούν τη χρυσή τομή αλλά οι εργασίες συνεχίζονται

Video: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την έναρξη εργασιών στο Κανδήλι

Video: Συν.Τύπου – Ενέργειες διοίκησης για την ανάκληση άδειας εργασιών στο Κανδήλι

Βλέπει φως αλλά δεν καθησυχάζει ο Γρ. Σταμούλης – Συνεχίζονται οι εργασίες στο Κανδήλι

Λεωφορεία από Μέγαρα και Νέα Πέραμο για τον αποκλεισμό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Μεταφέρθηκαν οι πρώτοι οικίσκοι στο Κανδήλι με συνοδεία ΜΑΤ

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο όρος Πατέρας για τη μετεγκατάσταση Ρομά

Προσφυγές στο ΣτΕ για την ακύρωση της απόφασης μετεγκατάστασης στο Κανδήλι

Μετεγκατάσταση Ρομά: Παράταση έναρξης εργασιών κατεδάφισης στον καταυλισμό του Χαλανδρίου

Καθησυχάζουν οι αρχές σχετικά με τις εργασίες στο Κανδήλι

Παρόμοια άρθρα

Back to top button